Aeropressillä Kahvisi-kahvi Honduras Marcala / Inka Paahtimo

Vuosi lähenee loppuaan ja allekirjoittaneen on otettava loppukiri Kahvisi-kahvien kanssa. Aloitetaan lokakuun tummasta paahdosta. Kahvi tuli Voikkaalta Inka Paahtimon paahtokoneesta ja totteli nimeä Honduras Marcala. Inka Paahtimon linjanahan on tarjota ekologisia sekä laadukkaita kahveja. Päämääränä heillä on tuoda uusia vivahteita Suomen kahvikulttuuriin ja ennenkaikkea lyhentää välimatkaa kahvinviljelijän sekä kuluttajan välillä.

Lounaisesta Hondurasista, aivan El Salvadorin rajan tuntumasta, löytyy Montecillosin vuoristo. Se on Hondurasin parhaiten tunnettu kahvin viljelyalue ja sen maaperä sekä ilmasto ovat ihanteelliset kahvin kasvattamiselle. Marcalan kahvin tuottavat pienviljelijät ja kahvi kasvatetaan ekologisesti ilman kemiallisia torjunta-aineita ja lannoitteita, eli se on luomua. Marcala on laatuluokitukseltaan SHG (strictly high grown = hyvin korkealla kasvanut, hitaammin kypsyvä ja tavallista kovempi papu), joka on kasvanut suhteellisen alhaisessa lämpötilassa. Kaikki edellämainittu vaikuttaa suoraan raakakahvin hintaan ja SHG-kahvi onkin monesti melkoisen arvokasta tavaraa. Lajikkeeltaan Marcala on Caturraa sekä Typicaa ja prosessoinniltaan pestyä.

Suurikokoisten ja tummapaahtoisten papujen tuoksu oli runsaan tummasuklainen ja outona sivuhuomiona tuoksussa oli myös jotain pientä sävyä, joka toi erehdyttävästi mieleeni vuohenjuuston. Vai liekö joku keittiön ominaistuoksu tai vastaava. Kaiken kruunasi pieni luumuinen aromi ja makeus.

Jauhettuna tuoksuun ilmaantui kevyttä savuisuutta, hedelmäistä makeutta (ehkäpä juurikin tuota edellämainittua luumua) ja äärimmäistä pehmeyttä. Suklaisuus oli yhä vahva osa tuoksua. Valmistamisen suhteen päädyin pohdinnan jälkeen Aeropressiin. Monet tummat paahdot ovat antaneet parhaat säväykset AP-valmistuksella, joten luotan tuubiin tässäkin tapauksessa.

Reseptinä (rakkauden lisäksi) inverted-metodilla 16 grammaa hiukan suodatinkarkeutta hienommaksi jauhettua Marcalaa, 230 grammaa 90-asteista vettä. Lisättyäni noin puolet vedestä sekoitin kahvia muutaman kerran, jonka jälkeen lisäsin loput vedet. Suodatin päälle, koko komeuden kääntö ympäri ja 30 sekunnin painalluksella kahvi kuppiin.

Kahvista löytyi heti ensimmäisissä ryystöissä lyömätön yhdistelmä: runsas pehmeys ja matalahappoisuus. Todella helppoa juotavaa. Maku oli paahdon myötä melkoisen tumma, muttei mielestäni vielä överi. Ehkä tummempiin paahtoihin tottumaton saattaisi kysäistä, että kuuluuko tämän maistua tältä. Tuoksussa ollut tummasuklaisuus oli ”loiventunut” maussa, mutta suklainen se oli silti. Jälkimausta löytyi samaan aikaan pieni pähkinäinen karvaus ja yllättävä raikkaus. Raikkaus ei ollut aivan sellainen piparminttuinen, mutta hiukan nojallaan sinne suuntaan kuitenkin.

Honduras Marcala toimi erinomaisesti myös pressopannulla valmistettuna. Laittelin maistelun jälkeen papuja hiukan sivuun, että testailen myös mutteripannulla saman kahvin. Mutta kumpi tahansa metodi, Aeropress ja pressopannu, saavat aikaan kahvin, joka pehmeydellään ja matalahappoisuudellaan hemmottelee ketä tahansa, joka ei tummaa paahtoa säikähdä. Suklaisemman kupillisen perään himoitseville suosittelen ehdottomasti pressopannulla valmistamista. Marcalan hyvät aromit ja aiemmin mainittu matalahappoisuus takaavat, että tällainen kahvi maistuu kelle vaan.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *