Aeropressillä Tanzania Burka Estate / Pirkanmaan Paahtimo

IMG_5273On aika maistella taas kahvia. Ja kuten viime maistelun yhteydessä uhkailinkin, niin jätetään nyt hetkeksi tummat paahdot sivuun ja haetaan vaaleita paahtoja. Tällä kertaa hyppysiin tarttui Pirkanmaan Paahtimon Tanzania Burka Estate, joka kuuluu paahtimon pientilakahvi-sarjaan. Tarkkamuistisimmat saattavat muistaakin, että tätä samaa kahvia lähetin Saksaan Third Wave Wichtelnin tiimoilta. Mikäli jäit miettimään, että mistä ihmeen TWW:stä oikein puhun, niin lue juttu täältä. En ollut itse maistanut tätä kahvia vielä tuolloin, joten tämä oli suht helppo valinta, koska nimi oli muistissa. Makuprofiili sen sijaan ei ollut.

Heti kättelyssä tahdon nostaa hattua Pirkanmaan Paahtimolle erittäin hyvännäköisestä pakkauksen ja etikettien yleisilmeestä. Toisen kerran nostan hattua etikettien informatiivisuudelle. Tästä kokonaisuudesta olisi monella muulla taholla syytä ottaa esimerkkiä. Tämän kahvin kohdalla etuetiketti antaa seuraavanlaiset infot:

 • Pientilakahvi Tanzania Burka Estate
 • Satokauden 2014-2015 kahvia
 • Kasvatusalue: Mount Meru
 • Kasvukorkeus: 1334 metriä
 • Kahvi on käsinpoimittua ja prosessoinniltaan washed, eli pesty
 • Käsityönä paahdettu Probat 25kg -rumpupaahtimella
 • Vaaleapaahtoinen ja viinimäinen

Lisäksi etikettiin on ujutettu QR-koodi, joka ohjaa paahtimon kahvivalikoimasivuille. Erinomainen lisä.

Tässä vaiheessa en takaetikettiin vielä perehtynyt laitesuosituksia ja paahto- ja pakkauspäivämäärää enempää (kahvi on paahdettu ja pakattu 15.2.2016. Ostin tämän 10.3. ja avasin pussin tätä maistelua varten seuraavana päivänä). Halusin maistella kahvin ja kartoittaa maut ja suutuntuman ilman että luen paahtimon oman tulkinnan (monta kertaa tämä vääristää omaa makua kun ”tietää” maistavansa täsmälleen saman kuin paahtimon maistajat).

IMG_5277Pienipapuinen Burka Estate on paahtoasteeltaan 2/5 ja paahtimo suosittelee sitä suodatinlaitteille, Aeropressille sekä Chemex-keittimille. Eli Aeropress hollille ja kokeilemaan. Annostuksena kokeilen 17 grammaa hienoksi jauhettua kahvia ja Aeropress vettä täyteen. Annan kahvin uuttua noin 10 sekuntia ennenkuin käännän Aeropressin ja painan kahvin kuppiin.

IMG_5280Kahvin kuivatuoksu ei paljoa anna osviittaa vielä mausta. Papujen tuoksuttelu toi mieleen mansikan ja jauhettuna tuoksu oli enemmänkin sitrushedelmäinen, kuitenkin pehmeä ja kevyt. No, purut tuubiin ja valmistamaan!

IMG_5286IMG_5289IMG_5293Tuoksu kupissa on terävähkö ja hedelmäinen. Maku ja tuoksu kulkevat tässä käsi kädessä: suutuntumaltaan kirkas ja terävä, hivenen viinimäinen Burka Estate maistuu sitrushedelmille ja hapokkuus on matalahko, kuitenkin sopivan pirtsakka. Maistelussa apuna minulla oli makuympyrä, mutta sitä ei loppujen lopuksi tarvittu. Tämä kahvi oli jotenkin todella helppo ja mukava maisteltava. Maut erottuvat selkeästi ja ovat helposti tunnistettavissa.

IMG_5303Kun olin maistellut kahvin mielestäni kauttaaltaan, uskaltauduin lukaisemaan pussin takapuolen etiketin. Se antaa seuraavanlaista infoa:

 • Lajikkeet: Kent, Bourbon ja SL
 • Korkeus: 1334 metriä
 • Alue: Mount Meru, Armeru District
 • Paahtaja: Tuomas Roschier
 • Burka Estates on Tansanian vanhin kahvitila (perustettu 1899)
 • Sitrusmainen aromi
 • Maussa raparperiä ja lakritsaa
 • Suutuntuma viinimäinen
 • Annostussuositus 6 grammaa vesidesiä kohden
 • Suositus suodatinlaitteille, Aeropressille sekä Chemex-keittimille

Viinimäinen ja terävä suutuntuma, sitrushedelmäinen maku ja hapokkuus ovat ominaisuuksia, jotka varmasti jokaisen suu maistaa. Tällaisesta kahvista olisi kenen tahansa helppo aloittaa tarkempi maistelu ja makujen/aromien kartoitus.

Makuprofiili ja suutuntuma olivat mieluisia minulle. Kevyt hapokkuus antaa kahville särmää ja tekee sitruksiselle aromille hyvää.  Chemexillä tätä on vielä maisteltava. Ja tämän maistelun perusteella tulen kyllä hankkimaan tätä varmasti joskus toistekin. Aamukahvina täydellinen ja kahvitauoilla antaa varmasti sen tarvittavan piristysruiskeen kahvinjanoisille. Vierelle voisin hyvin kuvitella jotain kermaista ja makeaa jälkiruokaa, jokin hyvä leivos kenties. Mutta kyllä kupillinen tätäkin palkitsee aivan riittävästi. Excellent!

IMG_5298

4 Responses

  1. Kiitos palautteestasi!

   Voit olla varma, että teen tätä niin paljon kuin suinkin vaan ehdin ja pystyn.

 1. Törmäsin facebookissa blogiisi. Mahtava! Juuri tällaista blogia olenkin kaivannut 🙂

  1. Kiitos palautteesta!

   Mahtavaa että tykkäät blogista! Lueskele vain jatkossakin ja levitä ihmeessä eteenpäin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *