Haastattelu: Jarno Peräkylä / Lieke Coffee

Kuva: Paavo Pykäläinen Photography

Jokainen, joka on yhtään seuraillut Suomen kahvi- ja kahvilamaailmaa, tuntee varmasti nimen Jarno Peräkylä. Juttelin Jarnon kanssa hetken ollessamme Lidlin kahvitapahtumassa Helsingissä ja otin puheeksi, että tahtoisin tehdä Jarnosta haastattelun blogiini. Mies ei käynyt poikkiteloin, joten tässä sitä ollaan! Ja sen enempää löpisemättä käymme suoraan asiaan.

Jarno on siis todella kova kahvimies, se on jo tullut varmasti selväksi. Mutta millainen henkilö Jarno on kahviasioiden ulkopuolella?
– Elämä pyörii erikoiskahvin ympärillä nykyään niin paljon, että tätä piti oikein miettiä! Minähän olen 26-vuotias vallilalaistunut vantaalainen, joka opiskelee (ainakin teoriassa) teologiaa Helsingin yliopistossa aika monennetta vuotta. Musiikin harrastamisella on todella iso osa arjessani: soitan kitaraa ja sävellän kiireisinäkin aikoina päivittäin.

Palataanpa kysymyksen verran aivan alkuun. Mistä kahviammattilaisen ura alkoi? Entä kumpi tuli ensin: intohimo ja kiinnostus kahviin vai työt kahvin parissa?
– Ihan hirveästi en kahvista tiennyt kun hain jouluapulaisen pestiä Caffista vuonna 2012. Ensimmäisenä työpäivänä se, että alkuperämaa vaikuttaa kahvin makuun, tuli mulle ihan täytenä yllätyksenä! Työn lomassa aloin syventyä asiaan ja opetella jokaisesta kahvista ekstrajuttuja myyntitilanteita varten. Siihen kaninkoloon sujahti loppujen lopuksi aika helposti.

Haastattelukysymyksiä miettiessäni aikomukseni oli rakennella kenties jonkinlainen henkilökuvan kaltainen juttu, mutta jostain kumman syystä kysymykset liittyivät poikkeuksetta kahviin. No, kahvimiehestä kahvimiehen henkilökuva. Jarnon juomat kahvikupilliset voidaan varmasti laskea pikkuhiljaa tuhansissa. Olisiko joukossa jokin erityisen hyvin mieleenpainunut kupillinen?
– Ensimmäisenä jouluna Caffissa meidän jouluapulaisten vuorot alkoivat tuntia ennen kaupan aukeamista. Silloin pakkailtiin lahjapaketteja valmiiksi hyllyyn ja työkaverillani oli tapana keittää meille aamukahvit Chemexillä. Yhtenä aamuna hän valmisti aamukahvin meidän kenialaisesta pavusta (Mugaga Nyeri) ja heti kun sain sen kupin eteeni, niin mieleeni tuli suora assosiaatio mustaherukkamehuun. Olin aiemmin maistanut etäisesti pähkinöitä ja suklaita kahvissa, mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun pystyin itse määrittämään niin selkeästi jonkun nyanssin.

Tämän jälkeen mieleeni tulvahtivat legendaariset ”autio saari -kysymykset”. Joten kysyinkin, että jos Jarno saisi valita autiolle saarelle mukaan hillittömän määrän yhtä kahvia ja sille yhden valmistusmenetelmän, niin mitä hän nappaisi mukaansa?
– Costaricalainen El Diamante lähtisi mukaan. Tämä ”anaerobic fermentation”-prosessin läpikäynyt kahvi on kaikessa kanelisuudessaan ja uuniomenaisuudessaan niin jännittävää juotavaa, ettei ihan heti tulisi tylsää. Välineeksi valitsisin muovisen Hario V60-suodattimen kaatokannuineen, vaakoineen ja lusikoineen. Ja ihan sikana suodatinpapereita tietty.

Kuva: European Coffee Trip

Koska haastateltavana on kaksinkertainen baristamestari, niin hiukan on niistäkin hommista kysyttävä. Mitä tällaisen tittelin voittaminen ja sen uusiminen Jarnolta vaati?
– Voitin ensimmäisen Vuoden barista –tittelini kolmannella yrittämällä sijoituttuani kahtena edellisenä vuotena kolmanneksi. Vaikka luin säännöt läpi moneen kertaan ja katsoin paljon esimerkkivetoja aiemmilta vuosilta, niin en todellakaan olisi ollut valmis voittamaan kumpanakaan ensimmäisenä vuotenani. Ne olivat minulle pettymyksistä huolimatta todella hyödyllisiä kasvuprosesseja, koska koen että baristakisan formaatin ja sääntöjen sisäistämisen kannalta itse kisan kokeminen on todella tärkeää. Kisan jälkeen järjestettävässä debriefissä pääsee juttelemaan kovien kahviammattilaisten kanssa omasta suorituksestaan ja siitä, että mikä meni huonosti ja mikä hyvin. Sellaisesta tilanteesta on käytännössä mahdotonta poistua oppimatta mitään! Tittelin uusiminen vaati nöyrtymistä ja palaamista sääntökirjan äärelle. Ensimmäiset MM-kisat päättyivät ensimmäisellä kierroksella 25. sijaan, eli työtä oli paljon tehtävänä. Ja on edelleen!

Millaisia ominaisuuksia hyvältä baristalta yleisesti ottaen täytyy löytyä? (tästä kannattaa nyt kaikkien baristahommista kiinnostuneiden ottaa vinkki talteen.)
– Barista on ennen kaikkea asiakaspalvelija ja kahvitietosanakirja vasta sen jälkeen. Asiakkaan tarpeiden tunnistaminen ja baristan tietotaidon saumaton hyödyntäminen ja kommunikointi tilanteessa on sitä varsinaista viisautta, joka erottaa parhaat muista.

Kuva: Niina Rimpiläinen / Sensei

Jarno ei suinkaan vain kilpaile ja valuttele espressoja. Vuodenvaihteessa starttasi miehen oma kahvialan yritys. Elanto tulee siis kahvin parista. Mitä kaikkea hän nykyään touhuaakaan kahvin saralla? Jotain podcast-touhua ja pop-uppia ilmeisesti ainakin on?
– Sulla on hyvin hanskassa nämä! Eli Lieke Coffee, Sunday Espresso Club ja Cappuzine –podcast ovat tällä hetkellä työn alla. Lieke Coffee on yritykseni, jonka voi mieltää kattokäsitteeksi kaikille projekteille mitä nykyisin teen kahvin kanssa. Oman firman kautta kahvihommien tekeminen oli ollut mielessä jo pitkään ja Soulin baristakisojen alla aloin tätä kautta tehdä konsultti- ja koulutushommia. Konsultointi ja koulutukset ovat edelleen Lieke Coffeen liiketoiminnan ytimessä. Sunday Espresso Club puolestaan on minun ja tyttöystäväni Kaisa Kokkosen pyörittämä pop-up, joka perustetaan aina yhdeksi päiväksi tilaan, joka muuten olisi kiinni sunnuntaisin. Ideana on tarjota huippulaatuisia kahveja paahtimoilta, joita ei syystä tai toisesta juurikaan nähdä Suomessa. SEC on meidän tapamme kokeilla kahviserviisin rajoja ja sitä, että miten menuratkaisulla ja palvelulla kahvilakokemukselle voi tuoda lisäarvoa. Cappuzine taas on minun ja Samuli Parkkisen tuottama Suomen ensimmäinen kahvipodcast, joka ainakin tällä hetkellä on ainoa suomenkielinen kahvikeskusteluohjelma. Podcastin ensimmäinen kausi keskittyy erikoiskahvin peruskäsitteistöön ja ilmiön yleiseen selittämiseen. Se toimii myös työkaluna kahvista oppimiseen sellaisille ihmisille, joita kahviharrastuksen aloittaminen kiinnostaa. Tulevilla kausilla tulemme syventymään ajankohtaisiin ja kahvia vähän syväluotaavampiin aiheisiin. Cappuzine on muuten saatavilla Soundcloudin, iTunesin ja Castboxin kautta ja se ilmestyy lähtökohtaisesti kerran viikossa.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on esimerkiksi yrityksesi ja pop-uppisi suhteen?
– Lieke on vielä hyvin uusi kahvialan firma ja tällä hetkellä käytän sitä kaikenlaisten itseäni kiinnostavien projektien toteuttamiseen. Kesäksi olen suunnitellut jalkautumista ihan ihmisten ilmoille kahvintekohommiin, mutta konsultointityö tulee varmasti kulkemaan vähintään siinä rinnalla. Sunday Espresso Club tulee palaamaan kevään aikana vähintään Helsingissä ja Cappuzine porskuttaa omaa tahtiaan eteenpäin!

Kahvin maailmassa on paljon kaikenlaista: laitteita, trendejä, alkuperämaita ja niiden välisiä eroja, alan kirjallisuutta, laboratoriotason testaamista ja niin edelleen. Vaikka Jarno on kahvin saralla melkoisen kokenut konkari, niin kaikkea ei hänkään ole ehtinyt kokemaan. Mitä olisi vielä päästävä kahvin saralla kokemaan tai mitä tahtoisit saavuttaa?
– Kahvin kanssa on niin paljon erilaisia etenemismahdollisuuksia, että tähän on todella vaikeaa vastata. Tällä hetkellä vien karttunutta tietotaitoani paikkoihin, joissa sen pitäisi synnyttää uutta baristakulttuuria ja se on todella jännittävä projekti! Tietysti alkuperällä vieraileminen on yksi tekemätön asia, jonka haluan toteuttaa ainakin jollakin aikavälillä. Ja kyllä mä ajattelin kisalavoillekin palata – myös jollakin aikavälillä.

Huhtikuun 20. – 22.päivä juhlistetaan kahvia jälleen festivaalin kokoisella tapahtumalla, kun Helsinki Coffee Festival ottaa haltuun Kaapelitehtaan. Oletko mukana festivaalilla tänä vuonna? Kisaamassa tai muussa roolissa?
– Tottahan toki! Minulla on suuri ilo ja kunnia tuomaroida Suomen tämän vuoden ainut tuomareita vaativa kisa, eli Brewers Cup aivan loistavan tiimin kanssa! Siinä riittää aika paljon työtä ja liikenevän ajan vietän todennäköisesti SCA:n omalla ständillä ja festarialueella tuttuja moikkaillen. Ai niin; olen myös mukana Helsinki Coffee Festivalin omien kahvikisojen tuomaristossa! Siellä on mukana monien eri alojen osaajia (myös kuulemma joku kahvi- ja teebloggari) ja odotan tätä kyllä todella innoisssani!

Lieke Coffeelle ja Jarnolle on varmasti kysyntää nyt kun erikoiskahveista tulee entistä trendikkäämpiä ja kahvin laatuun ja siihen panostamiseen aletaan Suomessakin pikkuhiljaa herätä toden teolla. Kiitokset maestrolle haastattelusta ja Jarnon kanssa törmäämmekin festivaaleilla tuomarointitehtävien merkeissä. Ja aika varmasti muutenkin.


Jarno Peräkylä – Instagram
Lieke Coffee – kotisivut
Sunday Espresso Club – Instagram
Cappuzine – Instagram


 

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *