Mutteripannulla Nicaragua Olomega / Tampereen Paahtimo

IMG_4498
Nicaragua Olomega oli 4/5, eikä 3/5, kuten etiketti väittää

Kirjoitin tekstin kahvin valmistamisesta mutteripannulla, ja nyt on vuorossa ensimmäinen mutterikahviartikkeli.

Halusin mutterille jotain tummapaahtoista kahvia ensitestiin. Poikkesin Tampereen Paahtimon kahvilaan, Taikapapuun (sijainti aivan Stockmannin kupeessa), jossa myydään myös paahtimon kahvia irtopapuina. Kerroin asiani baristalle ja sain suosittelut Nicaragua Olomega -kahvista, paahtoasteltaan 4/5, eli ”espresso-italian” asteiden tuntumasta. Otin vinkistä kiinni ja nappasin pienen pussillisen kotiin testattavaksi.

Nicaragua Olomega on peräisin maan ”kahvipääkaupungin”, Jinotegan, alueelta. Siellä se kasvaa noin 1200metrin korkeudessa. Nicaragua tuottaa aromiltaan monivivahteisia kahveja, joissa voi maistaa makuja kaakaosta kuivattuihin hedelmiin asti.

Kuten mutteripannuartikkelistani kävi ilmi, niin en punnitse veden enkä kahvin määrää mutteripannulla valmistaessa. Sihti kahvia täyteen, vesisäiliöön kylmää vettä venttiiliin saakka, pannu kasaan ja levylle lämpenemään. Kahvin valmistuttua tuoksu oli upea.

Tuoksussa oli selkeää tummaa suklaata. Muuten tuoksu oli vain lähinnä vahva ja tummapaahtoinen. Maistelu toi lisää tummaa suklaata aisteille, ja olipa seassa jotain pientä hedelmäisyyttäkin, jota en vain saanut nimettyä. Aprikoosia kenties? Hedelmäisyys alkoi maistua vasta kahvin hiukan jäähdyttyä. Suutuntumaltaan paksu (osittain johtuu valmistustavasta), ei kauhean hapokas ja jotenkin miellyttävän raikas nautinto kuitenkin.

Tyttöystäväni tarkka analyysi kahvin tuoksusta:
”Alussa pistävä/väkevä haju, joka dominoi. Taustalta tulee kesäisen niityn/heinän/pellon tuoksu. Ohut ja raikas tumman suklaan tuoksu. Myös vähän niinkuin keksivohveli.”

Petra uskaltautui jopa maistamaan kahvia hiukan. Kuvaa en ilmeestä ehtinyt ottamaan, mutta se oli näkemisen arvoinen. Analyysi mausta ja aromista:
”Kuin palanutta tervaa”.

En tiedä kertooko analyysi enemmän hänen tottumattomuudestaan kahviin vai minun kahvinkeittotaidoistani…

Mutterilla valmistettuna todella hyvä kahvi. Tahdon testata tämän vielä ainakin Aeropressillä ja kenties pressopannullakin. Loistovalinta ensimmäiseksi mutteripannukahviksi.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *