Aeropressillä Kenya Ngunguru AA / Bonanza Coffee Roasters

Kesällä Berliiniin suuntaunut pieni irtiottoloma piti sisällään jokusen astetta paremman kahvilan. Jokaisesta näistä kahviloista ostin myös kahvia kotiin maistelua varten. Tässä maistelussa tartuin Bonanza Coffee Roastersin kenialaiseen Ngunguru AA -kahviin. Tästä voit lukea raportin Bonanzan kahvila-paahtimolla käynnistä.

Ngunguru AA tulee Tekangun alueelta Nyerin piirikunnasta. Kahvi koostuu useammasta lajikkeesta: SL11, SL28, Ruiru 11 sekä Batian. Prosessoinniltaan fully washed, eli pesty eli märkäkäsitelty (rakkaalla prosessointitavalla on monta nimeä). Paahdoltaan kahvi oli sieltä vaaleammasta päästä ja pavut olivat kauniin suuria ja kovia. Kasvatuskorkeutta on todennäköisesti melko reilusti (sitä ei pussi kerro).

Heti papuja hypistellessä kävi selväksi se, että olin melko sitruksisen kahvin äärellä. Sitruksisuuden lisäksi mieleen tuli monia muitakin hedelmiä, joille pavut tuoksuivat. Kaikki nämä hedelmätuoksut ja niiden sekoitus toi taas mieleen jonkun älyttömän hyvän hedelmämehun.

Jauhoin pavut Aeropress-karkeudelle ja pidin uuden tuoksuntutkintatuokion. Sitruksisuus tarkentui vahvasti greippimäiseksi aromiksi. Myös lime oli aika selkeästi tuoksussa esillä. Näiden yhteisvaikutus taasen oli se, että arvelin kahvin olevan varmasti hapokas. Tuntuvan tuoksun seassa piili jokin hienoinen kukkaisuus, joka erottui paremmin, kun jauhettua kahvia ei tuoksutellut aivan nenä kiinni purkissa.

Odotus oli jo siinä pisteessä, että oli laitettava vesi kiehumaan ja Aeropress kasaan. Valmistelin kahvin suhteella: 15 grammaa kahvia ja 250 grammaa noin 85-asteista vettä. Olen kokeillut jälleen monia erilaisia tyylejä ja tapoja Aeropressillä, ja tällä kertaa päädyin ratkaisuun, jossa kaadoin kaiken veden kerralla (tietty hissukseen ja myötäpäivään pyörittäen) ”sylinteriin”, sekoitin muutaman kerran ja annoin uuttua noin minuutin verran. Tämän jälkeen kääntö ja 25 sekunnissa kahvi tuubista kuppiin.

Note to self: näihin laseihin 2,5 desiä on liikaa

Kärkihavainto: ensi kerralla jauhatus saisi olla hienompi. Meni vähän turhan lupsakasti läpi painaessa. No, näitä sattuu. Maussa vallitsevin elementti olivat ylivoimaisesti sitrushedelmät ja sellainen greippinen karvaus tai hapokkuus. Myös pieni karpalonkaltainen tuntu löytyi, varsinkin jälkimaussa. Kaikesta hapokkuudestaan huolimatta Ngunguru AA oli yllättävän pehmeä ja suutuntumaltaan todella miellyttävä. Hapokkuus ei nimittäin ollut ollenkaan niin ”hurja” kuin mitä tuoksu antoi ymmärtää, vaan se oli ennemminkin hillitty ja hienostunut. Tuntui kivasti poskien sisäpinnoilla.

Mitäs tästä loppukaneettina sanoisi. Vaikkapa näin: jättebra! Oli suoraansanottuna hyvin suunmukainen kahvi minulle. Sitrushedelmäfanina tällaiset kahvit ovat niitä, jotka jäävät ylivoimaisesti parhaiten mieleen. Ruoan päälle kupillinen tai kaksi tällaista, niin eipä sitä mitään jäläkimakkeetakaan enää kaipaile.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *