Chemexillä Gran Palomar Limited Edition luomu / Cafetoria Roastery, Lohja

IMG_5526Käväisin tässä hiljan Cafetorian showroomilla Helsingissä kahvinmaistelussa. Cafetorian paahtimo sijaitsee Lohjalla ja myymälä-kahvila Helsingissä Runeberginkadulla. Kuten saatatte muistaakin, niin kerroin osallistujien saaneen mukaansa vapaavalintaisen kahvin session päätteeksi. Oikein kämmenpohjat hikoavat innostuksesta tätä maistelua tehdessä! Nyt onkin siis vuorossa oman valintani esittely- ja maisteluartikkeli.

IMG_5563IMG_5534Oma valintani Cafetorian kahvivalikoimasta oli Gran Palomar Limited Edition. Syitä juuri tämän kahvin valintaan minulla oli kaksi: teksti ”Limited Edition” ja ennenkaikkea teksti ”100% Caturra”. Caturra on Bourbonista syntynyt variaatio, joka vaatii kasvattajilta äärimmäisen tarkkaa huolenpitoa. Lajike tuottaa luonnostaan kahviin sitruksista luonnetta. Tätä kahvia varten caturraa kasvatetaan luomuna viidellä pienellä kahvitilalla Chanchamayossa, Perussa. Kasvatuskorkeus on noin 1500 metriä meren pinnasta. Juurikin tuo kahvitilojen määrä ja yksi ainoa lajike tekevät tästä kahvista Limited Editionin.

Gran Palomar Limited Edition on paahdettu hiukan Cafetorian katalogin muita keskipaahtoja vaaleammaksi, jotta kahvin omat maut pääsevät oikeuksiinsa. Paahtopäivä on 9.3. eli aivan tuoreimmillaan tämä ei ole, mutta erittäin hyvää kuitenkin. Joten ei muuta kuin pavut myllyyn ja mylly laulamaan! Koska kyse on hitusen spesiaalimmasta kahvista, niin katsoin oikeutetuksi valmistaa sitä kahvilaitteista seksikkäimmällä, eli Chemexillä.

Pavut jauhettuani karkeahkoksi paneuduin hetkeksi kuivatuoksuun. Tuoksu on mukavan omenainen ja aivan kuin seassa olisi luumumaista makeutta. Toivottavasti tuota makeutta olisi maussakin. Lisäksi tuoksun perusteella saatoin odottaa suht hapokasta kahvia, sillä tuoksussa oli jotenkin kirpeää meininkiä. Valmistin tämänkin kahvin jo aiemmin julkaisemani Chemex-ohjeen mukaisesti.

IMG_5541IMG_5554IMG_5557Maussa ensimmäisinä esiin tulee mukavasti vihreä omena ja heti ekasta hörpystä lähtien on selvää, että kahvi on hapokas. Hapokkuutta onkin sen verran, että se oikeasti tuntuu. Samoin makeuttakin on, tosin enemmänkin hunajaista kuin luumuista. Jälkimaussa on hiven mantelia tai jotain vastaavaa pähkinänkaltaista. Suutuntumaltaan Gran Palomar on ohut, mutta mehukas. Maistelin saman kahvin vielä Aeropressilläkin ja kaikki makuhavaintoni vahvistuivat. Pidin silti paljon enemmän Chemexillä valmistetuista kupillisista.

Eipä tätä juuri muilla välineillä tarvitse harkitakaan maistavansa. Ihan silkasta uteliaisuudesta voisin koettaa vielä pressopannulla valmistaa, mutta esimerkiksi mutteripannulla ei missään nimessä. Tällainen pirtsakan hapokas ja mehukas kahvi on meikäläiselle taas just eikä melkein. Tätä juo mielellään minä tahansa ajankohtana. Kahvi on todella laadukkaan makuista. Maitokahvipotentiaalista en mene takuuseen, mutta suosittelen ilman muuta kokeilemaan. Ties vaikka tämä olisi maailman paras maitokahvi. Minulle tämä oli jokatapauksessa ilman maitoakin yksi parhaista maistamistani kahveista. Onnistunut valinta, jota saattaa vielä kaappiini ilmaantua tulevaisuudessa uudestaankin.

IMG_5559

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *