Mikä ihmeen kombucha?

On erittäin todennäköistä, että olet jossain kuullut puhuttavan kombuchasta. Tai kenties olet nähnyt lehtiartikkelin siitä. Tai jopa pulloja kaupan hyllyllä. Tiedätkö mistä on kyse? Kombucha on nimittäin tätä nykyä melko trendikäs tuote.

Varsinkin Aasiassa ”ihmeteenä” tunnettu kombucha on kaikessa yksinkertaisuudessaan teestä ja sokerista käymisen avulla valmistettua juomaa, jossa lopputulos on hiilihapollinen ja terveellinen juotava. Sen juuret ovat yli 2000 vuoden takana Aasiassa.

Kombucha on terveysvaikutteinen, mutta täysin tarkkaan ei pystytä sanomaan, että mihin kaikkeen se toimii. Muun muassa kiinalaiset ja amerikkalaiset ovat pitäneet kombuchaa lähes ”elämän eliksiirinä” ja jopa syöpää parantavana juomana, mutta mitään tieteellisesti todistettua näyttöä asiasta ei kuitenkaan ole. Sen sijaan se tiedetään, että juomassa olevat probiootit (eli sulamattomat hiilihydraatit) vahvistavat suoliston omaa bakteerikantaa ja tämä taas auttaa vatsa- ja suolistovaivoissa. Lisäksi se on virkistävää, edistää painonhallinnassa ja vahvistaa immuunipuolustusta.

Kombuchan valmistajia löytyy jo useita, mutta reseptiikka on melkolailla samanlainen

Kombuchan valmistamisen olennainen tarvike on niin sanottu SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) eli bakteeriviljelmän muodostama sieni, jolla sokerilla makeutetun teen käyminen saadaan aikaiseksi. Sieni käyttää ravinnokseen teehen lisätyn sokerin ja mitä kauemmin kombuchan annetaan valmistua, niin sitä etikkaisempi on lopputulos (koska sieni on syönyt kaiken sokerin pois).

Itse innostuin kombuchasta sen terveysvaikutusten sekä maun vuoksi. Olen huomannut että vatsalleni, tai oikeammin suolistolleni, ei aivan kaikki syötävät sovi ja että monet muutkin asiat kuin elintarvikkeet aiheuttavat välillä suolisto-ongelmia. Kombucha on minun kohdallani helpottanut oireita ja parantanut huomattavasti suoliston hyvinvointia ja sitä kautta yleisvointia.

Yllä esittämässäni kuvassa on paikallisesta Ruohonjuuri-kaupasta ostettuja kombucha-juomia eri valmistajilta. Ainesosalistat ovat hyvin yhdenmukaiset, mutta maussa oli hurjaa eroa. Ainoastaan The Good Guys:n kombucha oli maustettua, muut olivat maustamattomia (maustamatonta Good Guys:n kombuchaa ei sillä hetkellä ollut liikkeessä saatavilla) KORJAUS/TARKENNUS: The Good Guys:n sencha-kombucha on heidän maustamaton kombuchansa! Maistelin kombuchat saman viikon aikana ja yhden pullon päivässä. Varsinaista maisteluraporttia ei tästä artikkelista ole tarkoitus tehdä, mutta sen verran voin paljastaa, että omaan suuhuni Good Guys:n sencha-kombucha oli mieluisin. Vähiten mieluinen oli toinen vasemmalta oleva brittivalmisteinen Lo Bros -merkkinen kombucha: maku oli aivan liian etikkainen ja pistävä. Ei minkäänlaista pehmeyttä, raikkautta tai oikeastaan mitään kauhean hyvää. Captain Kombucha oli oikein kivanmakuinen ja miellyttävä ja Kellaripanimon kombucha taas hiukan mitäänsanomaton. Lisäksi Kellaripanimon version pisteitä laski pullossa lillunut scobyn palanen (ei mikään katastrofi sinänsä, mutta hiukan epämiellyttävä yllätys).

Erinomainen luettava kombuchasta kiinnostuneelle on hyvinvointiravitsemuksen erityisasiantuntija ja superfood-bloggari Olli Postin blogikirjoitus aiheesta.

Alle laitan vielä yhdet kuvat jokaisesta testistä olleesta kombucha-pullollisesta.

Kellaripanimo
Captain Kombucha
Lo Bros
The Good Guys

Kombucha on toistaiseksi valmiina pulloina suht hyvissä hinnoissa. Yllä esitellyt pullolliset maksoivat muistaakseni noin neljä euroa kappale. Ja jos ajattelit, että kombuchan voisi ottaa vaikka päivittäiseksi tai vaikka edes viikottaiseksi tavaksi, niin kustannuksia tulee aikalailla. Olisiko tässä jonkinlaista oikotietä onneen?

Tavallaan on. Kombucha on nimittäin suht helppoa tehdä itsekin. Seuraavassa kombucha-artikkelissa esittelen omaa pikku kombuchaprojektiani, joka on jo hyvässä vauhdissa. Samalla esittelen teille tuotteen, joka madalsi omaa kynnystäni merkittävästi siirtymisessä kombuchahommien pariin. Sitä odotellessa hakekaa itsellenne pullo tai pari testiin ja kokeiltaa, että voisiko kombucha olla myös teille sopiva juttu.

HUOM! Kombuchaa ei suositella raskaana oleville sen mahdollisen alkoholipitoisuuden takia.

10 Responses

  1. Olisi kuva tietää miten tätä käytetään. Milloin, kuinka paljon, ennen ateriaa, aamuisin, pullollinen, lusikallinen??? Kiitos.

    1. Aivan, hyviä pointteja Hannele! Kiitos kommentista!

      Kombuchaa ei kannata pullotolkulla lipittää päivässä, koska se edistää kuitenkin suoliston ja elimistön toimintaa. Mutta esimerkiksi pullollinen aamupalan yhteydessä voi tehdä päivästä hyvinkin paremman!

      Kombucha, kuten mikä tahansa muukin, vaikuttaa varmasti yksilökohtaisesti. Eli kun maistelet, niin kuuntelet kehoasi ja teet sopivat annoslinjaukset itsellesi sen mukaan. Minä olen itse pitäytynyt pullollisessa päivässä, mutta kellonajan suhteen en ole ollut kranttu. Eli olen nauttinut niin aamupalan yhteydessä kuin myös iltapalapöydässäkin.

    1. Moikka! Suosittelen testailemaan The Good Guys:ien valikoiman

      Myös Puhdistamon valikoimassa on oikein oivallisia makuja.

  2. Hei, artikkelissasi on yksi pieni virhe. Probiootit ovat maitohappobakteereja, prebiootit taas kuituja, joita bakteerit käyttävät ravinnokseen. Kombuchassa on probiootteja, ei prebiootteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *