Aeropressillä Ethiopia Kayon Mountain Natural / Kaffa Roastery

Taannoiselta Kaffa Roasteryn reissulta (se vierailu, kun maistelin viskikahvia) tuli kotiintuomisina paperipussillinen tuotteita. Yksi, ja ehdottomasti minulle mielenkiintoisin, oli ekstrana sekaan laitettu Kaffan Special Roast -sarjaa edustava Ethiopia Kayon Mountain Natural -papupussi. Kahvi on siis yhteistyössä Kaffalta saatu. Lukaises myös Kaffasta kirjoittamani paahtimoesittely.

Kahvi tulee siis Etiopiasta, Oromian osavaltiossa sijaitsevalta Gujin alueelta. Oromia on yksi yhdeksästä etnisin perustein jaetusta osavaltiosta ja sen nimi tulee aluetta asuttavan oromo-kansan nimestä. Oromia on Etiopian suurin osavaltio (niin pinta-alaltaan kuin väkiluvultaankin). Kahvi on lajikkeeltaan etiopialaisia alkuperäislajikkeita ja se polveutuu villeistä kahvilajeista. Se kasvaa 1900-2100 metrin korkeudella ja on natural-käsiteltyä. Vuonna 2012 perustettu Ato Esmaelin tila perustettiin luonnonmukaiselle viljelylle ja kahvipuut istutettiin korkealle vuoristoon metsän sekaan. Kahvimarjojen poiminta tapahtuu täysin käsivoimin. Kahvin on paahtanut 12.syyskuuta Kaffan Alan Grosvenor.

Samaan syssyyn saan vihdoin esitellä uuden tulokkaan Uuttajan kahvi- ja teenurkkauksen välineistöpuolelle….TADAA!!

Aito oikea cupping-lusikka! Kaffan Roasteryn kaiverruksella tottakai. Kiitos Kaffan Karille lusikasta! Tällä kelpaa tehdä maistelut jatkossakin.

Avatusta papupussista oikein iski vasten kasvoja makea ja runsaan hedelmäinen aromi. Ensivaikutelma oli tuoremehumainen ja tarkempi tuoksuttelu erotteli tuoksusta tuoreita mansikoita, banaania sekä appelsiinia. Jotenkin tämä tuoksu oli kaikkinensa täydellinen. Se oli hiukan sellainen, jolle kahvin ei ikinä uskoisi tuoksuvan, varsinkin jos on markettikahveihin tottunut ja niitä koko ikänsä ryystänyt. Tuoksu ei ollut millään tavalla hyökkäävä vaan ennemminkin lempeä ja äärimmäisen herkullinen.

Kuten arvata saattoikin, niin jauhetun kahvin tuoksu se vasta herkullinen olikin. Mansikkaisuudesta tuli aivan jotain hullua: kuin olisi mansikkahillopurkkiin nenänsä työntänyt. Makeutta ei ollut aivan samassa määrin. Välillä tuoksu toi taas mieleen mansikkalimpparit, joita muksuna tuli juotua. Kaffalla muistaakseni sanottiinkin, että kassista löytyvä ”ekstrapussillinen” on sitten melkoinen mansikkapirtelö. Tuoksu oli jauhettunakin yllättävän kevyt ja lempeä. Ja edelleen se oli myös runsaan hedelmäinen ja pirteä.

Aeropress oli tälle kahville aika selkeä valmistustapavalinta. Valmistusmetodina inverted, 16 grammaa suodatinkarkeutta hiukan hienommaksi jauhettua kahvia, 230 grammaa 91-asteista vettä. Sekoitin kahvia kerran, kun vedestä oli kaadettu noin puolet. Kun kaikki vesi oli kaadettu, annoin kahvin uuttua noin 30 sekuntia. Sen jälkeen kuppi päälle, koko komeuden kääntö ympäri ja 25 sekunnin painalluksella kahvi kupposeen.

Mansikkaisuutta riitti yllinkyllin myös makuun. Kayon Mountain Natural ei ollut mikään kauhean hapokas kahvi, eli sen puolesta se ei säikäytä ketään pois ääreltään. Suutuntuma oli ohuehko, hiukan teemäinen ja jälkimaku runsaan hedelmäinen ja raikas. Hetkittäin poskille tarttui ananasmaista makua ja välillä taas banaania. Mutta kyllä se mansikka oli se kaikkein hallitsevin makusäväys.

Tällainen kahvi on mielestäni täysi kymppi. Se on kasvatettu kunnioittaen kahvin alkuperää ja käsityötä korostaen. Sille on annettu natural-käsittely, joka on kahvin prosessointitavoista se kaikkein vanhin. Kahvissa on upeita voimakkaita tuoksuja, jotka varmasti jäävät kahvinystäville mieliin pitkäksi aikaa. Maku oli tasapainoinen ja herkullinen, eikä paahto pilannut maisteluelämystä vaan kahvin omat maut olivat selkeästi eroteltavissa ja maistettavissa. Yksi parhaista blogissani olleista kahveista! Suosittelen testaamaan tätä, jos parempi kahvi kiinnostaa. Jäät nimittäin koukkuun!

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *