Kirjaesittely: Petri Leppänen & Lari Salomaa – Kahvivallankumous

Kotimaan kielellä julkaistua kahvikirjallisuutta alkaa olemaan markkinoilla jo suht kivasti. Monet näistä kirjoista ja teoksista keskittyvät kahviin raaka-aineena sekä sen valmistamiseen juomaksi erilaisin menetelmin. Nyt tähän joukkoon on saatu eräänlainen musta lammas.

Petri Leppäsen ja Lari Salomaan yhteistuumin kirjoittama ”Kahvivallankumous” näki päivänvalon elokuussa ja on tuorein tulokas suomenkielisen kahvikirjallisuuden hyllyvälikössä. Petri on taustaltaan tietokirjailija ja kustannuspäällikkö ja Lari Salomaan moni tuntee kahvialan erinäisistä tehtävistä jo parinkymmenen vuoden ajalta. Tällä hetkellä mies toimii Johan & Nyströmillä. Kirja on Like Kustannus -julkaisu ja se on saatavilla myös e-kirjamuodossa.

Missä sitten Kahvivallankumous tekee pesäeron aiempiin Suomessa julkaistuihin kahvialan kirjoihin ja teoksiin? Se on se sisältö. Kahvivallankumous ei esittele käytännössä lauseellakaan kahvin valmistamista jollain tietyllä menetelmällä tai puutu kahvin jauhatuskarkeuksiin. Kahvivallankumous on herättävä kertomus kahvin alkulähteiltä, eli Fazenda Ambiental Fortaleza -kahvitilalta Brasiliasta. Tällä perhetilalla miehet haastattelevat perheenjäseniä tilan asioista ja kahvista yleisesti. Kaikkea tätä on alustettu sillä, että kahvi on kuolemassa pois ilmastonmuutoksen sekä isojen elintarvikeyritysten ahneuden myötä.

En tahdo alkaa spoilaamaan kirjan tapahtumia liikaa, jotta teillekin jäisi jännitettävää ja kauhisteltavaa tässä todella herättävässä tarinassa. Moni läheiseni tietää, että olen melkoinen herkkis ja kyynel saattaa vierähtää hyvinkin helposti esimerkiksi elokuvia katsellessa. Nyt näin kävi kirjan kanssa. Kirja maalaa todella pahaenteisiä, mutta silti täyttä totta olevia uhkakuvia tulevaisuudesta, jos ihmisten piittaamattomuus luontoa kohtaan ei tule päätökseensä. Oman lusikkansa soppaan tuovat tottakai isot, täysin rahantahkomiseen perustuvat yhtiöt, joita ympäristön ja luonnon hyvinvointi ei kiinnosta.

Vaikka Kahvivallankumous ei opetakaan kahvin valmistamista, niin se opettaa kuitenkin paljon äärimmäisen tärkeitä pointteja, joita tulisi huomioida jokapäiväisessä elämässä kun työpäivän jälkeen kipitämme ruokakaupassa kahvihyllylle ja katselemme, että mitä sitä tänään ottaisi vai menisikö sillä samalla vanhalla, tutulla ja turvallisella. Lisäksi kirja kertoo, mistä kahvisi saattaa tulla ja että kuinka sitä on kasvatettu ja miten kahvitilat pyörivät. Tiedätte varmaan suurinpiirtein, että mikä ero on luomukananmunia tuottavalla pienellä maatilalla, jossa kanat saavat kulkea vapaasti ja sitten isolla tehdasmaisella fasiliteetilla, jossa munimisen määrä on oltava vähintään toiseen potenssiin, kanoja tuhatkertainen määrä, mutta tilaa rajallisesti? Hiukan nämä samat raja-aidat pätevät myös kahviin.

Suosittelen kirjaa ehdottomasti jokaiselle kahvihifistelijälle, -harrastajalle sekä kahvista kiinnostuneelle. Se antaa kyllä huikean lukuelämyksen myös pien- ja luomutuotannosta kiinnostuneille. Mutta ennenkaikkea tahtoisin kirjaan tarttuvan sellaisten henkilöiden, jotka ovat kenties kymmeniä vuosia ostaneet samaa harkkokahvia tarjoushinnalla. Tässä voisi olla pieni herätyksen paikka. Koska varmaa on, että jos ihminen ja ihmisen tottumukset eivät pian muutu, niin me itse ja oma ahneutemme tekee meistä selvää.

Loppuun ytimeikkäästi todettu ”maailmanparannusniksi” jokaiseen kahvitupaan: juokaamme vähemmän, mutta parempaa kahvia.


Kahvivallankumous-teosta myyvät esimerkiksi seuraavat kirjakaupat (klikkaamalla kaupan nimeä pääset suoraan tilaamaan kirjan itsellesi tai lahjaksi):

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *