Aeropressillä Kahvisi-kahvi Winter Blend / Porvoon Paahtimo

Lisää tummapaahtoista pukkaa! Edellisessä Kahvisi-maistelussa voivottelin, kun on tummat paahdot jääneet vähän vähemmälle. No, nyt niitä isketään pöytään kaksi oikein peräkanaa!

Tämä toinen tottelee nimeä Winter Blend ja se on Porvoon Paahtimon käsialaa. Winter Blendissä yhdistyvät kolumbialaisen Sarrian perheen kasvattama kahvi sekä kenialaisen Murithin perhetilan AA-kahvi. Kolumbialainen kahvi kasvatetaan 114 hehtaarin suuruisella Carrizal-tilalla Popayán vuoritasangolla 1800 metrin korkeudessa. Kenya AA taasen kasvaa 1700 metrin korkeudella Embussa, Mt.Kenyan juurella. Molemmat kahvit paahdetaan tummaksi ja pistetään sekaisin samaan pussiin. Mitä saadaan?

Pehmeän tuoksuinen blendi. Pehmeys tulee jo papujen tuoksusta esiin. Sen lisäksi tuoksussa on kivaa ”mehukkuutta”. Mehukkuus oli jotain hedelmäisyyden ja marjaisuuden väliltä, ehkä hiukan molempia. Tumman paahdon ominaistuoksu toi mukavan rajun säväyksen muihin aromeihin. Seuraavaksi oli vuorossa jauhettujen papujen tuoksuttelu. Vieläkö tuoksu oli pehmeä ja mehukas?

Ainakin siinä tuoksui mustaherukka. Sekä tumma suklaa. Edellämainittujen seasta oli mahdollista saada kiinni hienosta ja miedosta sitrushedelmien aromista. Melkoinen aromicoctail, sanoisin. Aikani tuoksuteltuani aloitin Aeropress-valmistamisen. Tällä kertaa valmistussuhteena oli 16 grammaa kahvia ja 2,4 desiä 94-asteista vettä. Mitään varsinaista uuttoaikaa ei ollut, vaan kahvi uuttui sen aikaa kun sen valmistaminen kesti (loogista). Painallus n.20 sekuntia ja painallus loppui kun sihinä alkoi.

Ensihavainnot: suutuntuma oli pehmeä ja pyöreähkö, tavallaan runsas. Kahvi jätti suun rasvaisen/öljyisen tuntuiseksi. Mausta ei erottunut mitään räjähdysmäisiä makupirskahteluja. Sen sijaan siitä löytyi hieno suklainen esimaku, joka muuttui jälkimaussa pyöreän hedelmäiseksi. Kiivi on varmasti lähin hedelmä kuvaamaan hedelmäistä jälkimakua. Maku ei ollut ollenkaan niin paahteinen kuin papujen väri antoi ymmärtää.

Winter Blend oli todella hyvänmakuinen ja hyvillä ominaisuuksilla varustettu kahvisekoitus. Se oli riittävän pehmeää hurmatakseen ja hyvän makuista pitääkseen otteessaan. Kahvin ominaisuuksista ja makuvivahteista oli mahdollista erotella kolumbialaisille ja kenialaisille kahveille ominaiset. Nämä pavut sopivat yhteen kuin minttu ja suklaa, kuin näkkileipä ja voi tai kuin piparkakku ja sinihomejuusto. Tällaisen kahvin kanssa kelpaa pakoilla pakkasia.

One Response

  1. Mielenkiintoista, odottelen Kenian AA raakapapuja kotipaahtoon. Upeaa, että teet kansanvalistustyötä.
    Olen aloitteleva kahvin harrastaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *