Chemexillä Kahvisi-kahvi Café Femenino / Mokkapuu

img_6644Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Tällä kertaa päätökseensä on tullut Uuttajattaren minulta salassa tekemä Kahvisi-kahvitilaus. Neljäntenä, ja tällä erää minulle viimeisenä, Kahvisi-kahvina postiluukusta kilahti syyskuulle mielenkiintoinen tapaus. Paahtimo on uusi, mutta kahvi on entuudestaan tavallaan tuttu. Perulainen Café Femenino tuli maisteltua jo aiemmin jyväskyläläisen Paahtimo Papun paahtamana. Tuon maistelun voit lukaista täältä.

Tämän Femeninon on paahtanut kustavilainen Mokkapuu -paahtimo. He tavallaan viimeistelevät Café Femeninon ”naisteeman” omalta osaltaan: heidän paahtimossaan kahvin paahtaa nainen. Hienosti ajateltu loppuun asti. Niille, joille tämän naiskahvin tarina ei ole tuttu, kerrottakoon että kahvi on Perun Lambayequessa paikallisten naisten perustaman järjestön viljelemää, kasvattamaa, tuottamaa ja käsittelemää. Kahvilla taataan naisille ja heidän perheilleen toimeentulo, elinympäristön parannukset sekä koulutusta. Tätä ideologiaa ja myös järjestön toiveita kunnioittaakseen Mokkapuulla kahvin paahtaa nainen. Propsit Kustaviin! Upea ele!

img_6647Tällä kertaa valitsin valmistusvälineeksi Chemexin. Olen taas viime aikoina käyttänyt Chemexiä runsaanlaisesti ja rakastunut siihen totaalisesti. Siksi oli luontevaa valita tuo kaunis laite tämänkertaiseen maisteluun. Chemexistäkin olen artikkelin jo ehtinyt blogiini kirjoittamaan. Tuon artikkelin sekä valmistusohjeen voit käydä lukemassa täältä.

img_6653Valmistin kahvia reilusti, eli puoli litraa. Välihuomiona muuten pakko sanoa, että tuntuu pahalle puhua kahvin määrästä litroina. Se tekee mielikuvan jostain ”mistä-lie-nesteestä”, vaikka kahvihan on nesteistä se kenties jaloin. Eli korjaan edellämainittua: valmistin kahvia reilusti, eli viisi desiä. Noin, sain mielenrauhan. Valmistussuhteena näin ollen ohjeessanikin oleva 6 grammaa karkeahkoa kahvia yhtä vesidesiä kohden. Tällä kertaa vesi oli tasan 90-asteista.

Kuivatuoksu olikin tämän kahvin kohdalla varsin jännittävä tapaus. Ensinuuhkaisulla tuoksussa oli selkeästi salmiakkia, mutta hetken päästä (ehkä nenän jo hiukan totuttua) tuoksu muuttui runsaan sitruksiseksi pienellä mansikkasäväyksellä. Kokonaisuus oli reilun pirtsakka muttei millään tavoin väkevä. Tämä nosti odotuksia aika lailla. Uuttajatarkin ehti tulla tuoksuttelemaan purut ennen valmistamista. Hänen nenänsä mukaan tuoksussa oli tummaa suklaata ja luumua, nuotion hiillosta sekä oikein makeaa ananasta. Aikamoinen cocktail.

img_6657img_6662img_665945 sekunnin bloomingin sekä noin 4 minuutin uuttoajan jälkeen sekoittelin kahvin vielä kannussa ennen kuppiin kaatamista (tämä tuntuu monilta unohtuvan). Sekoitus on tärkeää, jotta kaikki uutettu kahvi on varmasti tasaisen sekaisin. Muuten viimeiset kupilliset ovat väkevämpiä kokemuksia kuin ensimmäiset.

img_6669Ja sitten maistelemaan. Suutuntumaltaan Café Femenino oli todella pehmeää. Mausta erotin kirsikkaa sekä monipuolista hedelmäisyyttä. Ainakin ananas ja mandariini kävivät kielelläni. Kahvin body oli todella miellyttävä kuten myös hapokkuus, joka oli sopivan mieto. Jälkimaussa hedelmät tekivät tilaa suklaisuudelle. Hiukan jäähtyneemmässä kupillisessa taas maistui mustaviinimarjaisuutta. Samalla suutuntuma muuttui kirpeämmäksi ja hapokkaammaksi.

img_6663Tällaisina maailman aikoina, kun tasa-arvoasiat, naisten oikeudet ja naisten asema ovat kovasti tapetilla, tulisi Café Femeninon kaltaisia tuotteita ja hyödykkeitä tehdä tunnetuksi ja saada näkyviin. Tällaisia tuotteita ostamalla ja tällaista toimintaa tukemalla otetaan niitä pienenpieniä askeleita, joilla päästään sinne loistavaan tulevaisuuteen. Hyvän tarkoituksen lisäksi Café Femenino on erinomaisen pehmeä ja aromirikas kahvi, joka maistuu niin miehille kuin naisillekin. Sen luonne on samaan aikaan vaatimaton, mutta myös uhkea. Maun puolesta voisin hyvin kuvitella kahvin toimivan myös pressopannulla valmistettuna, ja tämän tulen aika varmasti vielä testailemaankin.

Loppuun hatunnosto ja omalta osaltani kiitos Mokkapuu-paahtimon väelle tärkeän asian esiintuomisesta ja aatteen kunnioittamisesta. Suuri kiitos kuuluu myös Kahvisi-väelle, joka on levittänyt artikkeleitani ahkerasti ja lähettänyt tilaukseni ulkopuoleltakin kahvia maisteluun. Toivon, että saan molempien edellämainittujen tahojen kanssa olla tekemisissä tulevaisuudessakin.

img_6666

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *