Erään kahvilan muistolle: Ethiopia Chelbessa / Good Life Coffee

Kuten kahviväki varmasti huomasikin, niin Helsingin Kolmas Linja autioitui yhden kahvilan verran. Marraskuun loppuun lopetti toimintansa yksi Helsingin kahvilaskenen pioneereista: Good Life Coffee. Paahtimotoiminta siis edelleen jatkuu, mutta kahvilatoiminta on lopetettu.

Kun kuulin sulkemispäätöksestä, niin päätin, että lähden vielä kerran käymään paikalla ennen sen sulkeutumista. Sitten sopivan lauantain tullen otinkin Onnibussin alle ja surfasin pääkaupunkiin. Pääsin kahvilalle ja vietin siellä pitkän tovin kahvista ja suklaamurukeksistä nauttien. Ostin myös mukaani paketillisen kovaa suitsutusta saanutta etiopialaiskahvia. Tässä artikkelissa pureudun tarkemmin tuohon kahviin.

Ethiopia Chelbessa on vaaleapaahtoinen kahvi tunnetulta Yirgacheffen kahvialueelta. Chelbessa-nimi tulee alueen varsin uudesta pesuasemasta, jolla kahvi prosessoidaan. Kahvia tuottaa 500 tilallisen joukko, joilla on kahvinviljelystä runsaasti kokemuksia, jo usean sukupolven verran. Kemikaaleja ei viljelyssä käytetä. Lajikkeina mainitaan ”local landraces & JARC Varieties”, eli aikojen saatossa nykymuotoon muovautuneita lajikkeita sekä Jimma Agricultural Research Centre:n jalostamia lajikkeita (jalostaminen paremman kasvitautien vastustuskyvyn vuoksi). Prosessoinniltaan kahvi on pestyä.

Chelbessan tuoksu oli kukkainen ja kovasti kesäinen. Ehkä seassa oli myös jotain pienenpientä mausteisuutta. Kokonaisuus tässä vaiheessa oli hyvin kypsä ja hienostunut. Jauhaminen toi tuoksuun ”tummasävyisyyttä” ja hedelmäisyyttä. Lisäksi jauhamisen jälkeen kukkaisuus oli huomattavasti voimakkaampaa: jasmiininkukkaa ja jotain, joka toi mieleeni apilan.

Maistelua varten valmistelin kahvia Chemexillä. Kahvin valmistin tutun reseptin mukaan neljän desin annoksen. Kahvi oli jauhettu Wilfa Svart Uniform -myllyllä pykälällä #36, eli karkeaksi.

Hiukan kahvin jäähdyttyä ja ensimmäiset maistelusiemaukset otettuani olin vahvasti sitä mieltä, että kahvia olisi pitänyt valmistaa enemmän. Se tuntui menevän aivan kuin kuiviin ikeniin. Maku oli kukkainen ja kesäinen, kuten tuoksukin oli. Kahvi oli kevyt ja aavistuksen hunajainenkin. Jasmiininkukkaa, raikasta hedelmäisyyttä, miellyttävää hapokkuutta sekä yllättävänkin paksu suutuntuma. Erinomaista!

Ethiopia Chelbessa oli napakymppihankinta. Oli helppo ymmärtää se kaikki hypetys, jota olin lukenut kahvista etukäteen. Onneksi luin ja onneksi päädyin sen perusteella tekemään tämän hankinnan. Kahville tulee vielä uudet maistelut Aeropressillä ja ehkä V60:llä niin kauan kuin minulla papuja riittää.

Erinomaista kahvityötä Good Life Coffeelta. On suuri harmi, että kahvilatoiminta päättyy, mutta nostan hattua rohkeasta askeleesta ja päätöksestä. Yksi kahvilaskenen pioneereja sulki lopullisesti ovensa, mutta olen erittäin tyytyväinen, että minäkin ehdin paikalla pari kertaa käymään. Rauha kahvilan sielulle ja kiitos Laurille. Lippu korkealla eteenpäin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *