Aeropressillä tummaa ja vaaleaa blendiä / Pelican Rouge

img_6751Tällä kertaa pistin Aeropressillä koreasti ja maistelin kaksi kahvia yhdellä istumalla. Tämä siksi, että belgialaislähtöinen Pelican Rouge lähetti minulle maisteltavaksi kahta heidän blendiään: tumma Rich Blend sekä vaalea Original Blend.

Pelican Rougen historia ulottuu aina vuoteen 1863 saakka, jolloin Joseph van Leckwijk perusti Belgian Antwerpeniin kahvipaahtimon. Tänä päivänä Pelican Rouge tarjoaa kahveja sekä erilaisia juoma-automaattiratkaisuja. Kahveista löytyy sekä sekoituksia että single origin -vaihtoehtoja. Ainakin Tampereen katukuvassa vilahtelee päivittäin Pelican Rouge -logolla varustettuja autoja suhaamassa kahviasioissa sinne-tänne.

img_6758Seuraan Pelican Rougea Instagramissa ja kommentoin heidän uutuuskahvikuvaansa. Tämän jälkeen sain yksityisviestin, jossa kysyttiin halukkuuttani ottaa maisteluun heidän kahvejansa blogia varten. Ja totta maar se mulle sopii! Reilu viikko ja kotiin tupsahti tulla pahvilaatikollinen kahvetta; niin tummaa kuin vaaleaakin.

img_6768img_6787Paketissa oli siis sekä vaaleampi Original Blend että tummempi uutuusblendi Rich Blend. Tummempaa tuli itseasiassa sekä valmiiksi jauhettuna että papuina. Vaaleampi oli jauhettu valmiiksi suodatinkarkeudelle. Päätin valmistaa molempia kupillisen Aeropressillä ja molemmat samalla suhteella, eli 17 grammaa kahvia ja Aeropress vettä täyteen. Ensin vaaleampi paahto.

img_6762Original Blend (paahtoasteeltaan 2/5) oli siis valmiiksi jauhettua, joten kävin heti kuivatuoksuttelemaan. Päällimmäisinä tuoksuina löytyi jonkinlainen rukiinen/viljainen ja hiukan leivänkuorimainen aromi sekä raikas marjaisuus. Miellyttävä ja mielenkiintoinen kokonaistuoksu kertakaikkiaan.

img_6771img_6774img_6775Original Blendissä oli todella miellyttävä ja suuhunsopiva hapokkuus. Siinä oli pienenpientä karvautta, joka kuitenkin yhdistettynä marjaisuuteen teki toimivan kombinaation. Suutuntumaa kuvailisin yllättävän täyteläisiksi. Suutuntuma saattaa joidenkin kahvien kohdalla kärsiä Aeropress-valmistamisesta, mutta tämän blendin kohdalla en usko niin käyneen. Jälkimaultaan kahvi oli miedohko ja kokonaisuus harmoninen. Voimakkaita yksityiskohtia en havainnut. Tämän maistelun perusteella arvioisin Original Blendin todella hyväksi peruskahviksi.

img_6765Tummemmasta, eli Rich Blendistä, nappasin maistelua varten papuina tulleen version. Valmiiksijauhetusta versiosta olin jo tehnyt pressopannulla pienet ”esimaisteluannokset”, mutten kirjaillut mitään silloin ylös. Tätä virallista maistelua varten halusin jauhaa pavuista, kun kerta mahdollisuus siihen oli. Paahtoasteeltaan Rich Blend on 4/5, mutta silmin katsottuna ja papuja tuoksuttelemalla tämä voisi olla monen paahtimon kohdalla jopa 5/5.

img_6773img_6783img_6775img_6786Rich Blendin kuivatuoksussa löytyi huomattavan paljon enemmän jonkinlaista kitkeryyttä verrattuna vaaleampaan kaveriinsa. Tuoksussa oli myös runsasta tummaa suklaata sekä luumua. Kaiken kruunasi luonnollisesti paahteisuuden hienostunut savuaromi. Ennen kuin aloin maistelemaan valmista kahvia, tuoksuttelin sitä hetkisen. Kupista nimittäin tuli juuri se tuoksu, jollaista himoitsen yli kaiken kun olen syönyt itseni ähkyyn ja haaveilen jälkiruokakahvista. Tuoksun puolesta uskalsin odottaa siis tummapaahtoista kahvia, joka on juuri omiaan kruunaamaan herkullisen aterian.

Makua dominoi voimakas suklaisuus sekä todella minimissään oleva hapokkuus, sillä paahteisuuden myötä hapokkuus oli antanut periksi ja kokonaisuus oli pehmeä, muttei kuitenkaan aivan yhtä täyteläinen kuin edellisessä maisteltavassa. Nämä samat havainnot tein myös pressopannulla maistellessani ja väittäisinkin, että Rich Blend soveltuu pressopannumenetelmälle paremmin kuin Aeropressille.

Maistelun lopputulemana totean, että molemmat kahvit ovat erinomaisia, hyvin perustyylisiä blendejä. Kuitenkin oikeat kahvilaadut sekä hiottu paahtotyö tekevät molemmista kahveista pehmeitä, laadukkaita ja ennenkaikkea helppoja kokonaisuuksia, joille löytyisi takuuvarmasti oma paikka suomalaisen kahvinjuojan arjessa. Kokonaisuuksista ei pirskahtele esiin mitään isoja yksittäisiä makupiikkejä, vaan ne ovat hyvin harmonisia. Makuja oli silti kuitenkin helppo havaita ja maistella, varsinkin kahvien hiukan jäähdyttyä. Tällä menetelmällä vaalea paahto oli enemmän mieleeni. Tummasta paahdosta sai enemmän irti toisella menetelmällä ja silloin siitä vasta herkkua tulikin.

Suuri kiitos vielä Pelican Rougelle kahveista. Ehkä joku päivä palaamme näiden asioiden äärelle. Siihen asti nautitaan hyvistä kahveista ja muistetaan se, että kahvi on nautinto eikä suoritus.

img_6790

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *