Aeropressillä Kenya Gachuiro / Heart Roasters, Portland

Olin haljeta innosta, kun nostin pöydälle seuraavan maisteltavan. Etiketissä luki kahvin nimi: ”Kenya Gachuiro”. Kahvi on taannoin saamastani Heart Roasters:n paketista ja vielä täysin maistelematon. Infoa kahvista annetaan seuraavasti:

  • Alkuperä: Nyeri
  • Lajikkeet: Ruiru 11, SL28 ja SL34
  • Prosessointi: märkä
  • Kasvukorkeus: 1700 metriä

Lisäksi paahtimon kotisivuilta selvisi, että kahvi on joulukuu 2015 – helmikuu 2016 -sadosta. Jokin näissä kenialaisissa vain saa kämmeneni syyhyämään innosta ja hymyn huulille jo ennen pakkauksen avaamistakin.

Huomattavan suurikokoiset ja kauniit pavut antoivat tuoksua, joka toi mieleen hedelmämakeiset. Sen ohella tuoksusta huokui hapokkuutta ja iloista pirtsakkuutta. Tämä olisi ehdottomasti Aeropress-kahvia, olin varma siitä. Samalla tajusin, että tämä voi hyvinkin olla Uuttaja-blogin historian vaalein paahto. Tai jos ei historian vaalein, niin ainakin vaalein paahto miesmuistiin.

Jauhettuna kahvista irtosi herkullinen sekoitus tuoksuja, jotka yhdessä toivat mieleeni tuoreen hedelmäsalaatin. Tuoksuista erottui ainakin punaviinimarja, mansikka sekä hiukan pehmeämpiä tuoksuja kuten vanilja ja mango. Kokonaistuoksu oli kuitenkin enemmänkin trooppinen kuin marjainen. Tuoksu ei ollut millään tavalla pisteliäs tai ärjy, vaan miellyttävän pirtsakka.

Aeropressillä valmistin kahvin seuraavasti: 16 grammaa suodatinkarkeutta hienommaksi jauhettua kahvia ja 240 grammaa 94-asteista vettä. Tuo 94 astetta alkaa olemaan minulla melko vakiintunut lämpötila, kun valmistan kahvia. Valmistuksen aikana Aeropressistä nousi todella hedelmäinen ja samalla hassulla tavalla mansikkahillon mieleentuova tuoksu. Kun kahvi oli puristettu kuppiin, muuttui tuoksu enemmänkin sitruksiseksi tai herukkaiseksi.

Maku sen sijaan oli hitusen hillitympi: vesimelonia, punaisia marjoja, pehmeyttä ja särmikkyyttä, suutuntuma mehumainen ja nipistelevä hapokkuus. Jep, tämä on kenialaista kahvia. Makeutta kahvissa ei ollut nimeksikään ja jäähtyessä suutuntumasta tuli selkeästi paksumpi.

Erinomaista, sanoisi johtaja Burns Simpsoneissa. Samalla sanalla kuvailisin Gachuiroa. Tällaisena mahdollisimman vaaleana paahtona erinomainen pour over – ja Aeropress-kahvi. Nimi jää itselleni varmasti mieleen ja kohdalle tullessa maistelen kyllä mielelläni muidenkin paahtimoiden näkemykset samasta kahvista. Ja vielä lopuksi mainittakoon, että toimi sitten pirun hyvin samalla reseptillä valmistettuna marjaisen rahkapiirakan kaverina ruuan päätteeksi.

 

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *