Chemexillä Ethiopia Worka / Heart Roasters

img_6921Käväisin kahvikaapillani, uusi maisteluartikkeli mielessä tottakai. Pistin silmäni kiinni ja nappasin ensimmäisen käteen sattuneen papupussukan. Onnetar suosi portlandilaista Heart Roastersia ja heidän etiopialaista Worka -kahviaan. Nyt tämän myötä heidän lähettämästä kahvipaketistaan on maisteltu sitten kaksi kahvia. Ja vielä muistutuksena, että tein blogiin haastattelun Heart Roastersin perustajan, lumilautailija Wille Yli-Luoman, kanssa. Kyseisen haastattelun voi lukea täältä.

img_6923Worka tulee maineikkaalta Gedeon kahvialueelta. Kahvi on paikallista alkuperäislajiketta, se kasvaa 1650-2700 metrin korkeudessa ja on prosessoinniltaan pestyä. Aika luksusluokan lähtökohdat maistelulle. Päätin valmistaa keskipaahtoisen Workan tällä kertaa Chemexillä.

img_6930Ennen kahvin jauhamista tuoksuttelin pavut. Pussista tuli ilmoille todella hienostuneen oloinen aromi, joka oli samalla kevyt että makea. Eikö tämäkään etiopialainen ole marjainen? Jauhettuani kahvin tuoksuttelin aromit uudestaan. Tuoksusta puski eniten kukkaisuutta. Tuoksu oli todella pehmeä ja makeahko. Mielessä pyöri erilaiset hedelmät, kukat ja marjat kuin hedelmäpelissä enkä lopulta osannut nimetä niistä mitään erikseen.

img_6935img_6936img_6944Valmistamisen aikana Chemexistä tuli hienonhienoa vaniljaista tuoksua. Jo tässä vaiheessa Worka on lyönyt minut ällikällä ja murskannut kaikki ennakko-odotukseni. Kuppiin valmista kahvia kaataessa tuoksu oli taas enemmänkin sokerisen makeinen. Melkoista kameleonttitavaraa kahviksi.

Vihdoin pääsin maistelemaan. Vaati kaksi kupillista, jotta sain hahmotettua kaiken ”olennaisen”. Hapokkuus oli jotain matalan ja keskihapokkaan väliltä, sillä se ikäänkuin kiusoitteli poskia. Suutuntuma oli mukavan mehukas. Makupuolelta löytyi kukkaisuutta ja mietoja makeita hedelmiä, kuten persikkaa. Kahvin hiukan jäähdyttyä ja eritoten jälkimausta löytyi myös marjaisuutta, muttei missään nimessä herukkaa. Enemmänkin mustikkaa tai vadelmaa.

Worka teki selvää jälkeä ennakkoluuloistani ja -odotuksistani etiopialaisten kahvien suhteen. Se on lähes kaikkea sitä, mitä en yleensä odota kun maistelen etiopialaista kahvia. Sen luksuksenomainen ja erittäin fiini makumaailma nostavat tämän yhdeksi merkittävimmistä kahveista omalla ”maistelu-urallani”. Kaiken kruunasivat mehumainen suutuntuma sekä pehmeä kokonaisuus. Jos tahdot kahviltasi väkevyyttä, kitkeryyttä tai voimakkuutta, niin skippaa tämä suosiolla. Jos taas tahdot halauksenomaisen kupillisen kaikkia aistejasi hemmottelevaa kahvia, niin suosittelen investoimaan pussilliseen.

img_6952

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *