Manuaalisuodattimella Colombia Las Brisas Limited Edition / Johan & Nyström, Tullinge

IMG_5564Noniin, uusi maistelu ja tällä kertaa uudella laitteellakin. Sen verran pidetään putkea päällä, että maistellaan toinen Limited Edition -kahvi nyt heti edellisen perään. Tällä kertaa paahtimona ruotsalainen Johan & Nyström. Heidän valikoimastaan Uuttajatar osti minulle pussillisen kolumbialaista Las Brisas Limited Edition -kahvia. Tämäkin kahvi on 100% Caturra-lajiketta, että liekö se sitten tässäkin syynä limited -merkintään. Johan & Nyströmin paahtimon oma sivu sanoo kahvista näin:

”Tämä pieni raakakahvierä tulee Hernan Uribelta ja Gregorio Mendozalta. Kyseessä on heidän viljelemänsä caturra-lajike, joka kasvaa 1600-1800 metrin korkeudella merenpinnasta. Kahvimarjat kuoritaan ja kuivafermentoidaan 25 tunnin ajan ennen kuin ne “pestään”, luokitellaan ja kuivataan korotetuilla kuivauslavereilla.”

Kahvi on peräisin Kolumbian Rioblancosta, Tolimasta. Siellä kahvi kasvaa 1500-1620 metrin korkeudella meren pinnasta. Kahvi on prosessoinniltaan ”washed” ja kuten alussa jo mainitsin niin pelkkää Caturraa. Tämän pussillisen (ja varmasti tuhansia muita pussillisia) on paahtanut Marianne Gjeldnes ja paahtopäivä on 16.3.2016. Sen lisäksi, että pakkaus ja etiketti antavat paljon hyvää tietoa, ne ovat äärimmäisen kivannäköiset. Pussit erottuvat edukseen kahvihyllyiltä ja etiketit ovat eläinhahmoineen ja kuviointeineen todella vetovoimaisia. Miinus tulee kuitenkin uudelleensulkemismekanismin puutteesta.

IMG_5570Las Brisas on paahtoasteeltaan vaalean ja keskipaahdon välimaastosta ja sitä suositellaan valmistettavaksi manuaalisuodattimilla ja Aeropressillä. Tässäpä avautuikin samalla loistava tilaisuus esitellä viimeisin lisäys kahvinvalmistusvälineperheessäni: Wilfa Svart Pour Over -suodatinsuppilo. En tässä artikkelissa käy laitteella valmistamista sen kummemmin esittelemään, vaan teen suppilolle oman artikkelinsa omine kuvineen ja teksteineen.

IMG_5572IMG_5574Homma lähtee kuitenkin jälleen kerran liikkeelle siitä, että punnitsen tarvittavan määrän papuja jauhettavaksi. Valmistan tälläkin menetelmällä kahvini suhteella 6 grammaa kahvia ja 1 dl vettä. Annostelin 18 grammaa papuja myllyyn jauhettavaksi ja karkeusasteeksi säädin suodatinkarkeuden. Jauhetuista pavuista irtosi todella herkullinen tuoksu: sitrushedelmiä ja punaisia marjoja, punaherukkaa todennäköisesti. Meinasin unohtua tuoksuttelemaan jauhettua kahvia vaikka vesi jo kovaa vauhtia kiehui liedellä ja kahvihammastakin kolotti. Esilämmitin ja kastelin suodatinsuppilon ja suodatinpussin, laitoin kahvit sisään ja sen verran vettä päälle, että sain bloomingin käyntiin, aivan kuten Chemexilläkin. Sitten hissunkissun loput vedet perään ja innolla odotellen. Älkääkä nyt huoliko, tällekin menetelmälle tulee ihan oikeasti vielä oma valmistusartikkelinsa, jos suppilo kävi mieltä kiehtomaan ja hotsittamaan.

IMG_5576Tuoksuttelin myös uutettua kahvia ja olin hämilläni: kuin limpparia olisi haistellut. Ilman sitä makeutta tosin, mutta samanlainen runsas hedelmäinen tuoksu tarttui nokkaani. Nyt viimeistään olin todella täpinöissäni sen maistamisesta ja sen mukanaan tuomista makuelämyksistä. Ensimmäiset maistelulusikalliset olivatkin elämykselliset: todella reilua hedelmäisyyttä ja tarkemmin sanottuna greippiä. Ei samassa määrin happamuutta kuitenkaan, mutta sellaista mukavaa sitruksisuutta todella runsaasti. Kahvi on samaan aikaan matalahappoinen, maukas ja suutuntumaltaan teemäinen, joten nyt kyseessä on todella mielenkiintoinen ja miellyttävä tapaus. Rakastan hedelmäisiä kenialaisia ja etiopialaisia kahveja, joten tämä kolumbialainen löi kyllä ällikällä. Tämä on todella herkullista!

Suussa kahvi tuntuu hassusti: poskilla se on pehmeää ja kielellä ”kirpsakkaa”. Viiletessään suutuntuma pehmenee hiukan ja kaikkein kovin sitruksisuuskin helpottaa. Silti kahviin jää erinomainen maku ja aromi. Mielessä käy ajatus, että kuinkahan tämä kahvi soveltuisi espressoksi? Paahtoasteen olisi ilman muuta oltava tummempi, mutta tällaisella makuprofiililla ja suuntuntumalla voisi olla ihan toimivakin tapaus. Tällaisenaan tämä kahvi olisi varmasti toimiva yhdistelmä jonkin äärimakean herkun, esimerkiksi marengin, seuraksi.

Jos edellinen maistamani Limited Edition -kahvi meni maistelemieni kärkipäähän, niin tämä menee vielä siitäkin ohi niin että suhahtaa. Rakastan tämän kahvin reilua greippimäisyyttä maussa ja pehmeää, teen kaltaista suutuntumaa. Chemexillä tämä on vielä testattava, kuten melko varmasti myös Aeropressillä. Vai uskaltautuisiko oikein mutteripannuun tämä laittamaan? Ken tietää, ehkä vielä joku kaunis päivä.

IMG_5585

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *