Manuaalisuodattimella Kahvisi-kahvi Brasil Irmas Pereira / Turun Kahvipaahtimo

IMG_6421Jälleen olen hieman myöhässä kahvimaistelun kanssa. Kahvisi-palvelun heinäkuun kahvin maistelu viivästyi erinäisten syiden takia ja artikkeli tulee julki näin rumasti elokuun alussa. Pahoittelen kovasti.

IMG_6425Heinäkuun kahvina Kahvisi tarjoilee tilaajilleen Turun Kahvipaahtimon paahtamaa Brasil Irmas Pereira -kahvia. Pereira Filhon viljelemä kahvi tulee Irmas Pereira -nimiseltä tilalta Minas Geraisin alueelta (vielä tarkemmin sanottuna Carmo de Minas), jossa se kasvaa 900 – 1500 metrin korkeudessa. Kahvi on prosessoinniltaan pulped natural ja se on käsinpoimittua (9-11/2015). Lajikkeita on useita: Bourbon, Mundo Novo, Catuai, Catucai ja Acaia.

Turun Kahvipaahtimo on toistaiseksi allekirjoittaneelle vielä suht vieras tapaus ja tämä kahvi onkin ensimmäinen heidän valikoimastaan Uuttaja-blogissa. Heidän verkkokauppansa kautta on mahdollista tilata kahveja sekä kahvin valmistukseen käytettävää välineistöä sekä muun muassa cupping-lusikoita. Paahtimo on toiminut vuodesta 2009 asti ja kuten moni muukin paahtimo, myös TKP panostaa ja satsaa laadukkaaseen raakakahviin.

Maisteluvälineeksi valitsin tälle kerralle Wilfan manuaalisuodattimen. Laitteesta kertovan artikkelin voit lukea täältä. Valmistin kahvia yhden kupillisen suhteella 17 grammaa jauhettua kahvia ja ”kahvikupillinen” vettä, eli vettä purujen päälle sen verran, että saan kupillisen kahvia. Wilfalla valmistaessa en punnitse (ainakaan vielä toistaiseksi) veden määrää. Jauhatuksena olen tykännyt käyttää suodatinkarkeutta karkeampaa.

IMG_6429Jauhettuani pavut istahdin alas tutkimaan kuivatuoksusta löytyviä elementtejä. Nenäni pisti merkille suklaata ja jotain makeaa hedelmää, ehkä päärynää. Joukossa myös kukkaisuutta ja hunajan makeaa aromia. Makeus onkin peruja varmasti pulped natural -menetelmästä.

IMG_6431IMG_6439IMG_6444Esikastelin suodatinpaperin, kaadoin jauhetun kahvin suppiloon ja päälle sen verran vettä, että blooming lähti käyntiin. Blooming keski 30 – 35 sekuntia ja sen jälkeen kaadoin loput vedet kahdessa erässä. Wilfan ”aukon” pidin bloomingin ja uuttamisen aikana auki alle puolenvälin. Valmistaessani mietin, että Uuttaja-blogissa ei olekaan vielä maisteltu yhtään brasilialaista kahvia. Tämähän oli siis tavallaan merkkihetki!

IMG_6454Valmista kahvia hörppiessäni ja ryystäessäni ensimmäisinä asioina esiin nousivat sen todella pehmeä ja siirappinen suutuntuma ja body ja lähes kokonaan puuttuva hapokkuus. Irmas Pereira oli todella matalahappoinen ja mukava juotava. Maussa oli mietoa suklaisuutta jokaisella hörpyllä. Maistelulusikasta ryystäessä maussa oli myös toffeemaista makeutta. Maut olivat miellyttävässä tasapainossa ja kokonaisuus oli rauhallisen harmoninen.

Irmas Pereira ei ollut mikään räväkkä makudisko, joka rehvasteli sen eri makuosa-alueilla, vaan se tarjoili todella tasapainoisen annoksen suklaata ja makeaa toffeeta siirappisella suutuntumalla ja paksulla bodylla. Jäähtyessä kahvista tuli suutuntumaltaan lähes kermainen samalla kun makeus nousi yhä enemmän pintaan. En epäile, etteikö Irmas Pereira olisi myös enemmän teeihmisten mieleen sen miedon rauhallisen olemuksen vuoksi. Ja olen varma, että tämä kahvi toimisi varmasti oivallisesti myös maidon kanssa. Hankin tätä jossain vaiheessa varmasti lisää maisteltavaksi. Ja muita brasilialaisia kahveja myös.

IMG_6455

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *