Manuaalisuodattimella Holmen High / Holmen Coffee, Helsinki

Sain hiljattain Twitterissä yhteydenoton Holmen Coffeelta. He tiedustelivat, että josko haluaisin ottaa pari heidän kahviaan maisteluun blogiini. Utelivat samalla kahvimieltymyksiäni ja että tahtoisinko papuja vai valmiiksi jauhettua. Ja tottakai halusin pari kahvia maisteluun! Kerroin heille mieltymykseni ja he lupasivat laittaa pakettia tulemaan. Ja sieltähän se sitten tulikin! Posti tosin jätti ilmoittamatta paketin saapumisesta, mutta onneksi lähettäjä oli hereillä ja infosi minua.

Holmen Coffeen ”moottorina” häärivät australialainen ja saksalainen kahvi-intoilija, jotka päättivät perustaa Helsinkiin kahvipaahtimon ja nimetä sen ruotsinkielisellä sanalla, joka tarkoittaa saarta/luotoa. Kuinka voi olla enää kansainvälisempi? Paahtamalla kahveja ympäri maailman? No, sehän nyt on kahvipaahtimoiden perusidea lähtökohtaisestikin.

Ensimmäisenä tästä paketista maisteluun nappasin Holmen High -suodatinkahvin. Pidän muuten Holmen Coffeen pussien ulkonäöstä. Ne ovat mukavan erottuvia tummanpuhuvien pakkauksien seassa. Etiketit ovat näyttäviä, pussit ovat venttiilillä varustettuja ja uudelleensuljettavissa. Kahvin nimestä voisi kuvitella kyseessä olevan blendi, mutta ihan single origin -tavaraa tämä kuitenkin oli. Kahvi tulee Papua-Uudesta-Guineasta, Sigrin tilalta Mount Hagenin alueelta ja on luokitukseltaan AA-tavaraa, eli suomeksi priimaa. Pavut on poimittu käsin, ne on pesty ja sen jälkeen aurinkokuivattu. Holmen Coffee paahtaa kyseisen kahvin keskipaahtoiseksi, jolloin se soveltuu erinomaisesti suodatin-, pour over – ja Aeropress-menetelmille.

Papujen oma tuoksu oli todella pehmeä ja miellyttävä. Se muistutti kuivattujen aprikoosien tuoksua, joka on levinnyt ympäri huonetta. Valmistusmenetelmäksi valitsin pitkästä aikaa manuaalisuodattimen. Annostelin 16 grammaa kahvia kupilliseen vettä (eli vettä on 230-250 grammaa).

Sillä välin, kun vesi kiehui, tutustuin jauhetun kahvin kuivatuoksuun. Tuoksussa oli jokin jännä ”puumainen” vivahde, joka ei ollut kuitenkaan millään tavalla paha tai huono. Kuivatut hedelmät nousivat selkeästi esiin ja niiden rinnalla erottui paksu, ehkä hiukan ”butterscotchimainen”, eli kermatoffeinen, aromi.

Vihdoin pääsin maistelun makuun. Odotin kieli pitkällä, että maistuisiko kahvissa tuo tuoksusta erottunut kermatoffee (tunnustaudun tässä vaiheessa kermatoffeen ystäväksi). Ensimmäiset hörpyt toivat muistiinpanoihini seuraavat merkinnät: ei lainkaan hapokas ja runsas/pyöreä suutuntuma. Olen tähän samaan suutuntumaan törmännyt aiemminkin ja silloin(kin) kyseessä ovat olleet selkeästi paremman luokan kahvit. Maussa oli mietoa ja miellyttävää hedelmäisyyttä. Erityisesti aprikoosi ja päärynä nousevat esiin. Jälkimakuun taasen ilmestyi kuivatuoksusta tuttu puumaisuus, joka toi kivan särmän muuten pehmeään ja makeaan kahviin. Kermatoffeeta eivät makunystyräni löytäneet.

Kuten varmasti tiedätte, niin hyvistä ja loistavista asioista on paha sanoa mitään negatiivista. Sigri Estate oli pehmeän rento kahvi, joka ei turhalla räväkkyydellä elvistele. Se prameilee Englannin kuningattaren tavoin esitellen omaa ylväyttään, jota sillä riittää vaikka muille jakaa. Kahvin hienot aromit ja maut ovat keskenään tasapainossa luoden todella miellyttävän kahvikokemuksen juotavaksi mihin aikaan päivästä tahansa. Voisin väittää tämän kahvin olevan jopa enemmän kuin passeli iltakahvinakin nautittuna. Pehmeä kahvi ennen pehmeää petiä ja tyynyä, eikö kuulostakin hyvälle? Luxus-luokan kahvielämystä haluaville suosittelen erittäin lämpimästi!

Haluan vielä kerran kiittää Holmen Coffeen väkeä yhteydenotosta sekä paketista. Muista paketin tuotteista tulee artikkeleita sitä mukaa kun ehdin niitä maistelemaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *