Chemexillä Kahvisi-kahvi Ruanda Ishema / Kaffe Obscura

Kahvisi lähetteli syyskuussa tilaajilleen herkkukirjekuoren, jonka sisällön paahtotyöstä vastasi valokuvaaja Lasse Wuoren perustama Kaffe Obscura. Siitä onkin kulunut jo pitkä tovi, kun Obscuran tuotteita on Uuttaja-blogissa maisteltu.

Tämänkertainen kahvi tulee Ruandasta, Keski-Afrikasta. Joy Ishema perusti itäiseen Ruandaan pesuaseman, joka kerää ja käsittelee paikallisten kahvinviljelijöiden pavut toimitettavaksi eteenpäin. Pesuasemalla työskentelee pääasiassa naisia ja aseman tulot mahdollistavat heidän perheilleen korkeamman elintason. Eli tämäkin on sitä sellaista ”naiskahvia”, kuten monesti olette saattaneet kuullakin puhuttavan. Isheman pesuasemaa ympäröivät vuorenrinteet, jotka luovat kahvin kasvattamiselle 1600 metrin korkeudella erinomaiset olosuhteet.

Pussi oikein pullisteli tuoreuttaan, kun se minulle kotiin tupsahti muun postin mukana. Avattu pussi päästi ilmoille hullun pähkinäisen ja hedelmäisen tuoksun, josta vivahti nokkaani esimerkiksi luumu ja appelsiini. Kokonaisuus näiden vaaleapaahtoisten papujen tuoksussa oli pehmeänlainen.

Jauhetun kahvin tuoksu taasen oli varsin äkäisenlainen. Se oli lähes hyökkäävän tuju ja voimakas. Hapokkuutta tuntuisi löytyvän. Tuoksuista vahvimpina erottuivat hapokkaat omenat, makea luumu sekä hentoinen vanilja kaiken kruununa. Päätin lähes samantien, että maistelua varten tällaisen vaaleapaahtoisen afrikkalaisen kahvin valmistaminen tapahtuisi Chemexillä ennen mitään muita menetelmiä.

Kahvia valmistin viisi desiä jo rutiiniksi muodostuneella valmistussuhteella: 6 grammaa kahvia vesidesiin. Eli karkeahkoa kahvia tuli 30 grammaa ja 92-asteista vettä sen puoli litraa.

En millään pääse yli siitä, että kuinka kauniin näköinen laite Chemex on

Yllätyin kahvin paksuhkosta suutuntumasta. Eikä hapokkuuskaan ollut niin hurja kuin kuivatuoksu antoi ymmärtää. Maku oli runsaan hedelmäinen; omenaa, päärynää ja luumua. Jälkimakuun kaikkein vahvimmaksi mauksi jäi päärynä ja sen kaltainen makeus. Kokonaisuudessa oli myös jotain, joka teki kahvista ”tumman” makuisen, vaikka kyseessä oli kuitenkin vaalea paahto.

Ruanda Ishema oli hedelmävivahteineen samaan aikaan hyvin perustyylinen kahvi että myös hieman tavallista parempi. Makujen kirjo tai niiden voimakkuus ei ollut ennätystasoa, mutta kokonaisuus oli miellyttävän makuinen. Hapokkuus ryhditti makuja kivasti ja teki juomaan pienen kivan särmän. Jäin ehkä aavistuksen kaipaamaan vielä voimakkaampia hedelmäisiä makuja ja aromeja. Ishema soveltuu erinomaisesti suodatinkahviksi. Pressopannulle, saati mutteripannulle, en tätä edes harkitsisi. Nautin itse tästä manuaalivalmisteisena ja osan pavuista valmistelen varmasti Aeropressillä.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *