Mutteripannulla Etiopia Bonga / Café Barista Kaffeerösterei, Neuburg an der Donau

IMG_4887Maistelin tämän kahvin jo Aeropressillä, ja artikkelissakin uhkailin palaavani sen äärelle mutteripannulla tai pressopannulla. No, päädyin mutteripannuun. Papuja oli jäljellä sen verran, etten molemmilla tavoilla pystyisi Bongaa valmistamaan. Ehkä edessä on uusi asiointi Café Baristaan nyt kun tämäkin meni loppumaan.

Aeropress-maistelu jätti hiukan pettyneen fiiliksen, mutten uskaltanut vielä tuomita kahvia täysin ennen kuin olisin testannut sen joko presso- tai mutteripannulla. Koska Bongan aromi oli mokkamainen ja suklainen, niin katsoin mutterin sopivaksi välineeksi uusintamaisteluun. Olinko väärässä?

Ei muuta kuin loput Bonga-pavut myllyyn ja mutteriasetuksella läpi. Vesi sille kuuluvaan säiliöön, vastajauhettu kahvi sihtiin, yläosa ruuvaten kiinni ja hellalle lämpenemään.

IMG_4890IMG_4892IMG_4895Mutteripannulla valmistamisessa on minusta jotain kiehtovaa. Se ei ole aivan samanlaista hifistelyä kuin Chemexillä tai Aeropressillä valmistaminen, mutta ei taas niin arkista ja ”perustyylistä” kuin automaattisella suodatinkeittimellä (lue: Moccamasterilla) keittäminen. Aikaa menee viitisen minuuttia ja parhaimmillaan tuloksena on, kaiken osuessa nappiin, parhaat kahvit mies- tai naismuistiin.

Kupista tulvi vahvan ja voimakkaan kahvin tuoksu. Bongahan oli paahdettu espresso-paahtoiseksi, joten luvassa olisi varmasti tukeva ja tumma annos. Tällä kertaa kahvin mokkamainen maku korostui. Suklainen aromi jäi hiukan vaisummaksi kuin Aeropressillä, mutta jälkimaussa se oli vielä selkeästi läsnä. Bongasta tuli tällä menetelmällä pehmeää ja mukavan pirtsakkaa, johtuen kahvin hapokkuudesta. Toisen kupillisen kohdalla syttyi jännä ajatus ja sitä kautta mielihalu: kahvin kylkeen sopisi älyttömän hyvin lakritsi. Ei mikään täytelaku, vaan ihan aito rehellinen lakritsi. Yleensä kahvi ja suklaa on se itsestäänselvin yhdistelmä, mutta ei tällä kertaa.

Menikö veikkaukseni mutteripannulla valmistamisesta oikein? Sanoisin, että tämä oli jackpot. Bonga on yksi parhaita mutterilla valmistamiani kahveja. Vahvempi ja paksumpi koostumus tekee tälle hapokkaalle ja mokkaiselle kahville oikeutta. Aeropressillä tehtynä aromit sai esiin, mutta tällä menetelmällä ne pääsevät oikeuksiinsa. Nyt surettaa kahta enemmän, että tämä loppui. Tätä vielä joskus, kenties jonkin toisen paahtimon paahtamana. Tosin seuraavaksi mutteripannukahviksi taidan ottaa maisteluun jotain aivan toisentyyppistä. Kenties hedelmäistä? Marjaista? Matalahappoista ja vaaleampaa paahtoa? Ranskalaista paahtoa? Aika näyttää.

IMG_4903

 

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *