Kimppatilauskahveja Australiasta – maistelussa Ona Coffee -kahvit

Jälleen on uusi Cappuzine Kahviklubin kimppatilaus takanapäin. Viimeisin tilaus tehtiin Australiaan asti maineikkaalle Ona Coffeelle. Onan, sekä samaan ”lafkaan” kuuluvan Project Originin, joukoissa seisookin melkoisia vaikuttajia, esimerkiksi Sasa Sestic (World Barista Champion 2015 ja tuttu The Coffee Man -dokumentista). Project Originista sen verran, että kyseessä on raakakahvin hankintaan erikoistunut projekti, jonka tähtäimessä ovat yli 83 pisteen kahvit, eli erikoiskahvit. Eettisyys, tuottajien tukeminen sekä kaupankäynnin läpinäkyvyys ovat suuressa arvossa toiminnassa.

Onan kahvit ovat äärimmäisen laadukkaita, täysin jäljitettävissä ja niistä maksetaan todella reilua korvausta. Tämä näkyy tottakai myös paahdetun lopputuotteen hinnassa. Ylihintaisia kahvit eivät suinkaan ole, vaan näissä hinta-laatu -suhde todellakin puhuu puolestaan.

Katalogi oli herkullinen ja olisi mieli tehnyt tilata pussin verran jokaista. Budjetti ei kuitenkaan ollut tässä minun puolellani ja päädyin lopulta tilaamaan pari pussia. Seuraavaksi esittelyssä tilaamani kahvit.

Ensimmäisenä vaaleampi pakkaus, eli Honduras Flor del Café. Kahvi tulee Intibucan alueen vuoristosta Maria Evan pieneltä kahvitilalta. Tämä märkäprosessoitu kahvi on kasvatettu yli 1800 metrin korkeudella merenpinnasta ja lajikkeeltaan se on Catimoria. Kahvi on vaaleapaahtoinen suodatinkahvi.

Kahvin tuoksu oli varsin moniulotteinen: makeaa hedelmäistä vivahdetta, herkkää kukkaisuutta, pientä marjaisuutta josta maun lisäksi tulee myös tuntuvaa, mutta erittäin miellyttävää hapokkuutta. Nektariininen, pehmeä, ei mikään makuilotulitus, vaan äärimmäisen hyvä, tasapainoinen ja miellyttävä suodatinkahvi vaikkapa päivän ensimmäiseksi kupilliseksi.

Tummempi pussillinen olikin sitten, tottakai, Geishaa. Jos paahtimon valikoimassa on Geishaa tarjolla, niin erittäin herkästi huomaan siihen tarttuvani. Jälleen kävi näin.

Costa Rica Monte Brisas on pestyä Geisha-lajikkeen kahvia vaaleaksi paahdettuna. Kahvi on kasvanut 1700-1750 metrin korkeudella. Kahvi käsitellään Zarcerossa, Alajuelan maakunnassa perheomisteisella Beneficio Monte Brisas -nimisellä myllyllä. Samalla myllyllä käsitellään kolmen tilan (Llano Bonito, Barranca ja Cañuela) kahveja.

Tuoksussa oli selkeät vivahteet jasmiininkukkaa sekä sitrushedelmiä. Tuoksu huokui lempeyttä ja pehmeyttä. Jonkinlainen kevyt vaniljainenkin nuotti tuoksussa oli. Makupuolella Geisha-odotukset taisivat kutakuinkin täyttyä: mielettömän pehmeä, runsaan kukkainen, mehukas ja herkkä. Jälkimaussa jännä pähkinämäinen fiilis ja suutuntumassa pehmeyden lisäksi keveyttä. Geisha ei pettänyt, taaskaan.

Geisha veti maton jalkojen alta ja Honduras Flor del Café hemmotteli ja pehmitteli huolellisesti. Jäin ehkä kaipaamaan jotain oikein runsaan hedelmäistä tai todella marjaista afrikkalaista, kenties etiopialaista, kahvia lisäksi. Olen silti erittäin iloinen kun sain ottaa osaa jälleen yhteen upeaan kimppatilaukseen paahtimolle, josta tuskin olisin yksin koskaan tullut mitään tilanneeksi. Kahvit olivat pehmeitä, makujen ja tuoksujen puolesta herkullisia ja jälleen kerran erilaisia verrattuna niihin kahveihin, joita täällä yleensä arkisin juon. Ja siksipä näistä tuleekin nautittua lähes meditaation tavoin.

Näitä kimppatilauspaahtimoita kannattaa muuten ottaa somessakin seurantaan. Sen lisäksi, että kahvit ovat huippulaatua, ei ole somesisällönkään suhteen valittamista.

Jälleen: seuraavaa kimppaa odotellessa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *