Kahvilla Berliinissä: Bonanza Coffee Roasters

Älkää käsittäkö jutun otsikkoa väärin. Emme tulleet Berliiniin vain kahville. Reissun ohjelmassa oli silti jokaiselle päivälle omat slottinsa näille astetta paremmille kahviloille. Esittelen tässä neliosaisessa juttusarjassa erikoiskahvia tarjoilevat kahvilat, joissa kävimme Berliinin lomamme aikana. Ensimmäisenä tutustuimme Bonanza Coffee Roastersin kahvilaan heti saapumispäivänämme.

Alue, jonka läpi kuljimme päästäksemme kahville, oli todella kaksijakoinen. Toisaalta se huokui hipsterihenkisyyttä ja taiteilijakorttelimaisuutta, mutta samaan aikaan pidimme silmiä myös selässämme sen varalta, että jostain alkaisi puukko heilua. Tässä vaiheessa kello taisi olla kutakuinkin iltapäiväkolme ja aurinkokin mollotti komeasti, mutta kyllä selkäpiita hiukan hetkittäin karmaisi. En tahtoisi samalle seudulle lähteä siinä iltakympin aikoihin tai myöhemmin.

Itse paahtimo ja kahvila sijaitsivat kuitenkin ison punatiilisen tehdaskiinteistön sisäpihalla, suojassa kaikilta spraytuherruksilta ja muilta töhryiltä. Kompleksi toi vahvasti mieleen Finlaysonin alueen Tampereella. Reitti perille oli sen verran ”kimurantti” ettei Bonanzalle kyllä vahingossa eksy. Sinne on mentävä varta vasten. Kun me pääsimme perille, oli jokainen istumapaikka viety, niin sisällä kuin ulkonakin. Eli kyllä tästä paikasta melkoisen moni tietää ja sana varmasti kiirii. Ja syystäkin.

Ulospäin paikka oli aivan älyttömän siisti ja hienostuneen typistetty. Sama meininki jatkui myös sisätiloissa: hyvin kompaktin kokoinen tiski, jossa oli pieni lasivitriini. Vitriinistä myytiin viimeinen kroisantti juuri ennen meidän vuoroamme. Se ei haitannut, sillä tulimme paikalle kahvin, emme pullien takia. Matkakumppani Pike tilasi cappuccinon ja itse otin ”pitkän kaavan kautta”, eli suodatinkahvin sekä espresson. Suodatinkahvia tuli lopulta noin puolentoista kupin verran. Kahvihammasta ei 20 minuuttia myöhemmin enää kolottanutkaan niin pahasti.

Suodatinkahvin tuoksu ja maku muistuttivat kovin Earl Grey -teetä: sekoitus bergamottia sekä mustaa teetä. Kahvi oli matalahappoinen ja äärimmäisen helppo ja miellyttävä juotava vielä hiukan viileämpänäkin. Keli helli terassilla kahvia nauttivia ihmisiä. Miljöö oli miellyttävää ihasteltavaa kupillista särpiessä. Espresso oli huomattavasti hapokkaampi ja runsaan marjainen tapaus. Hapokkuutta oli ehkä omaan makuun hiukan liiankin kanssa. Valitettavasti en ryysikseltä ja paikanetsinnältä ehtinyt seurata esimerkiksi suodatinkahvin valmistusta tai sitä, että mitä kahvilaatuja juomani olivat. Oma veikkaukseni on, että suodatinkahvi tuli Etelä-Amerikasta, kenties Kolumbiasta ja espresso Etiopiasta.

Kahvilan tiskin takana olevan lasiseinän toisella puolen nuorekkaan näköinen, oloinen ja henkinen henkilökunta painoi paahtimotöiden parissa. Kaikki työn vaiheet oli nähtävissä ja kovasti touhu paikalla olleita ihmisiä kiinnostikin. Kahvilan puolella oli myynnissä pieni määrä kahvinvalmistusvälineistöä (lähinnä Acaia-vaakoja) sekä tietenkin Bonanzan omia kahveja kotiinvietäväksi. Hypistelin useampaa laatua ja useita pusseja ja sain sen mielikuvan, että kahvi myydään ulos pääasiassa papuina, mutta todennäköisesti myös pyynnöstä kahvin jauhaminen valmiiksi onnistuu myös. Valmiiksi jauhettuja kahvipussukallisia ei nimittäin pöydillä tai hyllyissä pyörinyt.

Ai niin, suodatinkahvini ja espressoni maksoivat yhteensä 6,30 euroa. Ei mielestäni mikään paha hinta, jos kahvi on oikeasti näin älyttömän hyvää. Maisteluiden lisäksi mukaan lähti pari pussillista kahvipapuja, joista maistelut ilmaantuvat blogiin aikanaan. Bonanza oli erittäin miellyttävä kokemus ja jos/kun tulen Berliiniin uudestaan, on se melko todennäköinen kahvittelupaikka vaikka hiukan syrjässä kaikesta varsinaisesta nähtävästä onkin. Hyvän kahvin perässä olen kuitenkin valmis vaikka vähän matkaa taitamaankin, sillä tiedän sen kuitenkin palkitsevan kenet tahansa.

2 Responses

  1. Kivoja vinkkejä! Berliinissä olen käynyt nyt kolme kertaa, ja näistä kaikki uusia itselleni. Pitää nämä tipsit muistaa. 🙂

    1. Moi! Kiva kuulla että olet tykännyt kahvilavinkeistä! Vielä on yksi kahvilatärppi tulossa 😉 Kahviloiden perässä kulkiessa voi hyvinkin löytää Berliinistä jotain itselleen täysin uutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *