Aeropressillä Peru Tunki / Inka Paahtimo

IMG_6540Tässä eräänä päivänä oli salapoliisitarinan ainekset kasassa: postiluukustani vain tupsahti lattialle ruskea kuori, jossa oli kahvipapuja sisällä. Kuoren päälle oli osoitteeni lisäksi kirjoitettu ”Tässä sulle maailman parasta kahvia!” sekä kääntöpuolelle ”#3 Tunki”. Tämä oli kuitenkin onneksi ennakkoon sovittu juttu.

IMG_6542Kahvisi-väki kyseli halukkuuttani ottaa maisteluun maailman parasta kahvia, nimittäin perulaista Tunkia. Kahvi ei siis ollut tilaajille lähetetty syyskuun kahvi, vaan täysin tilauksen ulkopuolinen tuote. Tunki on kouvolalaisen Inka Paahtimon paahtama. Tämä artesaanikahvipaahtimo on erikoistunut perulaisiin kahveihin, mutta valikoimasta löytyy muidenkin maiden tuotteita. Tästä pääset Inka Paahtimon Facebook-sivuille.

Peru Tunki taasen on moneen otteeseen palkittu ja valittu myös maailman parhaaksi kahviksi. Se on oikeastaan niin luomua kuin suinkin: se kasvaa Andien rinteillä Cuscon alueella hedelmäpuiden varjossa alkuperäiskansojen hoitamina (aymarat ja ketsuanit). Kahvi on käsinpoimittua ja -käsiteltyä ja se huuhdellaan paikallisissa vuoristopuroissa. Tunki on saanut nimensä kotinga-linnulta, joka on Perun kansallislintu. Kahvin kasvukorkeus 1300-1800 metriä.

IMG_6543IMG_6552Katsoin Aeropressin tälle gourmet-herkulle soveltuvaksi välineeksi. Onhan Aeropressikin valittu kuitenkin maailman parhaaksi kahvinvalmistusvälineeksi (jos ei virallisesti, niin monien kahvi-ihmisten puolesta). Valmistin kahvin 16 grammalla suodatinkarkeutta hiukan hienommaksi jauhettua kahvia ja 220 grammalla noin 90-asteista vettä. Jos et vieläkään tiedä että mikä on Aeropress tai kuinka sillä valmistetaan kahvia, niin kannattaa vilkaista tekemäni Aeropress-artikkeli.

Peru Tunkin papujen tuoksu oli todella marjamehumainen. Pavut jauhettuani tuoksu muuttui niin, että siitä erottuivat sekä marjat että mehukkuus. Samalla tuoksussa oli myös mietoa sitruksisuutta, joka antoi kivaa pikku potkua kokonaisuudelle. Hyvin samantuoksuisia kahveja on tullut vastaan ennenkin.

IMG_6554IMG_6559IMG_6561Tunkin suutuntuma oli lähes silkkinen. Samalla hapokkuus oli miellyttävän mitätön, joten jokainen hörppy oli aikamoista luksusta. Makumaailma oli todella ”hento” ja hienostunut. Erotin mausta jasmiinia ja kukkaisuutta. Jälkimaku taasen jätti suuhun hedelmäisyyttä ja kiwi-hedelmän makua. Kokonaisuus oli todella pehmeä ja harmoninen.

Ensimmäisen hörpyn jälkeen mieleeni tuli Pekan kanssa maisteltu Jamaica Blue Mountain. Tunki oli kuitenkin huomattavan paljon maukkaampi ja harmonisempi kuin edellämainittu jamaikalainen ja ainakin allekirjoittaneelle Tunki oli myös huomattavasti mieluisampaa. Tunki ei ollut millään tavalla voimakas tai vahva kahvi. Sen pehmeys ja silkkisyys tekevät siitä helpon ja korkeatasoisen juotavan mihin tilaisuuteen tahansa. Aamukahvina Tunki menee hukkaan, mutta jälkiruoka- ja iltakahvina se on ehdotonta eliittiä. Tunki menee helposti parhaiden maistamieni kahvien kärkisijoille. Jos saatte mahdollisuuden tätä maistaa tai hankkia itsellenne, niin tarttukaa tilaisuuteen! Jokainen on kuitenkin ansainnut elämäänsä luksusta. Jos ei muuten, niin kahvikupillisessa ainakin.

Loppuun vielä iso kiitos Kahvisi-väelle tästä maistelumahdollisuudesta sekä tottakai Inka Paahtimolle huippuhyvästä paahtotyöstä!

PS: Yritin keksiä jonkin hauskan Tunki/tunkki-tyylisen vitsin, mutten onnistunut. Saa kertoa hyviä, jos suinkin keksitte!

IMG_6565

 

Share

4 Comments on Aeropressillä Peru Tunki / Inka Paahtimo

 1. Sebastian
  11.9.2016 at 14:29

  ”Tunkin suutuntuma oli lähes silkkinen.” <- Keksithän sä vitsin 😀

  Erittäin mielenkiintoinen tuttavuus, toivottavasti tätä saa vielä Inkalta jotenkin…

  Vastaa
  • Uuttaja
   14.9.2016 at 20:32

   No olihan siellä nyt jokin pieni heitto kuitenkin. Jäi itseltänikin oikein huomaamatta!

   Toivottavasti tätä on saatavilla jatkossakin. Oli todella huippumaisteltava, jota voisi kuppiinsa haluta tulevaisuudessakin.

   Vastaa
 2. Markus/Kahjona kahviin
  20.9.2018 at 12:49

  Kun renkaanvaihtoaika lähestyy, niin oman Tunkin voi edelleen tilata Inka Paahtimon verkkokaupasta. Ei tarvitse lainata. Saa pitää Tunkinsa.

  Vastaa
  • Uuttaja
   20.9.2018 at 12:50

   Aika hyvä

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *