Lisää lesoa Lappeenrannasta – esittelyssä Lesoilulaatikko

Jos olet seurannut lappeenrantalaisen Lehmus Roasteryn meininkiä heidän ensimmäisen neljän vuoden aikana, niin varmasti tiedät, että heille ”lesous” on SE juttu. Lesoja tuotteita tulee toinen toisensa perään, kahvila Satamatie 6 ja tietenkin itse paahtimo ovat melkoisen leson näköisiä ja ”merchandise” myöskin on lesommasta päästä.

Ja juuri kun luulit, ettei lesommaksi voi mennä, niin tiskiin isketään Lesoilulaatikko. Se on unelmiesi urheiluauto kahvipaketin muodossa. Se on suomenkielinen Sean Conneryn esittämä James Bond, jolla on lappeenrantalaista luonteen leppoisuutta ja lesoutta. Sain tällaisen laatikon aikaisena joululahjana sukulaiselta. Tämä ei siis ole maksettu mainos, eikä edes kaupallinen yhteistyö.

Tätä kirjoittaessani on Lesoilulaatikon kolme ensimmäistä erää ovat loppuunmyyty, mutta seuraava satsi on kuulemma tuloillaan. Myynti on ilmeisesti ylittänyt paahtimon omatkin odotukset ja kysyntä on ollut hurjaa. Enkä yhtään ihmettele, että miksi näin. Lesoilulaatikko on viiden ”hiukan” paremman ja erilaisen kahvin kattaus, jolla jokainen kahvin ystävä pystyy saamaan hyvinkin havahduttavia kahvittelukokemuksia elämäänsä. Kahvit on puettu mustaan laatikkoon ja sen sisässä kultaisiin pakkauksiin. Kutakin kahvilaatua on 120 grammaa. Kaikki laatikon kahvit ovat saaneet yli 87 pistettä kansainvälisissä pisteytyksissä, eli voimme hyvällä omallatunnolla puhua erikoiskahveista. Kahvipussien etiketissä olevan QR-koodin skannaamalla pääsee nettisivulle, jolla annetaan kyseisestä kahvista lisätietoa sekä ammattituottaja, Astia-studion perustaja ja omistaja Anssi Kipon antama biisisuositus kyseisen kahvin nauttimishetkelle. Varsin persoonallinen, ja tietty leso, lisä kokonaisuudelle.

Seuraavaksi esittelen kahvit lyhyesti ja kerron omat havaintoni ja mielipiteeni niistä.

Aloitetaan Luis Valdesin omistamalta Finca La Cristalinan tilalta Luoteis-Kolumbiasta tulevasta kolmen lajikkeen sekoituksesta (Castillo, Caturra ja Colombia). Kahvitila sijaitsee 1500 metrin korkeudella Chinchinon alueella Caldasissa. Tämä kahvi on mikroeräkahvi, eli sen tuotantomäärä on varsin pieni. Marjojen on annettu fermentoitua tynnyreissä hapettomassa tilassa 12-15 tuntia, jonka jälkeen ne siirretään kuivauspedeille noin kuukaudeksi kuivumaan. Fermentointi tuo makuun kokonaan uudenlaisia ulottuvuuksia.

Anssi Kipon antamat musasuositukset jätän teidän itsenne selvitettäviksi, mutta kannustan ehdottomasti kyllä kokeilemaan niitä. Biisit antavat kahveille kirkkautta ja terävyyttä, ja ehdottomasti sopivat niiden rinnalle. Sen sijaan annan omat maku- ja tuoksuhavaintoni. Kolumbian kolmen lajikkeen sekoitus oli tuoksultaan melko makeaa. Makeudesta tuli mieleen luumut. Maussa hiukan ananasta sekä punaisia omenoita, jälkimaussa pieni mausteisuus. Kahvi oli pehmeää ja miellyttävän hapokasta.

Next up: kenialainen SL-28, SL-34, Batian ja Ruiru 11 -lajikkeista koostuva kahvi. Natural-prosessoitu, 1600 metrin korkeudella kasvatettu kahvi tulee Nyerin alueelta keskisestä Keniasta Gakuyu-viljelijäyhteisön tiloilta. Kolumbialaisen tapaan tämäkin kahvi on mikroeräkahvi.

Tuoksussa voimakas ja makea mustaherukkaisuus. Suutuntumaltaan hiukan viinimäinen, makea, hapokaskin. Maussa sitruksisuutta ja punaisia marjoja.

Seuraavaksi laatikosta nousee esiin ruandalainen Abadatezuka-viljelijäyhteisön pienviljelijöiden Bourbon-lajikkeen kahvi. Tämä todella korkealla (1850-2200 metriä merenpinnan yläpuolella) luonnonvaraisena sademetsässä kasvava kahvi on myöskin mikroeräkahvi, aurinkokuivattua ja natural-prosessoitua. Viljelijäyhteisö toimii Nyamasheken alueella, Cyaton sektorilla Nyungwen luonnonpuistossa.

Myös tässä kahvissa oli miellyttävää makeutta sekä sopivasti hapokkuutta. Suutuntuma oli hitusen ”tahmainen” ja yhdistettynä rusinaiseen vivahteeseen se toi mieleen pienessä määrin sekametelisopan. Jälkimaussa omenaisia vivahteita ja kukkaisia sävyjä. Tavallaan aika jouluisa.

Sitten ehkä laatikon mielenkiintoisin tapaus: 90 tuntia maseroitu ja sen jälkeen aurinkokuivattu mikroeräkahvi Hondurasista Väli-Amerikasta. 1250 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella kasvava kahvi tulee Blanca Rosa Melgarin tilalta Copanin alueelta Länsi-Hondurasista läheltä Guatemalan rajaa.

Tämä kahvi oli varsin moniulotteinen ja kompleksinen. Jotkin valmistuskerrat toivat kahvin sivumakuun sellaista ruisleipämäistä sävyä. Pääasiassa mausta löytyi kuitenkin trooppisia hedelmiä ja marjaista hapokkuutta. Suutuntuma oli pehmeä ja jälkimaku makeahko. Erikoinen ja erinomainen.

Setin viimeinen kahvi olikin sitten varsinainen musta lammas. Etiopialainen Mikicho, Setami ja Heirloom -lajikkeista koostuva kahvi tulee Sidamon alueelta Shenteweynan tilalta viljelijäveljesten Asefa ja Mulugeta Dukamon hellästä huomasta. Kahvit kasvavat 1900-2217 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella. Kahvit ovat natural-prosessoituja. Lehmus on paahtamisen lisäksi myös suorittanut kahvipavuille savuviskitynnyriaromatisoinnin. Nimeksi tuotteelle on annettu vaatimattomasti ”Oligarch Double Single”.

Viskin ominaismaku ja savuisuus ovat kahvissa pääosassa. Siinä rinnalla tai hieman perässä seuraavat teemäinen suutuntuma, pieni marjaisuus ja marjainen makeus. Viskiaromi on kuitenkin niin suuressa roolissa, että ainakin minun kohdallani tämä oli setin vähiten mieluisin kahvi. Ei mikään ällötys, mutta ei kolahtanut minulle.

Kolme loppuunmyytyä Lesoilulaatikko-settiä kertoo siitä, että ihmisiä kiinnostaa kahvi. Ei pelkästään elintarvikkeena, vaan varmasti myös elämyksenä. Tällaiset tarjoilusetit ovat täydellinen tapa tuoda kahvia esiin erilaisista näkökulmista, asettaa tarjolle eri alkuperämaiden tuotteita ja nostaa esiin kokeellisiakin prosessointitapoja. Lehmus hoitaa markkinointinsa äärimmäisen hyvin ja tuotteet ovat hyvin harkittuja. Ja niitä kehitetään jatkuvasti. Tästä Lesoilulaatikko on täyden kympin esimerkki.

Mainio setti, josta jää kyllä hyviä kahvimuistoja omaan mieleen. En ihmettele, että ovat tehneet niin hyvin kauppansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *