Chemexillä Kahvisi-kahvi Muukko / Lehmus Roastery

IMG_6502Mahdollisesti viimeisin tulokas Suomen pienpaahtimorintamalla, lappeenrantalainen Lehmus Roastery, oli edustettuna Kahvisi-palvelun elokuun kahvina. Heidän valikoimastaan tilaajille lähti pussillinen Muukko-kahvia. Muukko on intialaista Monsooned Malabar -kahvipapua paahdettuna 3/5 -paahtoasteelle. Paahtimo kutsuu tätä ”american roastiksi”, eli keski- tai tummahkoksi paahdoksi. Muut paahtimon valikoimasta löytyvät kahvit ovat perinteinen espressopaahto Sammonlahti, tumma ranskalaispaahto Lauritsala ja vaalea paahto Myllysaari. Paikallisuus kunniaan!

Monsooned Malabar, jota myös Monsoon Malabariksi kutsutaan, on varsin mielenkiintoinen kahvi ”prosessoinniltaan”. Kun kahvimarjasato on korjattu, lajitellaan pavut koon ja laadun mukaan ”AA” ja ”A” -ryhmiin. Tämän jälkeen ne varastoidaan tiloihin, jossa niitä pidetään 2-4 kuukautta monsuunituulien ”käsiteltävänä”. Papuja käännellään, haravoidaan ja uudelleenlevitellään jatkuvasti, jotta ne ottavat monsuunituulien kosteutta vastaan tasaisesti. Tuulien vaikutuksesta pavut muuttuvat väriltään todella vaaleiksi. Myös kahvin hapokkuus laskee. Monsoon Malabaria on olemassa sekä arabica- että robusta-versioina.

IMG_6506Monsooned Malabaria olen maistellut aiemminkin, tosin toisten paahtimoiden valikoimista. Vastaan on tullut todella pisteliäitä ja jopa inhottaviakin makukokemuksia, mutta vastaavasti myös todella mieleenpainuvia ja pehmoisiakin. Jännä nähdä, mihin Lehmus Roasteryn oma näkemys asettuu omissa kokemuksissani. Valmistusmenetelmäksi valitsin Chemexin ja reseptiksi sen oman perinteiseni, johon voi tutustua täällä.

IMG_6515Pussin avattuani tuoksuttelin ensin papuja. Tuoksu oli ”rapea”; mieleen tuli rapeakuorinen vaalea leipä. Samalla tuoksussa oli myös jokin makeampikin puoli, kuin sulatettu tai paahdettu sokeri. Jauhetusta kahvista taasen nenääni pisti maanläheisyys, tuhti mausteisuus sekä eräänlainen ”ärhäkkyys”.

IMG_6521IMG_6532IMG_6528IMG_6530Kuten kuvista saatoittekin jo huomata niin ennen maistelun aloittamista pussi oli vielä täysin avaamaton. Kahvin tuoreudesta on kerrottava sen verran, että valmistaessani kahvia ja kaataessani vettä purujen päälle kahvi oikein kuohusi ja kupli tuoreutta ja laatua. Jos olisin ottanut selfien kahvia tehdessäni, ei hymyni olisi varmasti mahtunut kuvaan.

Suutuntumaltaan Muukko oli todella täyteläinen ja pehmeä. Samaan hengenvetoon myös totesin, että jauhatus saisi olla ensi kerralla vieläkin karkeampi; nyt kahvi oli jauhettu puolikarkeaksi ja siinä on hetkittäin pieni yliuuttumisen maku. Siitä huolimatta kahvin mausta löytyi leivän kuorta, ruokosokeria, maanläheisyyttä ja mausteisuutta. Kahvin jälkimaku pysyi mukavan voimakkaana ja omaleimaisena. Meikäläiselle maistui toden teolla.

Kuten aiemmin jo mainitsin, niin olen Monsooned Malabaria maistellut muiden paahtimoiden paahtamina ja pääasiassa pitänyt niistä. Lehmus Roastery kuitenkin on osannut kaivaa omalla paahtamisellaan kahvista esiin sen upean täyteläisyyden sekä hienot ja persoonalliset makuvivahteet. Tämä intialainen kahvi ei varmasti ole kaikkien kahvinystävien mieleen persoonallisen makuprofiilinsa vuoksi, mutta ainakin allekirjoittaneelle tämä on yksi lempikahveista. Kahvin prosessointitapa lisää sen omaleimaisuutta ja jää ihmisille varmasti helposti mieleen. Suosittelen ehdottomasti edes maistamaan! Espressojen ystävät ovat tietämättään saattaneetkin Malabaria jo maistella, sillä sitä käytetään yhtenä osana todella monessa espressoblendissä. Muukko on hienoa työtä Lehmus Roasteryltä, joten peukku sinne suuntaan!

IMG_6537

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *