Mielipide: Tampere tarvitsee Kahvilan!

Onko otsikossa kirjoitusvirhe, kun kahvila on kirjoitettu isolla k-kirjaimella? Ei ole. Olen nimittäin sitä mieltä, että Tampere tarvitsee kahvilan isolla k:lla.

Kaikkiaan Tampereen kahvilatarjonta on melko laaja. Monentyylistä löytyy ja pelkästään Hämeenkadulla taitaa olla kymmenkunta erilaista kuppilaa, joissa vitriinit notkuvat kaikennäköisistä leipomuksista ja tortuista.

Näiden vitriinien vieressä näkee valitettavan usein, ellei jopa lähes aina, ne huoltoasemilta tutut lämpölevyt tai isot suurtalouskeittiön termospöntöt, josta voi kuppiin lirutella herkullista megahypersuperkolossaalipaahtimon tuotetta. Kyllä sitä mielellään jonkin tuhdin munkin ostaa peittämään tuon ”kahvin” maun. Kupillinen maksaa eurosta kahteen ja lämmintä maitoa saat vieressä olevasta kärpästen kattamasta kannusta, olkaa hyvät!

Tullintorilla, S-Market Pendolinon kupeessa, ehti hetken aikaa olla kahvila. Olisiko vuoden verran siinä toiminut? Kävin tässä kyseisessä kahvilassa tasan kerran ennenkuin huomasin, että ovet ovat pysyvästi suljettuina ja toimitila vuokrattavana. Tuolla ainoalla käyntikerrallani join vain kahvin. Sisustukseltaan kahvila oli hyvin tyypillinen keskisuuri kuppila. Tiskin vieressä oli kylmäkaappi virvoitusjuomia varten. Kassalta sai termoksesta kuumaa vettä, jos tahdoit ottaa teetä. Teevalikoima oli se ihan samanlainen Liptonin tai Twiningsin pussiteelaatikko, joka on kaikkialla. Muistaakseni tällä paikalla oli jonkinlainen alkoholin anniskeluoikeuskin, sillä muistelin heillä olleen viinihyllykin. Ilmeisesti myös jonkinlaisena luennointi-/kerhotilana kahvilaa myös hetkittäin käytettiin. Kahvirintamalla näky oli se tuttu ja surullinen: lämpölevy, jossa lähes täysi pannu ja valmistetun kahvin pakkauskin oli jätetty näkyville, jotta asiakas tietää, että mitä aikoo kitusiinsa kaataa. Ja kyllä, se oli juuri sitä megahypersuperkolossaalipaahtimon tuotetta, jota arvelittekin.

En ihmettele yhtään, ettei tällainen paikka menesty. Itseasiassa minun tekee pahaa ajatella, että miten tänä päivänä valtaosa kahviloista menestyy leipomusten ja tarjottavien ansiosta, ei kahvin tai teen. Tämä sai minut ajattelemaan Tampereen kahviloita enemmän ja tulin siihen tulokseen, että haluaisin nähdä Tampereella sopivan pienikokoisen kahvilan, jossa syötävävalikoima rajoittuisi kahteen tai kolmeen artikkeliin, mutta kahvinsa saisi valita valmistettavaksi erilaisin menetelmin: Hario v60, Aeropress, pressopannu jne.

Eikä pelkästään se, että saisi valita eri menetelmin tehtyä, vaan myös se, että kahvin laatuun oikeasti panostettaisiin. Käytettäisiin kotimaisen pienpaahtimon tuotetta sen sijaan, että otetaan se isoimman talon kuramokka, koska se nyt vaan tulee edullisimmaksi. Ymmärrän, että erilaiset valmistusmenetelmät ovat hitaampia kuin lämpölevyltä paahtuneen tervan kaataminen, mutta tässä kohtaa laatu astuisi kuvioihin. Tilankaan ei tarvitsisi olla iso (kulut pienenevät ja tunnelma olisi intiimimpi). Tästä täydellinen esimerkki on Turussa sijaitseva Gaggui, jossa kävimme Uuttajattaren kanssa joulukuussa.

Tampereen keskustan alueella on pari erittäin hyvää poikkeusta muuten surkeassa kahvilatarjonnassa. Palaan omasta mielestäni loistaviin kahviloihin tuonnempana, todennäköisesti teen jokaisesta oman artikkelinsa. Kaipailisin nykyiseen tarjontaan kuitenkin oikeasti pienehköä, viihtyisää ja asiantuntevaa kuppilaa, joka toteutettaisiin kahvin/teen ehdoilla. Viis siitä, ettei vitriinissä ole sataa erilaista voileipää, kakkua, torttua, macaronia, struudelia, nuudelia, puudelia sun muuta, vaan että kahvi ja tee olisi priimaa ja pelkästään sen takia sinne haluaisi mennä joka päivä uudestaan. Henkilökunta olisi ystävällistä, asiantuntevaa ja tekisi olemuksellaan ja innokkuudellaan oman olon mukavaksi ja tervetulleeksi.

Share

2 Comments on Mielipide: Tampere tarvitsee Kahvilan!

 1. Tiskin takaa
  28.3.2017 at 14:52

  Kaunis ajatus, mutta käytännössä valitettavasti miltei mahdoton. Oon toiminut baristana tamperelaisissa kahviloissa nyt kuutisen vuotta, tässä muutama huomio siitä näkökulmasta.
  1. Tampereella on tällä hetkellä todella paljon kahviloita, vähän liikaakin. Kilpailu asiakkaista on erittäin kovaa.
  2. Sijainti on ensisijaisen tärkeä, että sut löydetään. Keskeisellä sijainnilla olevissa liiketiloissa on kuitenkin Tampereella tosi kovat vuokrat, pelkällä kahvin myynnillä kuluja on mahdoton saada katettua. Myös työvoimakustannukset on suuret jos palkkaat yhdenkin työntekijän.
  3. Pienpaahtimokahvissa ja teessä on huono kate, siksi sitä struudelia ja nuudelia myydään. Usein myös asiakkaat nimenomaan haluaa kahvinsa kanssa jotain syötävää.
  4. Tamperelaiset on aika juntteja kahvinsa kanssa, harva tietää mikä on Aeropress. Kahvi ei sais myöskään maksaa mielellään yli kolmea euroa.

  Multa kysytään usein, mistä Tampereelta saa parasta kahvia. Joudun vastaamaan, että kotoa, kun tekee itse. Toivotaan että vielä joku kaunis päivä asia muuttuu.

  Vastaa
  • Uuttaja
   28.3.2017 at 15:45

   Hei Tiskin takaa!
   Kiitos kommentistasi! Tämä oli juuri sellainen kommentti, jota vähän toivoin tulevan, eli kahviammattilaisen näkemys asiasta! Kilpailu on kyllä kieltämättä kova, varsinkin keskustan alueella. Sijainnin puolesta ei välttämättä tarvitsisi olla aivan ydinkeskustassa, kunhan helposti saavutettavissa? Jos tarjottavat tekevät kauppansa, niin ehkä sinne mennään sitten vartavasten? Ja tuo junttijuttu on karua, mutta totta. Olen törmännyt siihen itsekin blogihommien yhteydessä.
   Toivotaan, että ajan myötä asia korjautuu 🙂

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *