Aeropressillä Etiopia Bonga / Café Barista Kaffeerösterei, Neuburg an der Donau

IMG_4836 Nyt ollaan todella jännän äärellä. Edessäni on pussillinen maailman ensimmäistä kahvia: etiopialaista Bongaa. Kahvihan on kotoisin etiopiasta, josta se levisi Lähi-idän kautta Eurooppaan sen aikaisten kauppiaiden ja tutkimusmatkailijoiden mukana. Termi ”forest grown” on myös mainitsemisen arvoinen, koska tämä kyseinen kahvi kasvaa Bongan alueen metsissä (siitä kahville nimi Bonga, luonnollisesti). Sieltä paikalliset kahvinviljelijät ja -poimijat noukkivat kypsät kahvimarjat ja toimittavat ne eteenpäin pesuasemille. Hyvää infoa etiopialaisesta villikahvista sekä kahvin kasvatuksesta löytyy Coffeehabitat.com:in sivulta.

IMG_4840Bonga on paahdettu espresso-paahtoiseksi ja mietinkin viime hetkillä, että valmistaisinko sen kuitenkin jollain muulla menetelmällä. Päädyin kuitenkin Aeropressiin. Toivoin, että maistelun kautta syntyisi mielikuva siitä, että mihin valmistusmenetelmään tämä soveltuisi.

Afrikkalaisten kahvien ystävänä odotin Bongalta paljon. Etiopia tarjoaa monia todella hyviä kahveja, ja tässä tapauksessa kiehtovuutta lisäsi tuo ”maailman ensimmäinen kahvi” -mainostus. Onko tämä jopa legendaarista kahvia? Statuksestaan huolimatta siitä on mahdotonta saada mitään irti, ellei papuja pistä röyhkeästi myllyn pureskeltavaksi.

Jauhatus Aeropress-karkeudelle ja jauhettuna pikku tuoksuttelut. Tuoksu tarjosi mausteisia vivahteita, joiden seasta hahmottui jonkin makean hedelmän aromi. Ei sitruksinen kuitenkaan. Tuoksussa ei myöskään ollut herukkaa tai muita marjoja, joita monista etiopialaisista kahveista löytyy. Mitähän vivahteita maku toisi tullessaan?

IMG_4845Valmistin kahvin tällä kertaa hiukan omasta perinteisestä tavastani poiketen. Annostelin kahvia 16 grammaa 18 gramman sijasta. Lisäksi annoin kahvin uuttua noin 20 sekuntia ennen Aeropressin kääntämistä ja kuppiin painamista.

IMG_4846 IMG_4850 IMG_4851 IMG_4856Kun kahvi oli kupissani valmiina nautittavaksi, tuoksuttelin sen vielä uudestaan. Vieläkään ei mitään marjoja seasta erottunut. Tuoksu oli loppujenlopuksi aika vaatimaton, lähinnä kevyen mausteinen.

Maistelussa Bonga osoittautui kevyeksi, suutuntumaltaan ohueksi ja pehmeäksi kahviksi. Keskihapokkaana taas oivallista aamukahviainesta. Maku on jotenkin ”mokkamainen”. Osatekijä voi hyvinkin olla tuo 20 sekunnin uutto ennen kuppiin painallusta. Maussa myös tummaa suklaata, joka jää myös jälkimaussa vahvasti elämään. Jälkimaku onkin miellyttävän pitkä eikä liian voimakas.

IMG_4859Odotin Bongalta paljon. Ehkä jopa liikaa, sillä ainakin tämän maistelun perusteella olen hivenen pettynyt. Parasta tässä kahvissa on sen ”meriitit”, kevyt ja ohut suutuntuma ja sen miellyttävä suklainen jälkimaku. Mieleeni tulikin ajatus tämän valmistamisesta pressopannulla sekä mutterilla, jotta tumma paahto pääsisi oikeuksiinsa. Onneksi papuja on vielä jäljellä, ja kuka tietää vaikka palaisinkin blogissani Bongan pariin edellämainituin menetelmin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *