Musta tee: Darjeeling First Flush Annual Special Spring Edition / Teekauppa Veiström

Luulen, että tästä voisi kehittää jokavuotisen tavan blogilleni: napata kevään ensisadon Darjeeling-tee paikalliselta Teekauppa Veiströmiltä. Näinhän tein nimittäin myös viime vuonna.

Eli: teehedonistien juhlakausi on jälleen käynnissä, kun darjeeling-teestä saa kevään ensisadon antimia. Darjeeling First Flush Annual Special Spring Edition tulee Intiasta, Tindharian teetarhalta, Darjeelingin kaupungista. Kaupunki kuuluu Länsi-Bengalin osavaltioon. Tee on tämän kevään ensisatoa ja hintaa sillä on Veiströmin putiikissa 24,01€/100g.

Tähän väliin vielä pieni informatiivinen pläjäytys pakkauksesta: Veiströmin teepakkausten takaetiketissä on tätä nykyä melkoinen määrä infoa. Kuten allaolevasta kuvasta voitte itsekin katsoa, niin etikettiin on merkattu yhtä sun toista: gluteeniton, luomu, pähkinätön, GMO-vapaa ja niin edelleen. Onpa kauppias laskenut ja merkannut etiketteihin aina suomalaisen työnkin osuuden prosenttilukeman. Näiden lisäksi tottakai asianmukaiset valmistusohjeet kyseiselle tuotteelle. Rispektit tästä!

Tämän teemaailman shampanjan tuoksu oli loppukeväinen/alkukesäinen ja miellyttävän raikas. Lehdet olivat kauniin näköisiä. Olen viimeaikoina yrittänyt valmistella teeni niin, että haudutan lehdet oikeanlämpöisessä vedessä ”irtona”, eli siivilöin lehdet pois vasta kuppiin kaataessani. Pyrin tällä siihen, että lehdille on riittävästi tilaa aueta haudutuksen aikana ja antaa näin tasaisesti makua. Tällä kertaa päädyin käyttämään kahvimaistelupuolelta tuttua Chemex-kannua teen valmistamiseen.

Valmistin teetä puoli litraa. Etiketti antaa annostusohjeeksi neljä teelusikallista lehtiä litraan vettä, joten Chemexiin annostelin kaksi lusikallista lehtiä. Haudutukseen käytin 80-asteista vettä ja haudutusajaksi asetin kaksi minuuttia.

Kun tee oli valmis, ilmaantui Uuttajatarkin paikalle maistelemaan. Ilmeisesti tuoksu oli niin hyvä, ettei voinut vastustaa. Enpä kyllä tuomitse, tuoksu oli nimittäin todella hyvä. Sen verran hän sai kuitenkin teensä eteen tehdä, että kaataisi siitä meille kupilliset samalla kun minä näpsäisisin kuvan tai pari.

Älkää huoliko, Chemex oli putsattu ja tiskattu huolella ennen teen valmistamista siinä. Olisin käyttänyt jotain muuta kannua tai astiaa, mutta tämä sattui olemaan kivasti hollilla enkä ollut vielä Chemexissä aiemmin teetä valmistanutkaan.

Mille tee maistui? Se oli taivaallista! Suutuntuma oli miellyttävän pehmeä ja hienostunut, maku oli hunajainen ja hunajaisen makea. Kuivatuoksusta tulvahtanut kesäisyys oli läsnä maussakin. Jälkimaussa erottui pientä mukavaa kukkaisuutta. Jäähtyessä makeus nousi hivenen enemmän esiin ja suutuntuma antoi pehmeydessä aavistuksen verran periksi. Tällaista teetä ei silti sovi hörppiä kiireessä, siinä menee nimittäin huipputee hukkaan.

Tällaista teetä ei tehdä aamutouhukiireessä matkamukiin ja juoda auton ratissa, kun paahdetaan töihin tuhatta ja sataa (silloin ratissa ei muutenkaan touhata yhtään mitään, vaan keskitytään siihen ajamiseen). Tätä ei juoda kun kärsitään kofeiinin puutteesta. Tämä tee valmistetaan, kun halutaan hemmottelua ja nautintoja. Tämä tee nautitaan silloin, kun käsissä on hyvä kirja, jalat ovat sohvalla ja sinulla on reilusti omaa aikaa. Väittäisinkin, että jos tälle pitäisi jotain ottaa kyytipojaksi, niin mieluiten sohva, kirja tai vinyylilevyllinen mukavaa musiikkia ja villasukat. Tällaista teetä kohdellaan kunnioituksella. Silloin se antaa sinulle sen, mitä olet ansainnutkin: pehmeää, makeaa hemmottelua ja erinomaisen tee-elämyksen. Ei tätä syyttä ylistetä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *