Kahvi- ja teeaiheiset Youtube-kanavat

Mitä olisikaan nykypäivä ilman Youtubea ja sen suomia mahdollisuuksia? Se pitää sisällään kuitenkin varmasti kaiken mahdollisen: opetusvideoita, komediaa, infopläjäyksiä, vlogeja ja niin edelleen. Ja tästä hyötyy ilman muuta myös kahvi- ja teemaailmakin. Kun videotoistopalvelussa vaikka miljoona ihmistä sattuu katsomaan videon, jossa jauhetaan kahvi pavuista ja valmistetaan Aeropressillä, joku heistä todennäköisesti tilaa itselleen myllyn ja kyseisen kahvilaitteen ja hankkii näin itselleen uuden ”harrastuksen”. Tai sitten nämä miljoona ihmistä katsovat teenhaudutusvideon, jossa pu’er-teekakusta murretaan palanen, haudutellaan ja maistellaan. Muutaman katselukerran jälkeen joku verkkokauppa todennäköisesti kilkattaa ja joku onnellinen on tilannut itselleen uutta kokeiltavaa.

Videoiden määrä Youtubessa on sanoinkuvaamaton. Niiden läpiperkaaminen on loputon suo, johon ei yksi (eikä välttämättä edes kaksi) ihmiselämää riitä. Mitä sieltä sitten kannattaisi katsoa, jos tee- ja kahviasiat kiinnostavat? Olen tehnyt pienen listauksen Youtube-kanavista, jotka minulla ovat seurannassa. Näistä on hyvä aloittaa. Kanavan nimeä klikkaamalla pääset kanavan Youtube-sivulle.

Kahviaiheiset:

James Hoffman

Uskon, että kaikki tai ainakin lähes kaikki kahviharrastajat ja hifistelijät tunnistavat nimen James Hoffman. Jos nimi ei ole tuttu, niin nyt sitten korva ja silmät tarkkana. Tunnetun Square Mile Coffee Roastersin perustaja ja kahvihifistelijöiden eräänlaisen perusteoksen, ”The World Atlas Of Coffee” kirjoittaja on suht aktiivinen myös Youtuben puolella. Kanavalta löytyy valmistustutoriaaleja, yleistä kahvitietoutta, vinkkejä ja niksejä kahvipisteelle sekä laite-esittelyitä ja arvosteluita.

Kunnon kahvia kotikeittiössä

Jyväskyläläinen kahviharrastaja Jari on tehnyt 18-osaisen sarjan kahviasiaa Youtubeen. Asia on ytimeikästä ja laitteiden käyttöön on perehdytty. Videoissa esitellään kahvinvalmistusvälineitä ja opetetaan valmistamaan kahvia eri menetelmin. Seasta löytyy myös paahtimovierailu, cold brew -kahvin valmistusohje sekä video Helsinki Coffee Festivaliltakin. ”Kunnon kahvia kotikeittiössä” on oma suosikkini kotimaisista kahvikanavista Youtubessa.

Sumpcoffee

Ei ole mitään parempaa, kuin viimeisen päälle hyvä kahvi ja komeat parrat. Sumpcoffee-kanava yhdistää nämä kaksi, vaikkei parta missään pääosassa varsinaisesti olekaan. Sump Coffee on St.Louisissa ja Nashvillessä toimiva kahvikauppa/paahtimo, joka on tehnyt Youtubeen erinomaisia kahvinvalmistusvideoita. Vaikkei kanava olekaan aktiivisempaa sorttia, ovat videot laadukkaita. Ja parta muhkea.

Jani Wahlman – Kahviblogi.fi

Aiemminkin blogissani esillä ollut Jani Wahlman ja oma kahvibloginsa Kahviblogi.fi (entinen Kahville.co, joka taas on entinen Kahvia & Suklaata) maistelee videoillaan kahveja. Maisteluiden lisäksi videoista löytyy esimerkiksi laite-esittelyitä. Videot ovat lyhyitä ja ytimeikkäitä ja esittelevät hienosti sen, että miten kahvia hartaudella maistellen voi olla mahdollista löytää useitakin makuja samasta kupillisesta.

Ei ole kauaa siitä, kun Jani ilmoitti blogissaan virallisesti blogitoiminnan päättymisestä. Harrastus jatkuu, mutta blogitoiminta jäi siihen. Kiitokset Janille erittäin hyvästä työstä!

Teeaiheiset:

Green Tea Guru

Rauhalliseen äänensävyyn puhutut Green Tea Gurun videot ovat miellyttävää katsottavaa. Tämä kiinalaiseen teehen erikoistunut brittijälleenmyyjä tietää ja opettaa teestä älyttömästi. Videoista löytyy kaikki teelaadut, vaikkakin pu’er-teet ovat selkeästi muita useammin estradilla. Videoita katsellessa saattaa huomata haikailevansa kunnon teekupillisen äärelle ja eikä aikaakaan kun katselet videoita niin, että vierelläsi on pannullinen teetä valmiiksi haudutettuna.

Mei Leaf

Mei Leaf -kanavan videot käyvät oppitunneista, sillä harva video kanavalla on alle 15 minuuttia pitkä. Ne ovat kuitenkin helppoa ja erittäin informatiivista katsottavaa, joista on mahdollisuus oppia hurjan paljon niin eri teelaatujen ominaisuuksista, alkuperästä kuin niiden oikeaoppisesta hauduttamisestakin. Tällä hetkellä Mei Leaf on teeaiheisista Youtube-kanavista oma suosikkini.

TeaBagPackers

Kotimainen TeaBagPackers on vielä vasta alkamaisillaan. Kanavalle on tulossa videosarja, jossa seurataan teen matkaa tiloilta kuluttajan kuppiin. Uskon, että tulossa on erinomaista asiaa ja valaisevia faktoja teen maailmasta. Ainakin itse odottelen tätä innolla!

On muuten karu tosiasia, ettei ainakaan omaan kriittiseen silmääni ole löytynyt oikeasti hyviä teeaiheisia kanavia läheskään niin paljon/helposti kuin kahviaiheisia. Kahvikanavia löytyy runsaasti, sillä jo pelkästään monilla paahtimoillakin on jo omat kanavansa. Mutta kuten sanottua, on Youtube niin pullollaan kaikkea, ettei sitä voi ihminen ikinä käsittää eikä kaikkea ole millään mahdollista löytää. Ja vaikka kuinka ahkerasti yrittäisitkin etsiä, niin väistämättä jossain välissä kirjoittelet hakukenttään ”epic funny cat lama minecraft vlog video lol” tai vastaavaa.

Kysymys: mitkä ovat omia suosikkikanaviasi, kun haet kahvi- tai teeasiaa? Katsotko ylipäänsä aiheisiin liittyviä videoita Youtubesta?

Ja lisäksi vielä muistutus siitä, että myös Uuttaja löytyy Youtubesta. Kanavalla on tätä kirjoittaessa tasan yksi video, mutta ehkä tilanne korjautuu lähiaikoina. Kannattaa pistää kanava tilaukseen, ettei mene ohi.

Share

4 Comments on Kahvi- ja teeaiheiset Youtube-kanavat

 1. atte
  18.10.2017 at 17:04

  Itsellä tulee seurattua youtubesta frenchpresscoffee.com, seattle coffee gear, Dristan Alselaa, stumptown coffee roasters ja vigilante coffee. Osa on hyvin aktiivisia ja osa ei niin aktiivisia.

  Vastaa
  • Uuttaja
   18.10.2017 at 21:40

   Moi Atte!
   Kiitos kanavavinkeistä! Seattle Coffee Gear meni itsellänikin tilaukseen. Stumptownin kanava on kanssa laadukas. Hiukan samantyylinen kuin tuo Sumpcoffee (hyviä videoita, muttei kauhean aktiivinen).

   Vastaa
 2. Nebs
  18.10.2017 at 22:09

  Lisäisin vielä TeaDB ja Crimson Lotus Tea Youtube-kanavat teetietoa etsiville. Molemmilta löytyy hyvää infoa etenkin gongfusta ja CLT näyttää myös mistä se/ne teet ja teevälineet oikeasti tulevat.

  Vastaa
  • Uuttaja
   18.10.2017 at 22:13

   Hei Nebs!
   Mahtavaa, kiitos suosituksista! Molemmat kanavat menivät tilaukseen. TeaDB näyttikin hämärästi tutulle, eli varmaan joskus tullut pläräillessä vastaan, mutta tullut jotenkin ohitettua kuitenkin.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *