Kalusto: Graef CM 800 -kahvimylly

Kaikki kahvin ystävät tietävät, että kahvi on parhaimmillaan vastajauhettuna. Siksi minullekin kahvimyllyn hankkiminen kotiin oli lähes välttämättömyys ja itsestäänselvyys.

Tutkin valikoimia pitkään ja hetken jo luulin, etten löydä itselleni sopivaa sitten millään. Vaatimukseni olivat aika kovat:

– Karkeudensäätömahdollisuutta pitäisi löytyä pannujauhatuksesta mutteripannulle sopivaan asti
– Jauhetun kahvin astian soisi mielellään olevan lasia, jotta staattisuus ei olisi niin suuri ongelma
– Teräksiset tai keraamiset, kartiomalliset terät
– Ehdottomasti sähkökäyttöinen
– Ei mikään ”halppismalli”

Sävy sävyyn Moccamasterini kanssa

Tutkittuani kotimaan myyjien valikoiman ja lähes turhauduttuani uskaltauduin tutkimaan ulkomaiden valikoimia. Ja ratkaisu löytyikin etelänaapurista, Virosta. Kahvikaveri.fi on virolainen kahvikauppa, joka myy koneita ja myllyjä, kahvipapuja ja kahvi- sekä teevälineitä sopuisaan hintaan. Kävin pienen sähköpostinvaihdon heidän asiakaspalvelijansa kanssa myllyn ominaisuuksista ja saatuani tarvittavat faktat tein ostopäätökseni. Minulle tulisi Graef CM 800 –kahvimylly keittiöni somisteeksi. Vielä kun toimituksen sai UPS-miehen kautta maksutta, niin jo vain kelpasi jäädä myllyn saapumista odottelemaan.

Jouduin tinkimään tuossa jauhetun kahvin astian materiaalissa. Graefin astia on kovaa muovia, mutta staattisuus ei silti ole onneksi ongelma. Ehkä se ongelma häviää, jos muovi on tarpeeksi paksua tai pinnoitettu jotenkin?

Graefissa on 40-asentoinen jauhatuskarkeuden säädin. Testasin karkeimman jauhatuksen oletusasetuksilla, ja se ei ollut riittävän karkea. Oletusasetuksilla sillä sai vain hieman suodatinjauhatusta karkeampaa.

40-asentoinen karkeudensäädin löytyy papusäiliön juuresta
40-asentoinen karkeudensäädin löytyy papusäiliön juuresta

Onneksi myllyn hienosäätäminen on helppoa kuin mikä. Hienosäädin jauhatusta ”pari pykälää”, ja sain karkeimpaan asetukseen haluamani pannukarkeuden. Kartoitin myös sopivat pykälät puolikarkealle sekä suodatinjauhatukselle. Aivan hienoin pää tekee tällä asetuksella mutteripannulle sopivan jauhatuksen, eli säädöt meni aikalailla nappiin.

Kahvimylly pitää aina ääntä, on se kuinka hiljaiseksi mainostettu tahansa. Graefillakaan ei uskalla alkaa jauhamaan, jos joku on nukkumassa. Mutta yllättävän siedettävä meteli tässä kuitenkin on. Kissakin malttaa istua vieressä katsomassa, että mistä se hassu pärinä lähtee.

Myllyllä on mahdollista jauhaa suoraan kahvaan, mutta koska sellaista ei minulta löydy, niin en osaa siihen jauhamisesta sanoa mitään sen enempää. Jauhetun kahvin astiaan se sentään jauhaa oikein kivasti. Mylly sotkee jauhaessa hiukan, mutta tämänkin ongelman sai ohitettua laittamalla Tupperwaren ”miehenkorvikkeen” taitettuna astian alle, jotta se nousee ylemmäs eikä jauhettu kahvi pääse lentelemään minne sattuu.

Myllyn purkaminen ja terien puhdistaminen on helppoa. Myllyn mukana tulee pieni puhdistamiseen tarkoitettu harja. Myllyn pystyy myös purkamaan ilman perehtymistä käyttöohjevihkoon ja ilman erilisiä työkaluja. Paketissa myllylle tulee vain saksankielinen käyttöohje, mutta onneksi kuvat ovat kuitenkin multilinguaalisia. Lisäksi valmistajan Youtube-kanavalta löytyy pari havainnollistavaa videota huolto- ja säätötoimenpiteistä.

Myllyni jauhaa käytännössä päivittäin ja olen hankintaani enemmän kuin tyytyväinen. En voisi kuvitella enää palaavani myllyttömään elämään. Kahvista ja sen aromeista saa paljon enemmän irti tällä tavalla. Nyt huolehdittavaksi jää lähinnä se, että kahvipavut ovat riittävän tuoreita, niitä on aina käden ulottuvilla ja että myllyä ei pistä päälle kun talon muu väki uinuu. Tosin, kukapa ei tykkäisi herätä vastajauhetun kahvin ihanaan tuoksuun? Jos ei siis ole vielä herännyt jauhamisen meluun…

4 Responses

  1. Jääkö tähän myllyyn pieni määrä kahvijauhetta odottelemaan seuraava kahvitteluhetkeä. Aika monessa myllyssä on ko. ongelma. Sitten vuositolkulla yrittää saada hyvää kahvia aikaiseksi, eikä vaan onnistu, kuin vasta huolellisen puhdistuksen jälkeen. Joihinkin myllyihin jää reilut 10g jauhetta.

    1. Moi Jukka!

      Kyllä minunkin myllyni jättää jauhettua kahvia sisäänsä. Siksi aina ennen uuden kahvin maistelua otan pienen määrän maisteltavaa papua ja ”putsaan” myllyn vanhasta kahvista, eli jauhan ne erilliseen purkkiin. Tällöin myllyn sisässä on (ainakin pääasiassa) vain uutta maisteltavaa kahvia. Aivan kymmentä grammaa sinne ei jää, mutta riittävän paljon kuitenkin, että ilman puhdistusta kahvit menisivät varmasti sekaisin. Lisäksi putsailen myllyn 2-3kk välein hiukan käyttömäärästä riippuen.

  2. No joo, hyvä tekniikka. Täytyykin tehdä samaan tyyliin jatkossa. Kiitoksia nopeasta vastauksesta. On näköjään olemassa ”pienempikin” Graef mylly, siinäkin näyttää olevan kartioterät, jos päivittäisin uudempaan mylllyyn.

    1. Kartioterät ovat myllyssä aivan ehdottomat. En koskaan suosittelisi myllyä, jossa on perinteisemmät ”blenderiterät”. Ja Graef-merkkiä voin suositella näiden omien kokemusteni perusteella. On toiminu mulla niinku pitääkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *