Chemexillä Kenya Gicherori PB / Huckleberry Roasters

Kaivoin kahviarkusta maisteluun hieman erikoisemman pakkauksen. Erikoisemman siksi, että kyseessä on coloradolaisen Huckleberry Roasters -paahtimon tuote. Kyseinen pussukka on päätynyt minulle Third Wave Wichteln -kahvinvaihdon kautta. Ja itseasiassa vaihtajana toimi tällä kertaa Uuttajatar ja täysin minulta salassa. Sain kahvin syntymäpäivälahjaksi. Tulipa kahvin mukana vielä korttikin kahvin lähettäjältä.

Aivan se kaikkein terävin kärki tuoreudesta oli todennäköisesti ehtinyt jo kadota, mutta suhteellisen tuoreesta tuotteesta oli kuitenkin kyse (paahtopäivästä oli kulunut maistelun tekoon noin pari kuukautta). Nyt näyttää lisäksi sille, ettei kahvi ole enää paahtimon valikoimassa.

Mutta sitten itse siihen kahviin. Gicherori on peaberry-papuja (lajikkeeltaan SL28, SL34 ja Ruiru 11) ja se tulee Embun piirikunnasta, jossa sitä kasvattaa Kibugu Farmers Cooperative Society -yhteisö. Kahvin kasvatuskorkeus on 1550-1750 metriä ja se on fully washed -prosessoitua.

Avattuani pussin oli vaikeaa päästää siitä enää irti. Papujen tuoksu oli kertakaikkisen huumaava: runsasta marjaisuutta (vadelmaa ja mustaherukkaa) ja kirpeyttä, joka nosti veden kielelle. Tuhdista tuoksusta ei voi puhua, mutta sellaisesta kevyen viettelevästä.

Jauhettuna tuoksuun sekoittui mukaan kevyt sitruksisuus ja lisää kirpeyttä. Kokonaisuudesta tuli pyöreähkö ja pehmeä. Herukkaisuus kääntyi mustasta punertavaksi, mutta vadelma piti edelleen pintansa muiden tuoksujen seassa. Aivan kuin jossain olisi myös pieni silaus vaniljaa.

Viimeistään tuoksut saivat minut vakuuttuneeksi siitä, että tämä kahvi valmistettaisiin maistelua varten Chemexillä. Monet marjaiset ja märkäprosessoidut (varsinkin afrikkalaiset) kahvit ovat osoittautuneet erinomaisiksi Chemexillä valmistettuina. Valmistin kahvia pari kupillista, eli viisi desiä: 30 grammaa karkeahkoksi jauhettua kahvia ja viisi desiä 94-asteista vettä. Ensin 60 grammaa vettä kahvin päälle ja 30 sekunnin blooming. Tämän jälkeen lisäsin vettä 250 grammaan ja siitä eteenpäin sitä mukaa, kun vesi valui kannuun. Kokonaisaika valmistamiselle oli neljä ja puoli minuuttia.

Muistattehan aina esilämmittää Chemexin kuumalla vedellä ennen kuin alatte valmistaa kahvia

Gicherori Peaberry tarjoili maussa ja ominaisuuksissa hyvin pitkälti kaikkea sitä, mitä siltä odottikin: sopivan purevaa hapokkuutta, pientä makeutta, runsasta marjaisuutta (nyt herukkaisuus oli jo selkeästi enemmän punaista kuin mustaa) ja miellyttävää, hiukan teemäistä suutuntumaa. Lusikalla ryystäessä sitruksiset vivahteet maistuivat selkeästi. Onneksi tein tätä pari kupillista.

Kahvi tuli nautittua melkoisen nopeasti. Meikäläiselle erittäin suunmukainen kenialainen, jolle makupariksi voisin hyvin kuvitella esimerkiksi raparperipiirakan. Chemexillä valmistettuna lopputulos oli aikalailla 5/5 ja Aeropressilläkin vähintään erinomainen. Gicherori Peaberry oli kevyt ja kirpsakka, kevyesti teemäisillä ominaisuuksilla varustettu kahvi, joka on enemmän kuin tervetullut meikäläisen kahvipöytään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *