Oma pikku Third Wave Wichteln

Eräänä päivänä koitti kauhea tuskastuminen ja ahdistuminen: perinteiseen ja ”viralliseen” Third Wave Wichteln -kahvinvaihtoon olisi vielä monta kuukautta aikaa ja kovasti hotsittaisi jokin ulkomaan paahtimon kahvi. Vaan kylläpä hätä taas kerran keinot keksi!

Olen jäsenenä Facebookin ”Third Wave Wichteln” -ryhmässä, jossa esitin eräänä päivänä asiani: haluaisin vaihtaa kahvia ja saada ulkomaalaisten paahtimoiden tuotteita blogiin maisteltavaksi ja hain tähän vaihtoon nyt halukkaita jäseniä. Hain kolmea vapaaehtoista. Ja ei aikaakaan kun minulla oli kolme halukasta nenäni edessä: Tom, Birgit ja Kristina.

Kävimme pienen sääntöjenkertaamisen läpi, jotta kaikki varmasti saisivat sitä, mitä tässä vaihdossa kuuluukin saada: papuja, vaaleaa tai keskipaahtoa, mahdollisimman tuore ja single origin -kahvi, ei blendejä. Kävin muutaman päivän päästä tekemässä polkupyöräkaupat Tampereen länsireunalla ja siinä samalla nätissä auringonpaisteessa polkiessani päätin, että polkaisempa yksintein noutamaan tuoreet kaffet Pirkanmaan Paahtimolta. Tässä pienin selityksin kerrottuna, että mitä lähetin ja kenelle.

Kristinalle Irlantiin lähti taannoisella cupping-reissulla tutuksi tullut Colombia Finca Las Palmas, lajikkeeltaan erittäin mielenkiintoista Pink Bourbonia. Tämä kahvi jäi erityisesti mieleen tuosta iltapäiväcupping-tapauksesta ja koska tätä lajiketta ei aivan joka paahtimon valikoimissa ole, niin valinta oli siksi suhteellisen helppo. Kristina kertoi pitävänsä kovasti etiopialaisista ja kenialaisista kahveista. En mennyt tässä tapauksessa siitä missä aita on matalin, vaan lähdin kokeilemaan onneani hankkimalla kolumbialaista.

Tomille Saksaan lähetin aasialaista kahvia, tarkemmin sanottuna Indonesia Kopi Wanita Sumatra. Tätä kahvia en ole itsekään päässyt maistamaan, mutta kovasti nämä Aasian suunnan paremmat arabica-kahvit hotsittaisivat. Tomilta en mieltymyksiä kysellyt, mutta uskoisin, että hyvän ja erikoisempien kahvien ystävänä hän on kiinnostunut Aasian kahvilaaduista yhtä lailla kuin minäkin.

Myös toinen kahvi sai määränpääkseen Saksan. Birgitiltä kyselin hiukan mieltymyksistä etukäteen. Hänen kanssaan ajauduimme juttelemaan kahviasiaa ja paljon muutakin ennenkuin kahvit oli edes hankittu vaihtoa varten. Valinta ei sinänsä ollut tässä tapauksessa vaikea. Päädyin yhteen pitkäaikaiseen suosikkiini, Tanzania Burka Estate -kahviin (blogin maisteluartikkeli kyseisestä kahvista luettavissa täältä). Birgit on kovan luokan kahvifanaatikko, joka tekee kahvinvaihtoa enemmänkin ja hifistelee kotonaan siinä missä minäkin. Uskon, että Burka Estate on hänen mieleen.

Tästä pikku Wichtelnistä on nyt pari viikkoa aikaa ja olen saanut kaikilta osanottajilta heidän lähettämänsä kahvit. Valitettavasti kuitenkin vain Tom ja Birgit saivat minun lähettämäni kahvit. Kristinan kohdalla postin möhlinnät ja osoitteen sotkemiset pilasivat tämän kokemuksen ja kahvi todennäköisesti palautuu minulle itselleni lähitulevaisuudessa. Lupasin kuitenkin tehdä hänen kanssaan uuden vaihdon tuoreella kahvilla.

Mitä maailmalta sitten tuli Uuttajalle valmisteltavaksi ja maisteltavaksi?

Minulle saapuneet kahvit olivat kenialaista, etiopialaista sekä burundilaista, eli kaikki afrikkalaisia kahveja. Edustettuna oli myös kolme eri paahtimoa: yksi saksalainen, yksi tanskalainen ja yksi irlantilainen. Kaikki paahtimot olivat tuotteidensa puolesta minulle tuntemattomia ja itseasiassa vain Fjord oli edes nimenä tuttu. Alla vielä kuva kustakin paketista.

Kahveihin en tässä vaiheessa puutu sen enempää. Jokainen maistellaan joko erikseen tai sitten yhteisessä maistelurytäkässä täysin omassa artikkelissaan.

Lähinnä pointtina tällä artikkelilla oli esitellä jälleen kerran internetin sekä erilaisten yhteisöjen mahdollistamia asioita. Facebookin Third Wave Wichteln -ryhmässä on paljon keskustelua sekä artikkeleiden jakoa, koskien tietenkin kahveja, kahviloita, laitteita ja niin edelleen. Monet kyselevät suosituksia paahtimoista, kahvikaupoista ja kahviloista ollessaan lomamatkalla. Ja jäsenet antavat vinkkejä ja auttavat parhaansa mukaan. Tällaisia kahvinvaihtojakin olen nähnyt muutaman siellä tehdyn ja onpa siellä kutsuttu ihmisiä osallistumaan cupping-tilaisuuksiin (joko pienpaahtimoiden tai kahviharrastajien keskenään järjestämiin).

Palaan näiden kahvien äärelle tuonnempana. Saitte kuitenkin pientä previkkaa siitä, että mitä on tulossa maisteluiden muodossa. Sitä ennen on kuitenkin pari akuutimpaa jutskaa…Pysykää kuulolla!

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *