Aeropressillä Ethiopia Nano Challa / Heart Roasters, Portland

Jälleen kaivelin maisteluun yhden Heart Roasters:n kahvin. Kahvi oli nimeltään Nano Challa ja se on etiopialaista, paahtoasteltaan 2-3/5 ja etiketin tiedoista käy lisäksi ilmi seuraavaa:

  • Alkuperä: Jimma, Etiopia
  • Lajike: Heirloom/alkuperäislajike
  • Prosessointi: Pesty
  • Kasvatuskorkeus: 1900-2200 metriä merenpinnan yläpuolella

Jotenkin minua häiritsi maistelun aikana se, että mielessäni pyöri kahvin nimen myötä vain Marvelin sarjakuvahahmo Musta Pantteri (engl. Black Panther, oikealta nimeltään T’Challa ja statukseltaan Wakandan prinssi). Mitään muuta tekemistä kahvilla ja tällä sankarilla ei sitten olekaan keskenään, joten se siitä. Harha-ajatukset sikseen ja itse asiaan!

Jälleen kerran huomasin käsissäni olevan märkäprosessoitua afrikkalaista kahvia. Pavuista irtosi tällä kertaa todella jännä jäätelömäinen, pyöreä tuoksu. Tämän myötä oletukseni kahvin makuprofiilista ottivat jo hiukan muotoaan. Mutta jauhettu kahvi oli ensin tuoksuteltava.

Jauhettuani kahvin Aeropress-valmistukselle sopivaksi kävin tuoksuttelemaan, mutta nopeasti jouduin turvautumaan makuympyrään, kun en millään osannut nimetä havaitsemiani tuoksuja. Tuoksussa oli reilusti pehmeyttä ja runsaasti kukkaisuutta. Ruusua kenties. Kokonaistuoksu oli kuitenkin hyvin mieto ja ”varovainen”, mutta samalla kovin houkutteleva. Ehkä tämä kahvi tulisi maistellessa osoittautumaan hyvin erilaiseksi kuin mihin tämän seudun kahvien kanssa on tottunut? Tai ehkä tämä olisi samanlainen ”matto jalkojen alta” -tyylinen yllätys kuin Heart Roasterin valikoimasta maisteltu Ethiopia Worka?

Pantera, nyt ja aina

Kahvi on valmistettu suhteella 16 grammaa Aeropress-karkeuksista kahvia ja 240 grammaa 94-asteista vettä (jälleen kerran). Tämä on nykyään maisteluissa oma lähtökohtani annostelussa, josta on sitten helppo lähteä tarpeen mukaan vähentämään tai lisäämään kahvin määrää.

Kahvin maku oli todella hento ja hienostunut. Suutuntuma oli sileä ja hapokkuutta sopivan nipistelevästi. Jälkimaun mentyä kuivatti suuta hiuksenhienosti. Ja vaikka kuinka ryystelin ja maistelin, makuympyrän kanssa ja ilman, niin ainoa varsinainen löytämäni maku oli ruusunmarja. Kahvi katosi suusta nopeasti jättämättä kummoisempaa jälkifiiliksiä tai -tuntemuksia.

Olen ehkä hiukan hämilläni. Nano Challa ei ollut sitä mitä oletin sen olevan, muttei myöskään sellaista mitä odotin sen olevan. Oletin kahvin olevan perinteinen etiopialainen marjakahvi, mutta odotin sen olevan Workan kaltainen pehmeämpi ja eksoottisempi kokonaisuus. Tämä tipahti ehkä hiukan niiden väliin. Kokonaisuus oli hiukan valju, vaikka ominaisuudet olivatkin erinomaisia. Jätti ikäänkuin kylmäksi. Ehdottomasti kokeiltava Chemexillä tai V60:llä uudestaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *