Jouluspesiaali: Quai Sud Café De Noël – cannelle orange -joulukahvi

IMG_4750Tein itselleni lupauksen avatessani uuttaja.fi-blogini, etten puuttuisi maustekahveihin, koska yleensä kahvi tuppaa olemaan niissä sivuosassa. Tuli kuitenkin vastustamaton kiusaus ottaa purkin verran kaneli-appelsiini -joulukahvia testiin. Syitä tähän oli kaksi: purkin ulkonäkö oli vetoava ja tuoksu oli kiusoitteleva. Joten päätin, että tehtäköön tästä poikkeuksesta sitten vaikka jouluspesiaali.

Tämä valmiiksi jauhettu ranskalainen maustekahvi on sekoitus keskipaahtoista arabica-kahvia (laatua tai kahvin alkuperää ei sen kummemmin paljasteta), kanelijauhetta (2,3%), kanelia (1,8%) ja appelsiinia (1,1%).

IMG_4751

Purkin kyljessä on mainittu, että jauhatus sopii perkolaattoreille, espressokoneille, pressopannuille ja kahvisuodattimiin. Siis hetkinen? Perkolaattoreille ja espressokoneille? Nämä kaksihan ovat käytännössä toistensa vastakohdat. Älkää hyvät ihmiset panko tätä perkolaattoriin! Kaikki jauhettu kahvi on takuuvarmasti teidän kupillisessanne! Ja vastaavasti näin karkea uuttuu espressokoneella aivan liian nopeasti.

Jauhatuskarkeudesta saa jotain osviittaa vertaamalla sitä tulitikkuun

Jauhatuskarkeudesta saa jotain osviittaa vertaamalla sitä tulitikkuun

Itse laittaisin tätä suodatinkeittimeen, Aeropressiin ja pitkin hampain mutteripannuun. En kuitenkaan tahdo ”sotkea” kahta viimeisintä mausteilla, joten vanha kunnon Moccamaster toimikoon testikojeena.

Kun purkin avaa, lyö appelsiinin tuoksu vasten kasvoja, mutta hellästi kuitenkin. Aromi on miellyttävä ja kieltämättä tuo mieleen joulun. Ei tämä kinkulle tai kuuselle kuitenkaan tuoksu. Kanelin tuoksu tahtoo jäädä ehkä hiukan harmittavastikin piiloon, vaikka kanelia on kuitenkin huomattavasti enemmän.

Muistattehan hiukan heilutella annosteltua kahvia suodatinsuppilossa, jotta pinta tasoittuu

Muistattehan hiukan heilutella annosteltua kahvia suodatinsuppilossa, jotta pinta tasoittuu

IMG_4761Alussa mainitsin, etten aio perehtyä maustekahveihin, koska niissä kahvin osuus on aina sivuseikka. On totta, että pääasiallisena huomioitavana niissä on kuitenkin mausteet ja maustearomit, mutta huonolla kahvipohjalla on helppoa pilata muuten laadukkaat mausteet ja höysteet. Café De Noëlin kahvipohja on hivenen kitkerä, mutta ihan kelvollinen. Olisi hauska tietää, että mitä kahvia pohjaksi on laitettu. Pelkään totuuden olevan jotain ala-arvoista vietnamilaista robustaa…

IMG_4763Kahvia kuppiin kaataessa appelsiini on edelleen se dominoivin yksityiskohta. Näin on myös maun suhteen. Hörpättyäni kahvia appelsiinin maku valtasi suun, mutta väistyi yllättävän nopeasti tehden tilaa hienovaraiselle kanelin aromille ja pehmeälle jälkimaulle. Appelsiinin äkkijyrkästä päällekäynnistä huolimatta maut ovat lopulta melko kivassa harmoniassa, koska kahvi jättää todella tasapainoisen jälkimaun. Kahvi itsessään on varmasti jotain bulkkipapua, mutta ei ainakaan minun mielestäni tätä kahvia pilaa.

En ole edelleenkään maustekahvien ystävä. Monenlaisia on tullut maisteltua, mutta mitään elämäntehtävää saati tavoitetta en niistä halua itselleni tehdä. Kahvi kahvina, otetaan ne mausteet sitten eri reissuilla. Café De Noël on kuitenkin kirkkaasti paras maustekahvi, jota olen maistanut. Sen maku on jouluinen ja voin kuvitella juovani kupillisen tätä sen joka vuosi toistuvan joulupöytä-ähkyn päälle. Kylkeen ehkä jotain pientä ”jäläkimakkeeta” tai vaikka tummaa suklaata niin jopas vain maistuu!

IMG_4776

Tämän jouluspesiaalin myötä Uuttaja vetäytyy pienelle joululomalle. Samalla toivotan kaikille lukijoille ja seuraajille kahvintuoksuista joulua ja onnellista uuttavuotta 2016!

 

 

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *