Joulukahvit Rost & Co:lta ja Holmen Coffee:lta

Joka vuosi marraskuun kieppeillä viimeistään alkavat pienpaahtimoiden somet huutamaan, kun jokainen vuorollaan mainostaa joulukahvejaan. Osa markkinoi maustettuja kahveja, kun osa keskittyy kaivamaan joulutunnelman ja -maun kahvista itsestään ilman ylimääräisiä maustelisiä. Tämänvuotisessa jouluspesiaalissa minulla on maistelussa ja tarkkailussa pari maustamatonta joulukahvia. Kahvit olen saanut paahtimoilta maistelua varten yhteistyötarkoituksessa. Kiitos molemmille tahoille, eli helsinkiläiset pienpaahtimot Rost & Co. sekä Holmen Coffee.

Rost & Co. luottaa joulukahvissaan costaricalaiseen Tarrazún alueelta tulevaan Caturra ja Catuai -lajikkeiden kahviin San Pedron tilalta. Gutierrezin perheen omistamalla tilalla kahvi kasvaa 1500 – 1900 metrin korkeudella merenpinnasta ja tilan omalla pesuasemalla se märkäprosessoidaan.

San Pedron papujen tuoksu oli makeahko, hiukan omenainen ja ”kuiva”. Punaisen omenan tuoksun seasta erottui hetkittäin myös marjamehumaista aromia. Jauhamisen jälkeen tuoksusta tuli huomattavan paljon purevampi, voimakkaampi, hapokkaampi, omenaisempi ja siihen ilmaantui sekaan kirsikkaa ja runsasta punaista marjaa.

Holmen Coffeen oma näkemys joulukahvista oli kolmen kahvin blendi. HoHoHo:ssa yhdistyvät ruandalaiset, costaricalaiset sekä ugandalaiset kahvipavut kokonaisuudeksi, jonka tuoksusta erottui toffeeta, pieni savuisuus, muskottipähkinä, makeutta sekä miellyttävä rusinoiden aromi. Jauhettu versio oli voimakkaampi, miellyttävän mausteinen (varsinkin mausteneilikka oli selkeä), runsaan toffeentuoksuinen ja se toi tavallaan mieleen jonkin joululeivoksen. Ei kuitenkaan joulutortun, vaan jonkun hiukan mausteisemman.

Maistelua varten valmistelin molemmat kahvit Hario V60:llä ja samalla reseptillä: 16 grammaa kahvia ja 240 grammaa 90-asteista vettä. 100 grammaa vedestä purujen päälle, 30 sekunnin blooming sekoittamatta ja loput vedet hissukseen päälle. Kokonaisaika kupillisen valmistamiseen oli lopulta noin 2:30 min.

Costa Rica San Pedro oli maultaan todella kevyt tai kesy. Siinä erottui hienoista makeutta, suklaisuutta sekä pientä omenaisuutta. Maut olivat joko äärimmäisen hyvin tasapainossa tai sitten ne olivat jotenkin pliisuja, kun en oikein tahtonut saada niitä uusintavalmistuksissakaan kunnolla esiin. Tai ehkä kahvin olikin tarkoitus olla tällainen ”siivo ja sivistynyt”. Huonoa se ei ollut, mutta ehkä voimakkaammat maut olisivat olleet enemmän se minun juttu.

Holmen Coffeen HoHoHo oli jo tuoksunsakin puolesta näistä kahdesta voimakkaampi ja sama linja jatkui tottakai myös makupuolella. Tämä joulublendi oikein tulvi toffeen makeutta ja makua, hapokasta omenaa ja jälkimaussa mukavasti erottunutta viinirypälettä. Teemäinen suutuntuma sopi makuihin hienosti.

Pöydälläni oli tätä maistelua varten kaksi hyvin erilaista joulukahvia. Maistelun edetessä ja muistiinpanoja tutkiessa ymmärsin, että näillä molemmilla olisi hyvin selkeät paikat ja hetket omassa joulussani: makunsa puolesta hentoisempi Costa Rica San Pedro olisi iltakahvina konvehtien rinnalla äärimmäisen hyvä ja HoHoHo taas palvelisi erinomaisena jälkiruokakahvina ähkyyn ängetylle jouluvatsalle. Onneksi kumpiakin laatuja on vielä jäljellä, niin voi testailla vaikka toisinkinpäin tarvittaessa.

Jos et tänä vuonna ehtinyt joulukahvivillitykseen mukaan, niin laitapa jo tässä vaiheessa kotimaiset pienpaahtimot tiukkaan seurantaan ympäri somea, niin saat tiedon kun markkinoille alkavat tulla joulukahvit ensi jouluksi. Ja tietty monet uutuudet ja muut herkut ennen niitä!

Tämän jouluspesiaalin julkaisun myötä Uuttaja vetäytyy (kuten toivottavasti te muutkin) rauhallisen joulun viettoon ja hyvien kahvi- ja teekupillisten äärelle. Vuodelle 2018 tulee blogiin vielä yksi julkaisu, mutta sitten katseet käännetään kohti vuotta 2019 ja hiukan uudenlaisia kuvioita.

Kaikille lukijoille, tukijoille ja mukanaeläjille hyvää, lämmintä sekä ennenkaikkea rauhallista joulua ja upeaa tulevaa uutta vuotta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *