Musta tee: Chamraj TGFOP / Forsman Tea

IMG_5306Nyt kun valmistusvälineet ja niillä valmistettavat on siirretty uuteen osoitteeseen, on idyllinen hetki maistella pitkästä aikaa teetä. Tällä kertaa tee on laadultaan mustaa ja alkuperämaa on Intia. Lisäksi tämä Chamraj TGFOP on Reilun Kaupan teetä.

Monia varmasti mietityttää, että mitä ihmettä tuo TGFOP teen nimessä meinaa? Onko meidän kissa hypännyt näppäimistölle tekemään tuhmuuksiaan? Ei sentään. TGFOP kuvaa teen laatuluokitusta. Eri kirjaimilla ja niiden yhdistelmillä on oma merkityksensä. Eri teelaaduista ja laatuluokituksista teen oman artikkelinsa tuonnempana, joten en siihen nyt kauheasti puutu. Totean vain lyhyesti, että tätä teetä varten on kerätty paljon teepensaan kärkisilmuja ja nuppulehtiä, jotka tekevät teestä arvokkaampaa ja laadukkaampaa.

Tee on Forsman Tea:n tuotevalikoimasta. Uskoisin, että valtaosa suomalaisista teenjuojista on joskus ostanut heidän tuotteitaan. Forsmanin valikoima on todella kattava niin maustettujen kuin maustamattomienkin teelaatujen osalta. Lisäksi niitä saa varmasti kaikista Prismoista ja Citymarketeista sun muista marketeista. Teen lisäksi löytyy myös yrttihaudukkeita ja muun muassa rooibosta.

IMG_5318Chamraj TGFOP:n seassa voi nähdä paljon kärkisilmuja ja nuppulehtiä, kuten aiemmin mainitsin. Muutenkin tee on erittäin hyvännäköistä rullattua lehteä. Tuoksu kuivana on pehmeähkö, mukavan aprikoosinen ja kukkainen. Aprikoosin tuoksun myötä vaikutelma on makea.

Teen haudutin perinteiseen tapaani: 3 grammaa lehtiä sihtiin, pussin kyljestä haudutusaikavinkkiä (3-5 minuuttia) ja vesi kiehumaan. Musta tee haudutetaan lähes kiehuvassa vedessä (92-95 astetta) ja ajastimeen päädyin laittamaan tasan 3 minuuttia.

IMG_5324IMG_5326IMG_5328IMG_5329Uutetun teen tuoksu tuo mieleen hunajan. Aprikoosi loistaa poissaolollaan ja tilalle on tullut reilua kukkaisuutta ja pehmeyttä. Teen väri on todella voimakas; kuin tummaa havupuun pihkaa. Ensimmäisenä väristä tuli mieleeni kuivaliha, mutta ehkä tuo pihkaan vertaaminen on jotenkin teen kanssa ”soveliaampaa”.

Maku on kuitenkin hieman persoonaton. Makeutta on enää vain nimeksi, eikä kukkaisuuttakaan enää oikein havaitse. Suutuntuma on yhtäaikaa ohut sekä pehmeä ja maistelu jättää suun kuivan tuntuiseksi. Tätä voisi rumasti luonnehtia ”tavallisen teen makuiseksi”. Tällaisen teen kanssa on oltava todella tarkkana annostelun ja haudutusajan kanssa, koska tämä kitkeröityy helposti. Sama 3 gramman määrä, mutta minuutin pidempi haudutusaika oli minusta jo liian väkevä.

Chamrajn kohdalla tuoksu oli huomattavasti parempi kuin maku, vaikkei makukaan ole paha. Maistuvaa perusteetä hakevalle tässä voisi olla kokeilemisen arvoinen paketti. Ja Reilun Kaupan tuotteita ostamalla tekee kuitenkin aina hyvää. Tee on voimakas, mutta pehmeä ja soveltuu varmasti kahvia juomattomien aamunautinnoksi sekä kahvitaukojen pikkupotkuksi. Iltateenä en näin voimakasluontoista juotavaa kuitenkaan suosisi.

IMG_5332

2 Responses

 1. Hei!

  Kiitos postauksesta 🙂 Intilaiset teet ovat tunnetusti yleisesti vahvempia verrattuna esim. kiinalaisiin. Tässä voisi kokeilla laittaa kolmen gramman sijasta kaksi grammaa teetä, josko sitä kautta tulisi hieman pehmeämmäksi, vaikka kyseinen laatu on kyllä luontaisesti vahva. Ja hauska robottisihti! Onko siinä tarpeeksi tilaa lehdille hautua? On hyvä, että teen lehdillä on tarpeeksi tilaa sihdissä, jotta se päästäisi paremmin makua, joka on tärkeämpää sitten pehmeissä/miedommissa laaduissa 🙂

  Aurinkoista viikonloppua!

  1. Kiitos kommentista!

   Kokeilin samaa teetä postauksen jälkeen vähän pienemmällä annoksella ja lopputulos pehmeni hiukkasen, mutta oli luonteeltaan kuitenkin voimakas, kuten sen kuuluukin.
   Tuossa robotissa on kokemukseni mukaan tilaa ainakin mustan, vihreän ja Pu-erh -teen lehdille. Valkoisen teen lehdille taas ei ja silloin käytänkin haudutuspusseja tai isoa pannua.

   Aurinkoista viikonloppua Teillekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *