Aeropressillä Jamaica Blue Mountain / Café Barista Kaffeerösterei, Neuburg an der Donau

IMG_4593-2

Kuten Twitterissä ja Instagramissa etukäteen mainostinkin, oli itsenäisyyspäivän kunniaksi otettava kaapista ”vähän parempaa” papua maisteluun. Jamaica Blue Mountain on tunnettu sen korkeasta laadusta ja hinnasta. Markkinahintaa säätelee kysynnän ja tarjonnan laki, ja koska vuosittain saatavasta noin 1000 tonnista menee lähes 90% Japaniin, on hinta suhteellisen kova. Tämä 100 gramman pussillinen papuja maksoi Café Baristan paahtimomyymälässä tasan 14 euroa. Tottakai hintaan vaikuttaa myös laatu.

Etiketissä näkyvän ”Grade 1” -merkinnän saavat vain pavut, jotka ylittävät kriteerit koon ja ulkonäön suhteen. Tämä takaa sen, että kahvi on erittäin tasalaatuista. Blue Mountainiksi voidaan kutsua vain kahvia, joka on kasvanut 910-1800 metrin korkeudessa Blue Mountain -vuoren rinteillä neljässä kunnassa (Saint Andrew, Saint Thomas, Portland ja Saint Mary). Paahtimoille ja raakakahvikauppiaille Blue Mountain toimitetaan numeroiduissa puutynnyreissä tavallisten kahvisäkkien sijasta.

Tätä oli ilo ja kunnia päästä maistamaan. Kahvi oli kuitenkin sen verran spesiaali, että en voinut tuhlata sitä vain itseeni. Pyysinkin apuun kaverini Pekan, jolla on enemmän kokemusta erikoisoluista ja niiden maisteluista. Odotinkin jännityksellä, että kuinka paljon eri vivahteita löytäisimme tästä.

IMG_4603

Neuburgilainen Café Barista -paahtimo paahtaa Blue Mountainin city/full city -asteelle. Yleisestikin ottaen paahtimot eivät juuri wieniläispaahtoa tummemmaksi Blue Mountainia paahda, jottei paahteisuus ota liikaa jalansijaa kahvin oman aromin kustannuksella. Jauhettuamme kahvin Aeropressille sopivaksi tuoksuttelimme aromeja, joita irtosi kuitenkin yllättävän niukanlaisesti: neniimme tulvahti tupakan, punaisten marjojen ja pähkinän aromeja.

Otin hoitaakseni kahvin valmistamisen, vaikka Pekkakin on laitteen pauloihin jo joutunut ja harjaantunut sen käytössä. Pekka toimi kuvaajana, ja hyvänä kuvaajana toimikin. Kävimme jatkuvaa keskustelua kahvista, oluesta, ominaisuuksista ja maistelusta (minä kahvien ja Pekka oluiden osalta). Nämä lajit ovat melko samankaltaisia keskenään siksi, että niiden harrastuskulttuuri on vasta hiljattain rantautunut Suomeen. Keski-Eurooppa kulkee valovuosia edellä molemmissa lajeissa.

Alla kuvia valmistusprosessista.

IMG_4608IMG_4689IMG_4694Valmistin annokset 17 grammalla jauhettua kahvia. Tuoksuttelimme aromeja uudestaan kun kahvi oli valmiina kupeissa. Järkytys oli suuri, kun aromeja ei oikein tahtonutkaan enää erottua. Ehdin hetken jo epäillä turhan suurien kuppien vaikuttavan tuoksutteluun. Mitään aromeja ei valmistetusta kahvista pystynyt nimeämään. Ei se oikein tuoksunut enää edes kahville.

IMG_4642Kahvia maisteltiin ja haisteltiin kynä ja paperi kokoajan käsien ulottuvilla. Tuoksuhavainnot jäivät jauhetun kahvin haistelussa löydettyihin, mutta maun puolesta havaintoja tehtiin senkin edestä. Ensinnäkin Blue Mountain on todella pehmeän makuinen kahvi. Matalahappoisena ja tasapainoisena se on todella mutkaton juotava. Kahvissa on pientä hedelmäistä makeutta, muttei varsinaista hedelmäaromia kuitenkaan. Keitin vielä molemmille santsikupilliset muutaman gramman vahvempina, mutta uusintakierros ei tuottanut lisäyksiä havaintoihin aromista.

Tulimme lopputulokseen, että Jamaica Blue Mountain on samanaikaisesti sekä persoonallinen että persoonaton kahvi. Persoonallinen siksi, että harva kahvi on näin samettisen pehmeä suutuntumaltaan ja maultaan. Persoonaton siksi, että aromista ei oikein ihmeitä voi eritellä. Harvan kahvin makua on yhtä vaikea pukea sanoiksi.

En lähtisi Blue Mountainia valmistamaan juurikaan millään muulla menetelmällä kuin Aeropressillä. Vaaleana paahtona se ei olisi mielestäni käypäinen presso- tai mutteripannukahviksi. Perkolaattori tai nokipannu ei tulisi kysymykseenkään. Aeropressin ohella voisin kuvitella korkeintaan pour-over -menetelmien tuovan kahville oikeutta. Pehmeänä ja hivenen makeana kahvina erittäin passeli jälkiruoka- tai iltakahvi, mutta aamuherätykseen se ei soveltuisi, ainakaan minulle.

IMG_4732

3 Responses

    1. Oli se kuitenkin maultaan ja tuntumaltaan sellainen, että uskaltaisin aidoksi väittää. Paljon halvemmallakin tuota olen nähnyt myytävän, jossain jopa karvan alle 100euron kilohinnan. En tietenkään voi olla 100% varma että oliko tämä tavara aitoa, mutta vahvasti uskon että oli.

      1. Vuosi sitten maistoin kyseistä kahvia Mokkamestareiden paahtamana, jolloin kilohinta taisi olla noin 120€ luokkaa. Tänä vuonna jäi kahvi maistamatta (ainakin toistaiseksi), mutta hinnan tarkistin ja Mokkamestareilla se oli tuo sama ~140€/kg sekä Caffin hinta oli muistaakseni 168€/kg. Kuten Uuttaja sanoi, uskoakseni tuolla noin 150€/kg hinnalla tavara on todennäköisesti aitoa, taikka sitten joko kuluttajaa tai useampaa suomalaista paahtimoa vedätetään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *