Jouluspesiaali: Uuttajan joulukahviresepti ja sen kehittely

Tämän joulun spesiaalina kirjoitan tarinaa siitä, että kuinka tulin kehitelleeksi joulukahvireseptin. Ja kenelle. Lisäksi laitoin itse reseptin vielä jutun loppuun, jotta saatte halutessanne kokeilla samaa kotosalla.

Pelican Rouge otti yhteyttä ja tiedusteli halukkuuttani kehitellä heille joulukahviresepti heidän Facebook-sivuilla jaettavaksi. Huh, aikamoinen paikka. Ihan alkoi jänskättämään. Otin kuitenkin iloisin mielin haasteen vastaan!

Pohjana halusin käyttää joko Pelican Rougen Original Blend -vaaleapaahtoista tai Rich Blend -tummapaahtoista sekoitusta, joita olin jo ehtinyt blogiinkin asti maistelemaan. Tuon Aeropress-maistelun voit lukaista täältä, jos on jäänyt vielä lukematta. Kahvin sekaan halusin laitella joitain mausteita, jotka toisivat mieleen joulun ja jouluisen herkkupöydän. Mitään makusiirappeja tai muita epäilyttäviä litkuliemiä en tahtonut käyttää. Mausteissa päädyin kaneliin, kardemummaan sekä tähtianikseen. Tähtianis on erinomainen lisä glögissä, niin miksei se toimisi myös kahvissa?

Kokeilin molemmilla kahviblendeillä ja mausteiden erilaisilla sekoitussuhteilla useita eri variaatioita. Monta kertaa tuloksena oli tukkeutunut suodatinpaperi ja tolkuton valmistusaika. Vastaavasti sain aikaiseksi myös kauheita liruja, joissa ei maistunut juuri muu kuin vesi. Edellämainittujen mausteiden lisäksi kokeilin myös hienommalla kardemummalla sekä neilikalla olevia versioita. Neilikka ei sopinut tähän tarkoitukseen eikä hienoksi jauhettu kardemummakaan antanut makuun sitä mitä halusin. Pikkuhiljaa suhteet alkoivat kuitenkin löytyä ja sain hiottua reseptin kuntoon. Tähtianis valmiissa kupillisessa kruunasi mielestäni tämän aikaansaannoksen. Tuloksena oli Uuttajan joulukahvi, jossa maistuu moni jouluherkku. Ja mikä parasta: täysin ilman arveluttavia lisäaine-teollisuusesanssimakunesteitä!

Millainen se itse resepti sitten oli? No, tässäpä se olisi:

Yhteen kupilliseen:

  • 16 grammaa Pelican Rouge Original Blend –kahvia (suodatinjauhatus)
  • 1,5 grammaa karkeaa kardemummaa
  • Ripaus kanelia
  • Kupilliseen tähtianis lopuksi

Eli litraan vettä:

  • 64 grammaa Pelican Rouge Original Blend –kahvia (suodatinjauhatus)
  • 6 grammaa karkeaa kardemummaa
  • Hiukan isompi ripaus kanelia
  • Jokaisen juojan kuppiin oma tähtianis

Valmistin itse kahvin manuaalisuodattimella, mutta resepti toimii myös automaattisuodattimellakin, eli niillä Moccamastereilla, Philipseillä ja Wilfoilla, joita teillä kotona on. Olen laskenut niin, että yksi kupillinen on 2,5 desilitraa. Sen mukaan on tehty tuo litran ohje.

Annostele esikasteltuun suodatinpussiin oikea määrä kahvia, kardemummaa sekä kaneliripaus. Sekoittele ja heiluttele, jotta ainekset sekoittuvat ja pinta tasoittuu. Kanelin lisäämisen kanssa kannattaa olla varovainen: liika kaneli voi tukkia suodatinpussin ja hidastaa kahvin valumista johtaen pahimmassa tapauksessa suodatinsuppilon täyttymiseen ja ylivalumiseen.

Kun kahvi on valunut, sekoita se huolella ennen kuppeihin kaatamista. Ja kun kahvi on kupissa, lisää pinnalle vielä tähtianis. Anna aniksen päästää makua ja sekoittele jälleen. Anis voi olla kupissa koko nauttimisen ajan tai sen voi halutessaan ottaa pois. Älä pidä kiirettä kahvinjuonnin kanssa, vaan anna sen hiukan jäähtyä. Tällöin maut tulevat paremmin esiin. Sitten kahvin kaveriksi vielä piparkakkua, joulutorttua tai omaa suosikkiani, After Eight –suklaata, ja joulu on valmis.


Tämän jouluspesiaalijulkaisun myötä Uuttaja haluaa toivottaa lukijoille, tykkääjille, seuraajille ja kumppaneille rauhallista ja maukasta joulunaikaa!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *