H2H-teemaistelu / Holmen Coffee

Muistatteko kahvimaisteluartikkelini, jossa maistelussa oli Holmen Coffeen kahvi Holmen High? Sen voi toki lukaista nyt samalla täältä, mutta siinä samaisessa paketissa, jossa kahvikin saapui, oli myös pari pussia teetä. Nyt on vuorossa näiden maistelu.

Sellainen pieni seikka tähän liittyy, ettei Holmen Coffee vielä toistaiseksi myy teetä. Tarkoituksena on kuitenkin aloittaa teenkin myyminen ja ehkä tätä maistelua voi ajatella jonkinlaisena tulikokeena tuotteille. Paketissa oli kaksi hyvin erityyppistä teetä. Ensimmäinen oli kiinalainen maustettu sencha-tee ja toinen kauniin kuparinsävyinen maustettu rooibos-yrttihauduke. Rooiboshan ei varsinaisesti ole teetä, vaan se on Etelä-Afrikassa kasvava hernekasveihin kuuluva pensas. Rooibos on kofeiinitonta, joten se sopii myös kofeiiniherkille ihmisille.

Päätin maistella sencha-teen ensin, sillä huomasin rooiboksen olevan maustettu pippurilla. Tällainen väkevämpi mauste on syytä jättää viimeiseksi, jotta senchan hienovaraisemmat maut tulisivat ensin tutkittua. Tätä vihreää sencha-teetä oli etiketin mukaan höystetty ruiskaunokin, ruusun sekä auringonkukan terälehdillä. Ja tee olikin todella kauniin väristä. Myös tuoksu oli mahtava. Tuoksu oli raikas, kukkainen (erityisesti ruusuntuoksu nousi hienosti esiin), pehmeä ja makea. Odotin itse teen tuoksuvan seasta voimakkaammin, mutta se jäikin yllättäen taka-alalle. Terälehtien lisäksi teen seassa on varmasti mausteita, aromeja tai öljyjä, joista tee saa makua.

Valmistin teen seuraavasti: kolme grammaa teetä ja kahden minuutin haudutus 75-asteisessa vedessä. H2H-pusseissa ei ollut erikseen kerrottua haudutusohjetta, joten hauduttelin teen kuten hauduttaisin senchan/vihreän teen yleensäkin.

Haudutetun teen tuoksu oli todella pehmeä ja mieto. Harvoinpa valmiin teen tuoksu koko totuutta kertoo ja niin tässäkin tapauksessa. Maistelussa ensimmäiset makuhavainnot olivat pehmeä sencha-tee ja ruusuinen vivahde. Suutuntumaltaan tee oli todella kermainen ja täyteläinen, väriltään taas nätin kellertävän vihreä. Ehkä haudutusaikaa olisi voinut pidentää hitusen, sillä kokonaisuus jäi ehkä hivenen pliisuksi ja miedoksi. Mutta silti tämä tapaus oli erinomaisen herkullinen.

Ja sitten tämän veljesparin äkäpussiosapuoli, se muurahaisia suurennuslasilla polttava, ilkikurinen näppynaama…eli siis maustettu rooibos (pahoittelen äskeistä vertauskuvaa, tarkoitus ei ollut loukata ilkikurisia näppynaamoja). Rooibosta oli höystetty kardemumman siemenillä ja paloilla, kanelitangon palasilla, punapippurilla, apilalla sekä vaniljan palasilla. Tämän lisäksi takapuolen etiketti ilmoitti mukana olevan myös mausteita, öljyjä tai aromeja (merkattu yksinkertaisesti ”flavourings”).

Tuoksusta päällimmäisinä erottuivat itse rooiboksen ominaistuoksu, pippuri sekä jotain inkiväärimäistä pistävyyttä. Myös kardemummaa ja aniksen kaltaista raikkautta oli ilmassa. Taustalta löytyi myös miedonmieto vaniljaisuus. Melkoinen kattaus aromeja.

Tämän ”Winter Tea” -nimen saaneen sillisalaatin valmistin kuten valmistan rooiboksen yleensäkin: 95-asteisella vedellä ja viiden minuutin haudutuksella.

Olin varautunut tuoksuttelemaan jotain todella mausteista ja ärtsyä lämmikejuomaa. Tuoksu oli kyllä kieltämättä semiärhäkkä, muttei ollenkaan niin pistävä kuin odotin. Ja makukin oli tuoksuihin nähden yllättävänkin mieto. Meniköhän valmistuksessa kaikki kohdilleen?

Vahvimpana mausta nousi esiin rooibos itse, sitä seurasi pippurisuus ja jälkimaussa valtaa piti kardemumma. Suutuntuma oli todella ohkainen verrattuna senchaan. Mutta juoma oli kuitenkin jännittävä. Ilmeisesti lämmin vesi ja pippuri yhdessä hoitivat tehtävänsä kuten pitikin. Kokonaisuutena kuitenkin mukavan pehmeä, eikä mikään chili con carne. Erinomainen ja aivan toisentyyppinen kuin ensin maisteltu sencha.

Kaksi täysin erilaista juotavaa. Hyvin mielenkiintoiset höysteet ja mausteet. Pitkä tauko minkäänlaisesta teenmaistelusta, saati juomisesta. Pidin suuresti molemmista. Sencha oli ehkä hiukan enemmän mieleeni sen makeuden ja suurenmoisen täyteläisyyden vuoksi. Rooibosta hörpin varmasti jos/kun tulee vielä kovempia pakkasia ja miksei vaikka aamupäivän juotavanakin. Senchaa taas jälkiruuaksi tai iltateeksi television tai kirjan äärelle. Mielenkiinnolla odotan muuta valikoimaa, kunhan Holmen Coffee aloittaa teen myymisen.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *