Aeropressillä Pyynikin Humina / Pirkanmaan Paahtimo

Oli synkkä ja myrskyinen yö, kun….noniin, leikki sikseen. Se oli ihan nätti ja tavallinen arkipäivä, kun Pirkanmaan Paahtimon Pekka laittoi viestiä ja kyseli, että mihinkäs osoitteeseen Uuttajalle saisi kahvia postittaa. Annoin osoitteen ja jäin odottelemaan paketin saapumista. Parin päivän päästä tulikin tekstari-ilmoitus, että pakettini olisi lähi-Ärrällä noudettavissa. Paketissa kaksi pussillista kahvipapuja, joista nyt Aeropress-maistelussa ensimmäinen. Kahvit on saatu yhteistyön merkeissä.

Otin ensin suurennuslasin alle Pyynikin Humina -nimisen kahvin. Olin aiemmin jo huomannut, että Pirkanmaan Paahtimo lanseerasi kaupunginosakahvien sarjan, joihin molemmat näistä saamistani kahveistakin kuuluivat. Pyynikin Humina on ruandalaista Nyamasheke PB -kahvia, paahtoasteeltaan keskipaahtoinen (Pirkanmaan Paahtimon asteikon mukaan 3/5), prosessoinniltaan mallia washed ja lajikkeeltaan Red Bourbon Peaberryä. Kahvi kasvaa 2000 metrin korkeudessa Nyamasheken pientilojen alueilla. Pakkauksen takaetiketissä on pieni tarinanpoikanen Pyynikistä ja siellä järjestetystä Pyynikinajosta. Koko tarinaa en tässä kerro (ja jos kuvasta ette pysty lukemaan, niin käykää hakemassa jälleenmyyjiltä tai tehtaanmyymälästä oma pussinne).

Nämä Peaberry-kahvit on aina suhteellisen helppoja tunnistettavia papujen ulkonäön perusteella. Pavut ovat pieniä ja pyöreänmallisia, suhteellisen pienikokoisia ja kovantuntuisia. Tuoksu oli kirpsakan marjainen ja samalla hennon kukkainen. Jauhettuna taas tuoksu oli jo runsaan marjainen ja tuhti. Marjaisuudesta erottui eniten mansikka sekä herukka.

Valmistusmenetelmän suhteen jouduin jo lähes tulkoon vetämään pitkää tikkua, kun en osannut päättää että millä kahvin valmistaisin. Yleensä näissä tilanteissa on vaan parempi tarttua tuubiin, eli Aeropressiin. Näin myös tein, Valmistus reseptillä: 16 grammaa hieman suodatinkarkeuksista hienompaa kahvia ja 92-asteista vettä lisättynä ensin 110 grammaa, jonka jälkeen sekoitin lusikalla kolmesti. Sitten lisäsin vettä 230 grammaan asti ja annoin kahvin uuttua 20 sekuntia. Tämän jälkeen Aeropressin kääntö kupin päälle ja 25 sekunnin painalluksella kahvi kupposeen.

Pyynikin Huminan makua dominoivat punaiset marjat. Pintaan nousevat herukka sekä mansikka. Jostain niiden takaa esiin nousi pieni Earl Grey -teemäisyys makunystyröille. Kahvissa oli myös makeutta, vaan ei hapokkuutta. Suutuntuma oli melko ohuehko, sellaisen perinteisen teemäinen. Mielestäni marjaisuus ja tällainen ohuehko suutuntuma ovat älyttömän hyvä yhdistelmä.

Löin tässä kaksi kärpästä yhdellä iskulla: tein ruuan päälle jälkiruokakahvin ja samalla dokumentoin kahvin valmistuksen ja maistelun blogia varten. Ja täytyy kyllä sanoa, että jälkiruokakahvina Rwanda Nyamasheke PB oli kertakaikkisen paikallaan. Myös tuhti marjaisuus oli mieleeni, kuten myös matalahappoisuus. Hyvinkin suunmukainen kahvi minulle. Mieleeni tuli maistelua tehdessä, että taidan vielä osan pavuista jauhaa ja valmistella pressopannullakin. Voisin nimittäin hyvinkin kuvitella, että hiukan rasvaisempi ja tuhdimpi body tekisi tälle melkoisen eetvarttia. Olisiko se sitten vaikka aamukahviversio? Pyynikin Huminaa heti hankintaan, jos yhtään olet punamarjaisten kahvien perään.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *