Chemexillä Guatemala La Esperanza / Heart Roasters, Portland

Guatemala kutsuu, eli napataan maisteluun portlandilaisen Heart Roasters:n kahvi nimeltä La Esperanza. Heart Roasters:lta olen ehtinyt jo pari kahvia maistelemaan, mutta vielä on heidän paketissaan täysin koskemattomiakin herkkuja. Edelliset Heart Roasters -maistelut löytyvät täältä ja täältä. Ja teinpä sen haastattelunkin Heartin nokkamiehen kanssa, jos muistatte. Ettekö muista? Siinä tapauksessa menkää tänne.

La Esperanza tulee Guatemalan maineikkaalta Huehuetenangon kahvialueelta San Pedro Nectasta. Sen lajike on Caturraa ja se kasvaa 1325-1575 metrin korkeudella meren pinnasta. Kahvi on prosessoinniltaan pestyä. Nyt kun mietin, niin valtaosa viimeaikojen maistelukahveista ovat olleet prosessoinniltaan pestyjä. Löytyisiköhän seuraavaan maisteluun semi-washed tai natural -kahvia….

Melko suurikokoiset pavut tuoksuivat hassusti inkiväärille. Ei kauhean vahvasti, mutta sen verran että nenä siihen reagoi. Jauhetussa kahvissa tuoksu taas oli hedelmäinen ja tuhti. Samalla se oli myös yhtä aikaa makea ja kirpsakka. Jos en olisi tiennyt tämän kahvin tulevan Guatemalasta, olisin voinut kuvitella sen olevan ruandalaista tai etiopialaista.

Papuja oli sen verran jäljellä, että sain tehtyä maisteluun neljän desin annoksen. Eli valmistus suhteella 24 grammaa hiukan puolikarkeaa karkeammaksi jauhettua kahvia ja neljä desiä 94-asteista vettä.

Valmistin kahvin ajastin vierelläni. Blooming-vaihe kesti 45 sekuntia ja itse valmistaminen neljä minuuttia. Chemexillä valmistaessa tulee aina järkyttävä hinku hankkia Acaia:n valmistama, nimenomaan kahvinvalmistukseen tarkoitettu vaaka, jossa on samassa sekä ajastin että pirun tarkka vaaka. Nopea vilkaisu rahapussiin pudottaa kuitenkin tehokkaasti maan pinnalle.

Sitten takaisin kahviin ja sen maisteluun. La Esperanzan maussa oli mukavaa hedelmäisyyttä, joko persikkaa tai nektariinia. Maku kulki ympäri suun ja katosi ennen miedon savuista jälkimakua. Mehumainen suutuntuma ja matala hapokkuus olivat omiaan korostamaan kahvin hedelmäistä puolta ja tekemään siitä tyyppiesimerkin ”joka-hetken-kahvista”.

Guatemala La Esperanza oli sanalla sanottuna herkullinen kahvi. Hedelmäinen maku ei ollut niin vahva, että tätä mehuksi olisi luullut, mutta sen verran läsnä kuitenkin, että kahvista nauttii tosissaan. Kahvin tuoksu oli pirtsakka ja kokonaisuus aikalailla viimeisen päälle. Ja kuten sanoinkin, on tämä kahvi sopiva hetkeen kuin hetkeen. Maistelussa se toimitti minulla samalla päiväkahvin virkaa. Väittäisin, että tämä(kin) kahvi oli Heart Roasters:lta aikalailla napakymppi.

 

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *