Aeropressillä Kahvisi-kahvi Murithi Blend / Kahiwa Coffee

img_6962Hyviä uutisia kaikille niille, jotka tykkäsivät Kahvisi-kahvien maisteluartikkeleista: yhteistyö Uuttaja-blogin ja Kahvisi-yrityksen välillä jatkuu! Iso käsi ja kiitos Kahvisi-väelle.

Ja sitten itse asiaan, eli vuoden kymmenenteen Kahvisi-kahviin. Tämänkertainen kahvi on paahdettu Lahdessa Kahiwa Coffeen toimesta. Kahvi on Kenian Embun alueelta tuleva Murithi Blend. Ensin hiukan asiaa itse paahtimosta: Kahiwa Coffee toimii suorakauppa-periaatteella, eli he ostavat itse kahvinsa suoraan tiloilta, eikä minkään tukkurin tai välittäjän kautta. He maksavat kahvista viljelijälle Reilunkaupan hintoja korkeamman hinnan. Tällä hetkellä he maahantuovat Murithi-perhetilan kahveja Keniasta. Tila sijaitsee Mt.Kenia -vuoren rinteillä noin 2000 metriä merenpinnan yläpuolella.

img_6965No millaistas sumppia tämä Murithi-tilan blendi sitten on? Se on sekoitus tilan pienempää AB-papua sekä harvinaisempaa Peaberry-papua paahdettuna tummaksi keskipaahdoksi. Peaberry on pyöreän mallinen papu, joka on kehittynyt kahvimarjan sisässä yksin, kun ”normaalissa tapauksessa” marjan sisällä papuja on kaksi. Peaberry-papu onkin hyvin marjaisa aromiltaan ja maultaan. Tämä olisi ehdottomasti testattava Aeropressillä!

img_6982Aeropress-valmistussuhteena tällä kertaa oli 16 grammaa hieman suodatinkarkeutta hienommaksi jauhettua kahvia ja 240 grammaa 90-asteista vettä. En voi olla vielä kerran alleviivaamatta sitä tosiasiaa, että kiehuva vesi pilaa kahvin tai ainakin tuhoaa siitä makuja ja aromeja. En todellakaan suosittele. Sama koskee tottakai teen valmistusta.

img_6973Tuttuun tapaani otin työn alle ensin kuivatuoksuttelun. Jauhoin kahvia reilusti ja aloitin nuuhkimisen. Ensihavainto oli, että tuoksu oli huumaavan marjainen ja miellyttävän maitosuklainen. Tummana keskipaahtoisena tuoksussa oli luonnollisesti myös paahteisuutta ja kaiken tämän takaa hajuaistia piikitteli jokin miellyttävän raikas aromi. En sanoisi sen olleen piparminttua, mutta jotain selkeästi raikasta. Uuttajatar tuoksutteli saman raikkauden ja fiilistelimmekin sillä hetken aikaa ennen kahvin valmistamista.

img_6981img_6993img_7001Valmiin kahvin tuoksu kupissa oli tummapaahtoinen, vaikkei tämä mielestäni ollut vielä tummapaahtoiseksi laskettavaa. Valmistamisen kanssa kävi vielä niin hölmösti, että ensimmäinen valmistettu kupillinen oli selkeästi yliuutettu. Maistelin siitä kuitenkin ja valmistin heti perään uusintakupillisen, tällä kertaa nopeampaan tahtiin, ettei yliuuttumista tapahtuisi (ensimmäisen kupin valmistuksessa kuvaaminen aiheutti uuttoajan pidentymistä). Kaikesta yliuuttumisesta huolimatta ensimmäinenkin kupillinen oli lupaavan hyvän makuinen.

Uusintakupillisessa maistoin reilua marjaisuutta sitruksisilla vivahteilla. Sitruksisuutta oli myös hapokkuudessa, jota kuitenkin paahto pehmensi reilusti. Lämpimänä suutuntuma oli ohuehko, mutta jäähtyessä suutuntuma muuttui pyöreäksi. Lisäksi jäähtyminen toi makumaailmaan mansikkaa. Tämä oli varmasti Peaberry-lajikkeen mukanaan tuoma ominaisuus.

img_7002
”Selkeästi porsaanlihaa, kanaa ja herkullista hyytelöä.”

Murithi Blend oli erinomainen ja voimakas paluu marjaisien afrikkalaiskahvien äärelle. Peaberry-lajike tuo kahviin persoonallista luonnetta ja mehukasta marjaisuutta. Tummempi paahto vie sitruksisesta hapokkuudesta terävimmän kärjen, joten kahvi oli todella maukasta ja pehmeää, suutuntumaltaan mukavan pyöreää. Sanalla sanottuna herkullinen kahvi.

Arvostan Kahiwa Coffeen periaatetta kahvin hankkimisen ja siitä maksamisen suhteen. Tällä tavalla laatu on varmistettu, viljelijä saa asianmukaisen ja reilun korvauksen kovasta työstään ja toiminta kehittyy edelleen. Tässä näemme myös, että kun kaikki palaset pitkässä ketjussa ovat kohdallaan, niin yksi kupillinen voikin yhtäkkiä olla yksi elämäsi parhaita elämyksiä. Murithi Blend oli ehdottomasti tällainen.

img_6998

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *