Keltainen tee: Meng Ding Huang Ya / Chaya

Teekaapissani on vielä jokunen tee esittelyä vailla. Yksi näistä tapauksista oli harvinainen keltainen tee Meng Ding Huang Ya, joka löytyy (tai ainakin löytyi jossain vaiheessa) Chaya-teekaupan valikoimasta.

Ensivilkaisulla Meng Ding Huang Yan lehtiä ei uskoisi teenlehdiksi. Enemmän ne muistuttivat jonkin suurihavuisen puun havuja. Tee tulee Kiinasta Sichuanin maakunnasta Meng-vuoristosta, jossa teetä on kasvatettu jo Han-dynastian aikaan (206 BC – 220 AD). Myöhemmin Tang-dynastian aikaan (618 – 907) koko teen tuotanto varattiin vain ja ainoastaan keisarin käyttöön. Teetä käytettiin eräänlaisena kunnianosoituksena, sillä kyseessä oli todellakin harvinainen ja erittäin korkealaatuinen keltainen tee. Sen valmistukseen käytetään ainoastaan pääskysen kieltä muistuttavat, kellertävänvihreät kevään ensimmäiset lehtinuput.

Teenlehtien tuoksu oli kevyt, ruohoinen ja kukkainen. Tuoksu oli kuin miellyttävä kesäinen lämpö ja raikkaus. Pieni makeus tuoksussa teki kokonaisuudesta entistä kesäisemmän ja houkuttelevamman. Teetä suositellaan haudutettavaksi lasisessa pannussa tai lasissa, jotta haudutuksen aikana voi nähdä lehtien kääntyvän ylöspäin. Koska minulla ei erikseen lasista teepannua ole, niin haudutin teeni lasisessa tarjoilukannussa irtolehtisysteemillä.

Haudutusohje löytyi pakkauksen etiketistä: 1-2 teelusikallista lehtiä yhteen kupilliseen (n. 2-2,5dl), vesi 75-80 -asteista ja haudutusaika 1-3 minuuttia halutun voimakkuuden mukaan. Päätin tehdä reilun annoksen, eli viisi desiä. Käytin neljä teelusikallista teenlehtiä ja 80-asteista vettä. Haudutusajaksi säädin ajastimeen 2:30 min.

Valmis juoma oli väriltään hyvin shampanjamainen. Väri loi välittömästi mielikuvan hyvin miedosta, hennosta ja kevyestä teestä. Maistelu osoitti, että jäljillä oltiin: hienostunut makumaailma, kuitenkin paksuhko suutuntuma, maultaan hennon kukkainen ja makeahko. Jälkimaussa ja hiukan teen viilennyttyä nousi esiin hunajan kaltaista makeutta sekä hyvin kevyttä ruohoisuutta.

Meng Ding Huang Ya on melkoista hemmottelua varsinkin sellaiselle, jonka teetottumukset pyörivät markettien pussiteeosaston tuotteiden ympärillä. Kevyt, raikas, makea ja kukkainen kokonaisuus on ruuan päälle myrkynvarma yhdistelmä ja kyllä tällaista nauttii mielellään vaikka useampaankin otteeseen päivän aikana. Potkua tästä ei saa, mutta lämpöä, keveyttä ja raikkaita makuja vaikkapa kirpeään pakkaspäivään sitäkin enemmän. Tee on todella tarkka haudutuksen suhteen, sillä liian kuuma vesi, liian suuri lehtien määrä tai pitkä haudutusaika tärvelee haudutuksen ja tekee siitä kitkerän. Toisaalta tällaisen historian omaavaa teetä käsittelee kuin haurasta lasiesinettä, eli äärimmäisellä tarkkuudella ja varovaisuudella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *