Moni varmasti tietääkin ”kahviaallot”, jotka ovat tuoneet mukanaan uusia juttuja ja ilmiöitä. Paraikaa elämme kolmannen ja neljännen kahviaallon välillä. Kahvin ensimmäinen aalto tarkoitti suodatinkahvien nopeaa esiinnousua toisen maailmansodan jälkeen. Toinen kahviaalto nosti esiin espresson sekä kahvin alkuperämaat. Kolmas ja nykyään valloillaan oleva aalto taas keskittyy papujen käsittelyyn, lajikkeiden välisiin eroihin ja kahvin taustatietoihin (viljelijä, tila, kasvukorkeus ja niin edelleen).
Tuloillaan on kahvin neljäs aalto. Suomessa pelin avasivat Robert Paulig Roastery ja Artisan Cafe yhteistyötempauksena (myöhemmin tekstissä viittaan tähän termillä A+RPR). Miksi yhteistyönä? Koska heidän omien sanojensa mukaan kumpikaan ei olisi tähän pystynyt yksin.
Kahvin neljäs aalto korostaa kahvin yksityiskohtia sekä tieteellistä puolta. Tämä näkyy esimerkiksi kokeellisina prosessointeina tai paahtotapoina, erilaisina mittauksina ja viimeiseen asti hiottuina valmistus- ja nauttimisvälineinä. A+RPR -yhteistyökahvi kumartaa moneen suuntaan. Mutta aloitetaan ensin ulkoisilla asioilla.
Viimeiseen asti hiottu ja harkittu pakkaus. Pakkaus on täysin maatuvaa materiaalia oleva jämäkkä paketti, joka kätkee sisäänsä valkoisen venttiilillä varustetun muovisen papupussin. Papupussi on Dutch Coffee Pack -nimisen yrityksen tuote, jonka hiilijalanjälki on valmiiksi kompensoitu. Ympäristöasiat on huomioitu siis tässäkin. Pussista löytyy 200 grammaa vaaleapaahtoisia, Artisan Cafen paahtamia, kahvipapuja.
Kuten vanha Ostos-TV -sanontakin kuuluu: eikä tässä vielä kaikki! Maatuvuuden lisäksi pahvilaatikkopakkaus pitää sisällään myös pienen yllätyksen. Siinä on välipohja, jonka alta löytyy pieni määrä douglaskuusen siemeniä. Lyhyellä matematiikalla laskemme yhteen yksi plus yksi: laittamalla multaa ja esimerkiksi kahvin valmistuksesta jääneitä käytettyjä puruja laatikkoon saat oman douglaskuusentaimesi alkuun. Laatikon voit istuttaa ulos pihalle sellaisenaan ja jatkaa kasvatteluhommaa ulkosalla, kun itävästä taimesta alkaa latva näkymään.
Douglaskuusi on Suomenkin luonnosta löytyvä puu, joka tottakai vaatii ympärilleen tilaa kasvamista varten. Kahvinpurujen sisältämä typpi sopii kuusen kasvattamiseen erinomaisesti. Douglaskuusen kerkkiä kannattaa muuten ehdottomasti kokeilla villiyrttinäkin, kun taimesi on siihen pisteeseen asti kasvanut.
Kahvi tuotiin julki etäyhteyden kautta hoidetulla ”tiedotustilaisuudella”, johon minutkin kutsuttiin. Päivätyövelvollisuudet estivät osallistumiseni, mutta paketin sain testiin jokatapauksessa. Kahvin ja douglaskuusen siemenien lisäksi paketista löytyi infokortti sekä bingolappu, joka olisi tullut pelata tässä tiedotustilaisuudessa. Näiden lisäksi paketista löytyi vielä puhdistusainepussi suodatinkeittimelle sekä neljännelle kahviaallolle kumartava, Artisan Cafen Jani Mikkosen suunnittelupöydältä alkunsa saanut, keraaminen kahvikuppi.
Kahvikuppi on iisalmelaisen keramiikkapajan käsialaa. Sen suunnittelussa Jani on kiinnittänyt huomiota varmasti kaikkeen mahdolliseen: sen väreihin ja väripsykologiaan, sen muotoihin, sen tuntumaan ja sen kokoon. Käteen hyvin istuva kuppi on niin iso, että nenä menee kahvia maistellessa myös kuppiin, jolloin tuoksut tulevat nenään väkisinkin. Kupin sisäreunalta löytyvä pykälä tai huullos (miksi sitä nyt kutsutaankaan virallisesti) ”pakottaa” kallistamaan kuppia reilummin ja tällöin nenä on kupissa, muttei kahvissa. Mikäli muistan oikein, niin Jani testasi nelisenkymmentä erilaista viinilasia saadakseen selville, että millaiset ominaisuudet ja muodot vaikuttavat maistelukokemukseen. Näistä parhaat eväät yhteen kasattuaan syntyi suunnitelma ja sen pohjalta kotimaisen yrittäjän käsissä valmis tuote. Tämä moniaistinen kuppi tuntuu kädessä kyllä äärimmäisen huolella ja taitavasti viimeistellylle ja siitä on tullut jo monet kahvit juotua.
Tämä tapaus on kyllä äärimmäisen kiinnostava. Neljäs aalto tekee vahvaa tuloa ja erikoisempia fermentointeja onkin kahvimaailmassa jo jonkin verran nähty. Tämän kahvin pakkaus on todella puoleensavetävä ja houkutteleva. Robert Paulig Roasteryn kahvilähettilään Jarkko Issukan sanoja lainatakseni: ”pakkauksessa on samanlaista fiilistä ja kiusoittelevuutta kuin Applen pakkauksissa, niinkuin iMacin tai iPhonen pakkauksissa esimerkiksi.” A+RPR -yhteistyökahvi sekä nämä neljännen aallon mukit ovat rajoitettuna eränä myynnissä Artisan Cafen verkkokaupassa sekä paikan päällä Helsingissä niin kauan kuin tavaraa riittää.
Seuraavassa blogijutussa luonnollisestikin käymme itse kahvin kimppuun.