Aeropressillä Columbia Primero / Café Barista Kaffeerösterei, Neuburg an der Donau

IMG_4547Lokakuiselta Saksan matkalta tarttui mukaan muutamaa eri kahvilaatua, ja tässä niistä yksi. Cafe Barista -paahtimon Columbia Primero on paahdettu noin kaksi kuukautta sitten, eli ihan tuoreinta mahdollista tämä ei ole. Tosin on syytettävä itseäni, sillä itsepähän panttasin näitä kahveja kaapissani. Toki pussit ovat venttiilipusseja ja vielä kuumasaumattu kiinni, niin toivon että aromi ei ole täysin hukassa.

Paahtoasteeltaan Primero on paahdettu noin espressopaahdoksi. Kahvi on myös kohtalaisen suuripapuista laatua. Sanomattakin selvää, että tuoksu on hyvä.IMG_4548

Aeropress-valmistamisesta teinkin jo oman artikkelinsa . Sanottakoon vielä, että Aeropress on varmasti paras laite, jolla olen koskaan kahvini valmistanut ja suosittelen sitä vahvasti kaikille, jotka haluavat tehdä kahvihetkistään entistä eritysempiä.

Aeropress-valmistamista varten jauhan kahvin hieman suodatinkarkeutta hienommaksi. Olen huomannut tämän parhaaksi tavaksi lähes kahvilaadusta riippumatta. Alkuun valmistin suodatinjauhetusta kahvista, mutta nykyään tykkään vetää vähän hienommaksi. Jauhettuani kahvin nenääni tulvii pähkinäistä ja hivenen mustikkaista aromia. Onkohan oikein maussakin asti?

IMG_4552Annostelin 17g jauhettua kahvia Aeropressiin ja kaadoin veden heti perään. Ensin puolilleen, välissä sekoitus ja sitten loput vedet niin että Aeropress täyttyy. Suodatin kasteltuine papereineen paikalleen ja kääntö, ilman päästäminen sisään ja painaminen.

Crema olisi voinut olla nätimpikin (crema kertoo kahvin laadukkuudesta ja tuoreudesta)
Crema olisi voinut olla nätimpikin (crema kertoo kahvin laadukkuudesta ja tuoreudesta)

Kahvi on kupissa. Tuoksu on vahva ja väkevä. Maku on täyteläinen, mutta body jää aika ohueksi. Paahdon tulisi olla ehdottomasti tuoreempi. Suutuntumaltaan ”terävä”, eli hapokkuutta on. Ehdottomasti toimiva aamukahvina. Voisin kuvitella myös maitokahvina toimivaksi. Tuhdimman bodyn saamiseksi tämä tulisi valmistaa presso- tai mutteripannulla (se tekisi myös oikeutta tummalle paahdolle).

Varsinaisia aromeja kahvista en osaa erottaa (cupping, eli kahvinmaistelu, olisi kenties tuonut jotain vivahteita esiin). Lisäksi kahvin uuttamiseen ja valmistamisen kestoon vaikutti se, että oli napsittava kuvia valmistamisen ohessa. Tämä saattoi vaikuttaa kahvin terävyyteen ja väkevyyteen. Uusintakupillinen sitten ilman kameran läsnäoloa.

IMG_4570

En tiedä tulenko Cafe Baristan myymälässä Saksassa enää koskaan asioimaan, mutta tätä voisin toisen pussillisen hyvinkin ostaa nautittavaksi. Väkevyys, täyteläisyys ja vahva aamukahviluonne nostavat pisteitä. Vahva eteläamerikkalainen kahvi, joskaan ei varmasti aivan ensiluokkaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *