Chemexillä Kenia Kiamabara / Punainen Kirahvi

Jälleen on yksi Punainen Kirahvi -yhteistyökahvi maisteltu, tällä kertaa Chemexillä. Kaksi edellistä maisteluahan olivat Guatemala Finca Alvarado sekä Neito-kahvi. Tämänkertainen kahvi tuli Itä-Afrikasta.

Murang’a:n alueelta tuleva, Kiamabaran osuuskunnan pyörittämän käsittelyaseman mukaan nimensä saanut kahvi on lajikkeiltaan SL28 ja SL34. Kahvi tulee käsittelyasemalle paikallisilta pienviljelijöiltä. Se on prosessoinniltaan pestyä ja se kasvaa 1900 metrin korkeudella entisen tulivuoren kupeella viljavassa maaperässä. Ennakkoluulottomasti tilasin tätä kahvia kaksi paketillista (ihan vain siksi koska kenialainen kahvi).

Papujen tuoksu oli mehukas ja pyöreän marjainen. Varsinkin pidemmissä ja voimakkaammissa tuoksutteluissa nenä rekisteröi myös greippiä. Pavuissa oli selkeästi paria eri kokoluokkaa. Kahvi oli vaaleaa paahtoa, mutta näytti omaan silmääni jopa vaalealta keskipaahdolta (sellaista city-full city -luokkaa).

Chemex-valmista varten oli pavut jauhettava karkeaksi. Ei aivan pannukarkeudelle sentään, mutta pari napsua puolikarkeasta rouheammaksi. Valmistelisin kahvia viisi desiä, joten kahvia tarvitsisin 30 grammaa. Pavut kippoon ja puntarin kautta myllyyn pärisemään.

Jauhettuna greippi tuli tuoksusta parhaiten esille. Marjojen makeus oli toinen nenään pistänyt aromi ja se toi mieleeni monenlaiset marjapiirakat ja vastaavat leivonnaiset. Tuoksussa oli myös pieni paahteisuus, kuten parissa edellisessäkin Kirahvin kahvissa. Ehkä tämänkin kahvin kanssa on paahdossa hiukan kikkailtu. Maku oli vielä testaamatta ja kahvikin valmistamatta. Käytin valmistukseen viisi desiä 92-asteista vettä sekä edellämainitun 30 grammaa jauhettua kahvia.

Sekoiteltuani valmiin kahvin ja sitä kuppiin kaataessani nousi esiin marjainen tuoksu. Ihailtuani aluksi kahvin kaunista punaruskeaa sävyä (hiukan kirsikkapuuta tai ruusupuuta muistuttava) nappasin lusikan kauniiseen käteen ja kävin ryystöhommiin. Kiamabara oli keskihapokas, bodyltaan teemäinen ja kirkas ja ominaisuuksiltaan jotenkin neutraalin oloinen kahvi. Maussa vahvimpana esiin nousivat punaiset marjat. Jälkimaussa vahvimpana maistui greippi ja sen kirpeys. Jäähtyessä kahvi muuttuu yhä kirpsakammaksi ja kirkkaammaksi. Turhan kauan ei kannata kahvia kupissaan siis pyöritellä jos haluaa edes pientä pehmeyttä.

Jälleen sellainen piristävän erilainen kahvikokemus. Tätä on ehdottomasti kokeiltava myös muilla menetelmillä ja verrattava, että tuleeko muilla tavoilla kahvista yhtä kirkas. Tällaisena hapokkaana ja ohkaisena toimisi oivallisesti jonkin tuhdin jälkiruoan kaverina. Onneksi tätä on varastossa nyt reilusti, niin on vara kokeilla erilaisia metodeja ja makupareja. Chemexillä erittäin hyvä, ehkä jollain toisella laitteella vielä parempi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *