Mutteripannulla Kenia Top Massai / Vee, München

IMG_4904Joulukuinen visiitti Saksaan poiki taas kerran muutaman kahvipussin kotiintuomisiksi. Münchenissä pyörähdimme Vee-paahtimon kahvilakaupassa tarkastelemassa valikoimaa, ja sieltä lähtikin muutama pussi mukaan. Pureudun nyt niistä ensimmäiseen, kenialaiseen Top Massai -kahviin.

Top Massain pitäisi olla ensiluokkainen, metsämarjainen ja punaviinimäinen kahvi, jossa on hienostunut aromi ja suutuntuma. Se kasvaa 1500-2100 metrin korkeudella Mount Kenyan rinteillä. Lisäksi Top Massai on AA-luokitettu kahvi, eli se on suurikokoista ja ensiluokkaista. Tämä näkyy tottakai myös hinnassa.

Testasin tämän tummapaahtoisen kahvin kolmella eri laitteella ennen mutteripannua: suodatinkeittimellä, pressopannulla ja Aeropressillä. Kaikki edellämainitut eivät oikein sytyttäneet, sillä kahvista tuli joka välineellä kitkerän makuista. Marjaisuudesta tai hedelmäisyydestä ei ollut tietoakaan, vaan makua hallitsi lähinnä paahteisuus. Mutteripannu oli viimeinen toivoni. Ehkä tästä nyt tulisi sakkaisena ja vahvana hyviäkin ajatuksia.

IMG_4915Suuripapuinen Top Massai oli paahdettu espresso-paahtoiseksi, ja myyjä sitä suosittelikin espressoksi sekä kahvijuomiin käytettäväksi. Valitsin mukaani keskipaahtoisia kahveja ja pyysin myyjältä suosituksen tummasta paahdosta. Hän kehoitti kuitenkin kokeilemaan tätä myös suodatinkeittimellä. Kerrottakoon vielä, että Top Massai oli ainoa kahvi, jonka ostin kaupan irtopapuhyllystä. Se pakattiin venttiilittömään pussiin, joka kuumasaumattiin kiinni. Venttiilin virkaa hoiti puukon kärjellä tehty reikä pussin kyljessä (kts. seuraava kuva).

IMG_4933

Voi sen venttiilin näinkin tehdä…

IMG_4919Edellisen kerran mutteripannulle jauhaessani oli kahvista tullut hiukan liian hienoa. Tällä kertaa jauhoin vain aavistuksen verran karkeammaksi. Ja sama sapluuna tästä eteenpäin: vettä venttiiliin saakka, kahvi sihtiin reunoja napsutellen ja sormella tasoittaen mutta ei tiivistäen, pannuosan kierto kiinni ja levylle lämpenemään. Valmistumista odotellessani yritin vielä kuivatuoksutella tätä ja saada etikettitarran mainitsemia punaviinisiä ja metsämarjaisia tuoksuja, mutta turhaan. Tämä tuoksui vain tummalle paahdolle. Aloin epäilemään vahvasti kahvin vanhentuneen ja pilaantuneen. Edes Aeropress ei antanut edellämainittuja makuja. Plus Top Massai ei ainakaan tästä pussista ollut millään kokeilemistani välineistä huippukahvia muistuttava.

IMG_4920

Muista siivota sotkut ettei muu talon väki suutu ja katkaise kahviharrastustasi

Muista siivota sotkut ettei muu talon väki suutu ja katkaise kahviharrastustasi

Kahvi oli valmista. Kaato kuppiin ja uusi tuoksuttelu ja maistelu. Joko nyt onnisti?

Ei. Edelleenkin tuoksu on vain paahteinen, ja maku on hyvin sitä samaa. Pelkkää paahteisuutta ja kitkeryyttä. Hapokkuudessa on mutteripannullakin tehdessä jotain punaviinimäistä, mutta maussa en sitä löydä. Suutuntumaltaan Top Massai on ”ohkainen”. Metsämarjoja ei mikään aistini kahvista ole löytänyt. Jäähtyessään kitkeryys antaa hiukan periksi ja maku pehmenee, mutta eipä tästä voi silti oikein muuta ynnätä kuin että onpas vahva kahvi, joka maistuu tummapaahtoiselle kahville.

IMG_4928Tulin pikkuhiljaa siihen johtopäätökseen, että kahvi on joko ylipaahdettu tai se on päässyt jo ”vanhentumaan”. Venttiilipussilla tämä olisi ollut ainakin osittain vältettävissä, kuten myös sillä, että olisin vain juonut tämän nopeammin hankkimisen jälkeen. Syytän sekä paahtimoa että itseäni tästä ja jaan vastuun 50/50.

IMG_4932Kenialaiset kahvit ovat tähän asti olleet minulle poikkeuksetta iloisia yllätyksiä ja vahvoja ehdokkaita omiksi suosikeikseni single origin -kahveista. Mitään virallista arvosanaa en Top Massaille uskalla tämän pussillisen perusteella antaa, koska tämä nyt ei ollut aivan tuoreinta mahdollista. Parhaimmillaan tämä kahvi oli kuitenkin presso- ja mutteripannulla tehtynä. Se oli mielestäni turhan tumma suodatinkeittimeen ja Aeropressiin. Se tarvitsee paksuutta voimakkuuden rinnalle. Ja valmistaa tämän sitten pressolla tai mutterilla, niin potku on taattu.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *