KeepCup – lempijuoma menoihin mukaan

img_6737Take away -kahvi tai -tee on varmasti monelle ihan arkipäivää. Mutta oletteko miettineet, että kuinka paljon pahvimukeja heitetään päivittäin roskiin? Turhan paljon, jos minulta kysytään. Lisäksi moni kahvila antaa take away -juomasta alennusta, jos mukana on oma muki, johon juoman ottaa mukaanvietäväksi. Miksi ei sitten panostaa ”tolokun mukiin”?

KeepCup on syytä tuoda tässä vaiheessa esiin. Ystäväni avustuksella pääsin itsekin vihdoin sellaisen omistajaksi ja halusin sille omistaa omaa palstatilaakin blogissani, luonnollisesti.

img_6676Mikä ihme on KeepCup? No, kyseessä on Australiassa kehitetty ja valmistettu take away -muki, joka on valmistettu BPA-vapaista ja myrkyttömistä materiaaleista. Se kestää mikroaaltouunilämmityksen sekä astianpesukonepesun. Valikoimassa on lasisia kuppeja, joissa on joko muovinen tai kierrätyskorkkimateriaalista tehty rengas sekä kokomuovinen vaihtoehto. Kumpaakin versiota löytyy eri koossa sekä ehkä noin tuhansissa eri väreissä. Lisäksi niihin saa tarvittaessa varaosiakin. Ja jos tämäkään ei vielä riitä, niin niitähän saa tilattua vaikka firman logolla, omalla nimellä ja niin edelleen. Kerää koko sarja?

Helsinkiläinen Kaffecentralen on yksi lukemattomista KeepCup-jälleenmyyjistä. Heidän sivuillaan on listattu hienosti faktaa kertakäyttökupeista sekä KeepCupista. Lainaan heidän sivuaan tähän:

 

Faktoja kertakäyttömukeista

  • Maailmanlaajuinen kertakäyttömukien tuotanto on 500 miljardia mukia vuodessa; se on noin 75 mukia jokaista maapallolla olevaa ihmistä kohden.
  • Kertakäyttömuki sisältää keskimäärin vain 5 % niistä raaka-aineista, joita tarvittiin sen valmistamiseen ja kuljettamiseen.
  • Paperin kulutus on maailmanlaajuisesti lisääntynyt 400 % viimeisen 40 vuoden aikana. Tällä hetkellä jokaisella mantereella kaadetaan lähes 4 miljardia puuta tai 35 % puustosta paperiteollisuuden tarpeisiin.
  • Yhden paperitonnin valmistamiseen tarvitaan 98 tonnia raaka-aineita.
  • Suurin osa papereista, tarkalleen ottaen noin 71 %, tulee vieläkin ei-uusiutuvista hakkuista, hoitometsän tai kierrätyksen sijaan.

 

Faktoja KeepCupista

  • Jo tähän mennessä KeepCupin käyttäjät ovat säästäneet 3 miljardin kertakäyttökupin joutumisen kaatopaikalle.
  • Vertaa muovinkulutusta: 32 kertakäyttömukia ja kantta vastaa keskikoon KeepCupia.
  • Arviomme mukaan tuotteen valmistamiseen käytetty energia tavoitetaan jo 15 kertakäyttömukin kohdalla, kun otetaan huomioon koko KeepCupin käyttöikä.
  • Tuotteeseen sidottu energiakuorma on matala sekä valmistamisen että raaka-aineiden kannalta.

 

img_6681Oma KeepCupini on Medium-kokoinen, eli siihen mahtuu 340 millilitraa. Väittäisin, että omaan räpylääni tämä on aikalailla passelin kokoinen ja siihen menee juuri sopiva määrä kahvia tai teetä. Mikäpä sen hienompaa, kun kauniina, koleana syyspäivänä tehdä kotona manuaalisuodattimella tai Chemexillä kahvi kuppiin ja lähteä luontoon reippailemaan ja juomasta nauttimaan? Tai kuljeksia kaupungilla oma KeepCup mukana?

img_6745img_6687Omat kokemukseni KeepCup:sta ovat positiiviset. Kuppi ei kuumene niin paljoa, etteikö sitä voisi käsissä pitää. Tässä auttaa paljon kumimuovinen rengas kupin ympärillä. Lisäksi rengas tuo mukavasti pitoa ja ”kädensijaa” kupille. Sulkija on tiivis eikä juomaa pääse hölskymään ympäriinsä (paitsi jos alat huitoa ampiaisia, niin varmasti roiskuaa). Kansi on jämäkkä ja pysyy varmasti kiinni liikkeellä ollessa, paitsi jos kansi sattuu nappaamaan johonkin kiinni. Laukkuun en tätä missään nimessä täytenä laittaisi, puolityhjänä ehkä.

img_6683Ainoa jännittävä seikka kupissa omalla kohdallani on ollut se, että onko juoma jäähtynyt sopivasti kun sitä alkaa hörppimään. Take away -kuppien ja niiden kansien kanssa pelaillessa on tullut poltettua huulensa ja kielensä lukemattomia kertoja. KeepCup:n sanotaan pitävän juoman lämpimänä 20-30 minuuttia pahvista ja kannellista kuppia kauemmin. Teitä on täten varoitettu: juoma voi olla kuumaa!

Jos on kova poika/tyttö menemään ja tykkää nauttia esimerkiksi aamujuomansa kaikessa rauhassa vaikka ratikassa tai bussissa, on minun suositukseni KeepCup. Sopiipa tämä somistamaan omaa konttoripöytää ja miksei vaikka verstaan tai pajankin pöytää. Kaikenmaailman hifistelijöille löytyy mahdollisuuksia customoida omaa kuppiaan ja materiaalinsa puolesta kuppi on yliveto. Ja kuten ylempää jo kävikin ilmi, niin KeepCup:lla on myös tämä ympäristöystävällinen ja tavallaan jopa eettinenkin puolensa, mikä on tottakai plussaa. Kupit ovat inhimillisen hintaisia ja laadultaan tuoteryhmänsä ehdotonta eliittiä. Suositus jo ihan siitäkin syystä, että parempi kahvi ja tee on syytä nauttia astetta paremmasta kupistakin.

img_6749

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *