Aeropressillä Kahvisi-kahvi Gran Palomar / Cafetoria Roastery

Olen tehnyt huomion: pieni viive on tullut jäädäkseen Kahvisi-kahvien maisteluartikkeleihin. Nyt nääs vuorossa heinäkuun Kahvisi-kahvin maistelu. Toivon, ettei tästä kukaan kuitenkaan pahoita mieltään vaan päinvastoin odottelee uutta julkaistavaa maistelua kieli pitkänä. Näitä kyseisiä kahvejahan on yleensä paahtimoilta itseltään saatavissa myöhemminkin kuin vain Kahvisi-kahvin tilaustuotekuukautena.

Heinäkuun Kahvisi-kahvina postiluukkuihin ja -laatikoihin tupsahti helsinkiläisen Cafetoria Roasteryn eräänlainen johtotähtituote, perulainen Gran Palomar. Ensimmäinen erä tätä kahvia saapua Helsinkiin vuonna 2003 ja siitä lähtien se on ollut saatavilla. Kahvi tulee Andien ja Amazonin rajavyöhykkeeltä, Chanchamayon alueelta, jossa se kasvaa 1200-1800 metrin korkeudella. Kahvi viljellään inkaintiaanien perinteisin menetelmin ja märkäprosessoidaan. Tämän Reilun Kaupan luomukahvin tuottajana toimii Gran Palomar Cooperativa. Lajikkeita on neljä: Caturra (60%), Typica (20%), Pache (10%) ja Bourbon (10%). Sama kahvi on muuten saatavana Cafetorian verkkokaupasta ja toimipisteistä (paahtimo Lohjalla, kahvila-kahvikaupat Töölössä ja nyt myös Kampin Ruohonjuuri-kaupassa) myös Limited Edition -versiona, joka on sataprosenttista Caturraa. Limited Edition on ollut jo aiemmin blogissani maistelussa ja sen pääset lukemaan täältä.

Keskipaahtoinen Gran Palomar tuoksui pussissa todella voimakkaasti pähkinäiselle maitosuklaalle, jonka sivussa oli pienenpieni häivähdys tuoretta kirsikkaa. Tuoksu oli pehmeä ja lupaili hyvää makua. Mutta ensin papujen jauhaminen ja uusi tuoksuttelu.

Makuympyränkin varasin hollille, mutta se osoittautui lopulta melkolailla ylimääräiseksi. Jauhetussa kahvissa suklaisuus oli vain entistä voimakkaampi ja aivan kuin suklaan laatu olisi vaihtunut maitosuklaasta tummaan suklaaseen. Kirsikankin aromi hiukan väistyi ja tilalle tuli marjaisuutta. Tuoksu oli kuitenkin pehmeä ja kaikkea edellämainittua ryyditti pienenpieni paahteisuuden tuoma rapea aromi.

Gran Palomar päätyi Aeropress-maisteluun. Valmistin aika perinteiseen tyyliin tällä kertaa: 16 grammaa kahvia, 230 grammaa 90-asteista vettä, sekoitus yhden kerran vettä lisätessä ja lopuksi 30 sekunnin painalluksella sumppi kuppiin.

Kupposesta leijaili ilmoille reilun pähkinäinen, hiukan karvaahko aromi. Maku sen sijaan oli yllättävän makea ja miellyttävän pehmeä. Itseasiassa Gran Palomar oli todella pehmeä ja sitä kautta todella helppo juotava. Melkoisen hapokas ja maitosuklainen kahvi oli varsin moniulotteinen nautittava. Jälkimaussa pientä mantelimaista karvautta.

Ei jäänyt epäselväksi, että miksi Gran Palomar valloitti suomalaisten kahvinjuojien sydämet. Pehmeä, pähkinäsuklainen ja hapokas kahvi sopii hetkeen kuin hetkeen ja millaiselle kahvinjuojalle tahansa. Tavallisella suodatinkeittimellä lopputulos ei välttämättä ole aivan niin kirkas kuin Aeropressillä valmistaessa, joka toisaalta saattaa edesauttaa hapokkuuden hillinnässä. Uskoisin Gran Palomarin sopivan kuitenkin lähes mille tahansa valmistusvälineelle.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *