Chemexillä Etioopia Duromina / The Brick Coffee Roastery, Tallinna

Uuttajatar kipaisi joulumarkkinareissulla Tallinnassa äitinsä kanssa marras-joulukuun vaihteessa ja toi tuomisinaan pari paketillista kahvipapuja. Ensimmäinen näistä oli nyt maistelussa oleva tallinnalaisen The Brick Coffee Roastery -paahtimon etiopialainen Duromina (jutun otsikossa tarkoituksella kirjoitettuna ”Etioopia”, sillä näin oli kahvipakkauksessakin). Ja sanon lisäksi heti tähän kärkeen, että kaikkea paketin tekstiä en ymmärtänyt, kun tuo viron kieli ei ota niin kauhean hyvin sujuakseen. Mutta yritin parhaani.

Sen mitä suinkin ymmärsin ja osasin kääntää, olivat seuraavat: kahvi on useiden alueen viljelijöiden yhteistyössä kasvattamaa, kahvi on etiopialaisia alkuperäislajikkeita, prosessoinniltaan se on pestyä, marjat ovat käsin poimittuja ja se kasvaa 2000 metrin korkeudessa Agaron alueella. Siinäpä ne tärkeimmät. Makuluonnehdintaan en ennen maistelua perehtynyt. Näillä päästiin jo hyvin eteenpäin. Loppuja olisi aikaa suomennella vaikka uuteenvuoteen asti.

Onneksi kahvi oli pakattu venttiilillä varustettuun pussiin varsinaisen pahvisen pakkauksen sisään, sillä kahvi oli paahdettu syyskuun lopulla, joten ihan tuoreimmillaan en kahvia päässyt maistelemaan. En antanut tämän kuitenkaan haitata, sillä paketti oli osaltani kuitenkin vielä täysin koskematon ja avaamaton. Mutta nyt se korkattiin!

Keskipaahtoiseksi, tai tummaksi keskipaahdoksi, paahdettu Duromina päätyi Chemexillä valmistettavaksi. Se on monta kertaa aiemminkin osoittautunut etiopialaisten kanssa parhaaksi menetelmäksi ja luotin siihen tälläkin kertaa. Papuja hypistellessä kiinnitin huomiota niiden voimakkaaseen tuoksuun. Pavuista nimittäin tulvahteli miellyttävän raikas, pirteän marjaisa ja appelsiininen tuoksu.

Jauhetussa kahvissa kuivatuoksuun tuli sekaan lisäksi tummuutta, suklaisuutta sekä jonkinlaista ”rapeutta”. Tai ainakin tästä tuoksusta mieleen tuli adjektiivi ”rapea” ja ensimmäinen mieleentullut rapea asia, jota tuoksu mahdollisesti kuvaisi, oli näkkileipä. Muilta osin tuoksu oli makean marjainen ja hedelmäinen, todella runsas ja monipuolinen, jopa herkullisen oloinen.

Kuvan rannekoru: Trendhim.fi . Löydät tämän ja monet muut rannekorut osoitteesta https://www.trendhim.fi/rannerenkaat-c.html

Kahvia valmistin neljä desiä suhteella: 24 grammaa kahvia ja neljä desiä 92-asteista vettä. Käytän yhä lähtökohtana kahvin valmistuksessa 6 grammaa kahvia per vesidesi. Uusintamaisteluiden myötä tulee säädettyä kahvin määrää hieman suuntaan tai toiseen.

Kuvan rannekoru: Trendhim.fi . Löydät tämän ja monet muut rannekorut osoitteesta https://www.trendhim.fi/rannerenkaat-c.html

Valmiin kahvin tuoksu kupissa oli marjainen ja pisteliäs. Harva kahvi tuoksuu kuppiin kaadettuna niin voimakkaasti kuin tämä etiopialainen. Maussa oli mukana jotain kirpeän ja pisteliään välimaastosta. Yhdistettynä ohuehkoon ja miellyttävään suutuntumaan mieleeni tuli markettien ruusunmarjatee, jonka ystävä en suuremmin ole. Marjaisuutta kahvissa oli yllin kyllin. Lisäksi kahvin maussa/luonteessa oli jotain suolaista ja jälkimaun myötä suuhun jäi metallinen maku. Kaikki tämä vahvistui kahvin jäähtyessä. Varsin epämiellyttävä piirre.

Durominasta jäi hiukan kaksipiippuinen mielipide. Toisessa vaakakupissa oli miellyttävän marjainen ja hedelmäinen maku ja teemäinen suutuntuma, kun taas vastakkaiseen kuppiin sijoittaisin suolaisuuden, kirpeyden ja suuhun jäävän metallisen maun. Ehkä näitä negatiivisuuksia voi eliminoida toisella valmistusmenetelmällä tai hiukan suhteita muuttamalla, mutta ainakaan tällaisena en etiopialaista kahviani tahdo. Metalli kuuluu musiikkiin, ei kahvin jälkimakuun.


YHTEISTYÖSSÄ: Trendhim.fi – Asusteet ja korut miehille


Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *